Wat is een verhuisregeling voor je hypotheek?

23 februari 2021 7451x

Ga je binnenkort verhuizen maar heb je nog een voordelige rente bij je huidige hypotheek? Dan wil je die natuurlijk meenemen! In sommige gevallen kun je dan gebruik maken van een verhuisregeling voor je hypotheek. Benieuwd hoe dat werkt?

Michiel Lensink

Ga je verhuizen?

Een verhuisregeling biedt je de mogelijkheid om je hypotheek onder dezelfde (rente)voorwaarden mee te nemen als je gaat verhuizen. Als je de rente voor een langere periode vast hebt gezet, kan het heel aantrekkelijk zijn om voor een hypotheek te kiezen die deze regeling biedt. Vooral omdat de rentes op dit moment nog relatief laag zijn. Benieuwd naar de renteverwachting voor de komende tijd?

Wat zijn de voordelen van de verhuisregeling op je hypotheek?

De voordelen zijn dat de rente van je hypotheek wordt meegenomen en blijft gelden voor de rest van je rentevaste periode. Daarnaast kun je vaak je lopende polissen en rekeningen (onder voorwaarden) meenemen. Mocht je op het moment van verhuizen een betere hypotheek kunnen krijgen dan je bestaande hypotheek, dan kun je over het algemeen zonder boete je hypotheek aflossen. Een verhuisregeling biedt je de mogelijkheid om een hypotheek mee te nemen als het gunstig is, maar het is zeker geen verplichting.

Biedt elke hypotheek een verhuisregeling?

Hypotheken hebben allemaal verschillende voorwaarden. Niet alle hypotheken bieden dan ook deze verhuisregeling. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. Welk hypotheek het beste bij jou past is afhankelijk van je wensen en jouw situatie. Onze hypotheekadviseurs kunnen je adviseren welke hypotheek voor jou het beste is.

ING

In sommige gevallen kun je bij de ING gebruik maken van de verhuisregeling. Dit zijn de voorwaarden:

  • Je kunt de rente van je hypotheek meenemen voor maximaal het bedrag van je oude hypotheek. Je kunt deze dus niet verhogen onder dezelfde voorwaarden.
  • De aanvraag voor je nieuwe hypotheek wordt opnieuw getoetst, volgens het op dat moment geldende ING Acceptatiebeleid.
  • Je kunt tot zes maanden na de aflossing van je oude hypotheek gebruik maken van de verhuisregeling.
  • Je kunt alleen gebruik maken van de verhuisregeling als je huidige hypotheek een rentevaste periode heeft. Een variabele rente kun je niet meenemen

Aegon

Als je een Aegon hypotheek hebt, kun je gebruik maken van de verhuisregeling Aegon hypotheek. De voorwaarden zijn hetzelfde als die van de ING, behalve dat Aegon in dit geval de acceptatie toetst volgens het Aegon Acceptatiebeleid.

Of toch je hypotheek oversluiten?

Als je gebruik maakt van een verhuisregeling, houd je dus je hypotheek onder dezelfde (rente)voorwaarden als je een ander huis koopt. Als de rente laag is, is het voordelig dat die blijft gelden voor de resterende rentevaste periode. Helaas kun je niet altijd rekenen op de verhuisregeling, omdat hypotheken verschillende voorwaarden hebben. Ook kan het zijn dat het oversluiten van je hypotheek naar een andere bank toch een stuk voordeliger kan uitvallen. Meer weten over oversluiten? Kijk dan verder bij: het oversluiten van een hypotheek.