Wat is een verhuisregeling?

Ga je verhuizen? En heb je nog een voordelige rente bij je huidige hypotheek? Dan wil je die natuurlijk meenemen naar je nieuwe hypotheek. Misschien kan je dan gebruik maken van een verhuisregeling. Maar wat houdt die precies in?

Stijn Janmaat

Hypotheek meenemen bij verhuizing?

Een verhuisregeling biedt je de mogelijkheid om je hypotheek onder dezelfde (rente)voorwaarden mee te nemen als je gaat verhuizen. Als je de rente voor een langere periode vast hebt gezet, kan het heel aantrekkelijk zijn om voor een hypotheek te kiezen die deze regeling biedt. Vooral omdat de rentes op dit moment heel erg laag zijn. Grote kans dat de rentes hoger liggen de volgende keer dat je gaat verhuizen. Bekijk hier mijn renteverwachting.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen zijn dat de rente van je hypotheek wordt meegenomen en blijft gelden voor de resterende rentevaste periode. Daarnaast kun je vaak je lopende polissen en rekeningen (onder voorwaarden) meenemen. Mocht je op het moment van verhuizen een betere hypotheek kunnen krijgen dan je bestaande hypotheek, dan kun je over het algemeen zonder boete je hypotheek aflossen. Een verhuisregeling biedt je de mogelijkheid om een hypotheek mee te nemen als het gunstig is, maar dat is geen verplichting.

Bieden alle hypotheken een verhuisregeling?

Hypotheken hebben allemaal verschillende voorwaarden. Niet alle hypotheken bieden dan ook deze verhuisregeling. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. Welk hypotheek het beste bij jou past is afhankelijk van je wensen en jouw situatie. Mijn hypotheekadviseurs kunnen je adviseren over welke hypotheek voor jou het beste is.

Verhuisregeling hypotheek ING

In sommige gevallen kun je bij de ING gebruik maken van de verhuisregeling. Dit zijn de voorwaarden voor de verhuisregeling hypotheek ING:

  • Je kunt de rente van je hypotheek meenemen voor maximaal het bedrag van je oude hypotheek. Je kunt deze dus niet verhogen onder dezelfde voorwaarden.
  • De aanvraag voor je nieuwe hypotheek opnieuw getoetst het op dat moment geldende ING Acceptatiebeleid.
  • Je kunt tot 6 maanden na de aflossing van je oude hypotheek gebruikmaken van verhuisregeling.
  • Je kunt alleen gebruikmaken van de verhuisregeling als je huidige hypotheek een rentevaste periode heeft. Variabele rente kun je niet meenemen

Verhuisregeling Aegon hypotheek

Ook als je een Aegon hypotheek hebt, dan kun je gebruik maken van de verhuisregeling Aegon hypotheek. De voorwaarden zijn gelijk aan die van de ING, behalve dat Aegon in dit geval de acceptatie toetst volgens het Aegon Acceptatiebeleid.

Of toch je hypotheek oversluiten?

Als je gebruikt maakt van een verhuisregeling kun je dus je hypotheek onder dezelfde (rente)voorwaarden gebruiken voor het kopen van een ander huis. Als de rente laag is, is het voordelig dat die blijft gelden voor de resterende rentevaste periode. Je kunt niet altijd rekenen op de verhuisregeling, want hypotheken hebben namelijk allemaal verschillende voorwaarden. Soms is het oversluiten van je hypotheek naar een andere bank toch een stuk voordeliger. Meer weten over oversluiten? Kijk dan verder bij het oversluiten van een hypotheek.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren