Frits richt Oversluitclaim.nl op

Ikbenfrits.nl heeft een claimorganisatie opgericht die strijd voor de rechten van de hypotheekbezitter. Maandag 12 september werd het initiatief gepresenteerd in Radar. Uit onderzoek van Ikbenfrits is gebleken dat de boete bij oversluiten per hypotheek gemiddeld ruim € 3.400 te hoog is. Dit bleek na doorrekenen van 12.000 dossiers.

stopwatch

3 min

calendar
12 september 2016
eye

3808

Oversluitclaim.nl Feature Image Shape

Door de hoge boete wordt oversluiten minder aantrekkelijk en worden mensen gedwongen een te dure hypotheek te houden, te veel te betalen en hebben ze dus niet de kans om over te sluiten. Dit vinden wij onacceptabel en hebben besloten een schadevergoeding te claimen namens de gedupeerden.

Oversluiten is een recht dat elke hypotheekbezitter heeft. De Nederlandse en Europese wetgeving schrijft hierover voor dat de berekende boete alleen de schade mag dekken die de bank loopt. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwel alle banken bewust bepaalde effecten niet meenemen in hun berekening waardoor de boete hoger uitvalt.

Lensink: "Al minimaal 20 jaar lang berekenen alle banken de boete verkeerd. Per jaar komt dat neer op 250 miljoen euro! Het zoveelste schandaal rondom banken dit jaar. Het gevoel dat mensen belazerd worden bij de dienstverlening van banken wordt hiermee eens te meer bevestigd."

Als je een hypotheek hebt en niet bent overgesloten heb je recht op schadevergoeding: je hebt immers niet de kans gekregen onder eerlijke voorwaarden over te sluiten. Ook als in het verleden wel een oversluitboete is betaald kan er deelgenomen worden aan de claim, want ook dat wordt teruggeclaimd. Deze praktijken duren namelijk al 20 jaar voort.

De reacties op de uitzending met de aankondiging van de claim waren lovend. "Dit is een geweldig teken!" aldus Michiel van Ikbenfrits.nl. "Dit laat zien hoe diep de frustratie zit. Met deze claim gaan we de hypotheekmarkt weer in balans brengen: duurzame eerlijke voorwaarden voor consumenten en voor in het verleden overgesloten klanten een schadevergoeding."

Op Twitter werd er snel gereageerd, vooral door mensen die blij zijn dat er eindelijk wat gebeurd om banken bij de les te krijgen:

Goed dat @avrotrosradar #boeterente dossier opent. Tijd voor actie politiek?!

— Peter Smit (@emersonfisher) 12 september 2016

@Oversluitclaim @avrotrosradar goed dat jullie dit aan de orde stellen. Er zijn zoveel mensen die hier nadeel van ondervinden.
— AJ Smid (@AJ_Smid) 12 september 2016

Vervolgens hebben de verschillende media het ook opgepakt. Onder andere de Volkskrant, de Telegraaf en de NOS hebben erover bericht.

De Oversluitclaim is een onafhankelijk organisatie. De claim zelf gaat gevoerd worden door Stichting OversluitClaim. Voor meer informatie en inschrijven, kijk op www.oversluitclaim.nl.

Om de uitzending terug te kijken, kijk op de website van Radar: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/12-09-2016/boeterente/.

Veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Waarom is Frits zo goedkoop?

Omdat we digitaal met onze klanten spreken, hebben we maar één kantoor nodig voor onze Fritsers. Ook nemen onze slimme tools ons flink wat werk uit handen, zo kunnen we efficiënt werken. Dat scheelt behoorlijk in de kosten.

Is Frits écht onafhankelijk?

Daar is maar één antwoord op mogelijk: ja! We werken alleen in jouw belang en dus niet voor andere banken. Omdat we álle banken vergelijken, kunnen we je precies vertellen wat de beste rente en voorwaarden zijn voor jouw situatie.

Moet ik bij Frits alles zelf doen?

Je hoeft alleen je gegevens in te vullen. De tools gaan daarna voor je aan de slag om te berekenen hoe je er voor staat en wat je opties zijn. Daarna begeleiden onze hypotheekadviseurs je stap voor stap, totdat je nieuwe hypotheek rond is. Benieuwd naar onze reviews? 

Moet ik een taxatie laten doen bij oversluiten?

Niet altijd. Of het noodzakelijk hangt af van twee zaken:

  1. Wie de nieuwe bank wordt;
  2. Hoe hoog je hypotheek is ten opzichte van de WOZ-waarde van je huis.

Wanneer de hypotheeksom lager is dan 60% van de WOZ-waarde, is een taxatie bij veel banken niet noodzakelijk. Een recente WOZ-beschikking is dan genoeg. Let wel: dit geldt niet overal. Lees meer over de taxatie bij oversluiten.

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

1/04/2021

Founding Stories #2: het bouwen van de oversluittool

29/12/2016

Hoe kun je besparen op je hypotheek?

12/09/2016

Frits richt Oversluitclaim.nl op

29/06/2016

Onderzoek: Hypotheek oversluiten 55-plussers vaak interessant

22/04/2015

Barbara over Frits: “Ik kon ruim €15.000 besparen!”

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.