Over de jubelton en groei in tweede hypotheken

Kun je in de nabije toekomst nog een ton belastingvrij schenken aan je kinderen voor de aankoop van een huis (ook wel de jubelton genoemd)? En hoe zit het met die groei in het aantal tweede hypotheken?

calendar
22 februari 2022
eye

176

De jubelton, nu het nog kan?

In het regeerakkoord van Rutte IV staat dat er een einde komt aan de eenmalige belastingvrije schenking voor de eigen woning van €106.671. Een paar punten ter geruststelling: ten eerste blijft de mogelijkheid om grote bedragen belastingvrij te schenken in 2022 en 2023 bestaan. Dat bevestigt het ministerie van Financiën. Ten tweede kunnen ouders in porties belastingvrij blijven schenken. Het gaat dan om €5.677 per jaar in 2022. Ten derde kan de jubelton dus nog wél geschonken worden in dit jaar en komend jaar. Er zijn wel voorwaarden. Het ‘kind’ moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Het geld moet worden gebruikt voor de aankoop van een huis of aflossen van een hypotheek, afkopen erfpacht of restschuld. De schenking mag verdeeld worden over twee of drie jaar, zolang aan bovenstaande voorwaarden is voldaan. Het geld moet uiterlijk in 2024 worden besteed.
En als laatste geruststelling: als de schenking of woningaankoop om wat voor reden de komende jaren nog niet mogelijk is, kan er evengoed geschonken worden. Bijvoorbeeld in belastingvrije porties of met hogere bedragen, waarover wel schenkbelasting betaalt moet worden. De schenker kan besluiten die te betalen.

Meer transparantie bij kosten schadeverzekeringen

Het pleidooi van de Consumentenbond voor meer duidelijkheid over kosten bij schadeverzekeringen zijn op de valreep gehonoreerd. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra maakte vlak voor het aantreden van Rutte IV bekend dat schadeverzekeraars in de toekomst volkomen helder moeten zijn over wat zij als kosten doorberekenen. Tot nu toe zitten de jaarlijkse bedragen voor bemiddeling in de premie van een schadeverzekering verborgen. De consument zal in de toekomst geïnformeerd zijn over deze kosten voordat hij een verzekering afsluit. Daardoor weet hij ook beter waar hij voor betaalt en welke service bij het contract is inbegrepen. Tot nu toe was de regel dat het vermelden van een gemiddelde provisie per productgroep voldoende was. De Raad van State en het parlement moeten het voorstel nog wel goedkeuren. Dat gaat helaas niet snel: het kan nog jaren duren voordat de verplichting om deze kosten te melden voor iedere verzekeraar en tussenpersoon doorgevoerd is. In de tussentijd kan de consument bij het afsluiten van een (woon)verzekering het beste naar deze kosten vragen. Of verzekeringen afsluiten bij verzekeraars die zonder tussenpersoon werken.

Nu berekenen wat je kunt lenen

 

Steeds meer tweede hypotheken: is dat erg?

Uit cijfers van het HDN (Hypotheken Data Netwerk) blijkt dat er steeds meer tweede hypotheken worden afgesloten. In 2017 waren het er nog 6.169. Afgelopen jaar was dat het drievoudige, namelijk 18.158. De overspannen woningmarkt is de oorzaak. De meest voorkomende reden is dat ouders die hun hypotheek al hebben afgelost of een flinke overwaarde hebben hun kind(eren) willen helpen met het kopen van hun eerste woning. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) is niet gelukkig met deze ontwikkeling. Zij zien dat het maximale bedrag dat geleend mag worden vaker wordt benut. Als prijzen gaan dalen worden mensen dan kwetsbaarder. Aan de andere kant is het verleidelijk omdat lenen op dit moment niet duur is. Wie een ton extra wil lenen komt bij een 30 jarige annuïtaire lening op maandlasten van circa € 340 bruto. Is de lening aflossingsvrij dan kom je op ongeveer € 125 bruto per maand. Naast de ouders die starters helpen, zijn er ook 50-minners die een tweede hypotheek afsluiten. Steeds meer veertigers en zelfs dertigers hebben al een ton overwaarde. Zij gebruiken een tweede hypotheek meestal om te verbouwen, uit te bouwen, of het huis energiezuiniger te maken. De Nederlandse bank maakt zich nog geen zorgen over de toename van tweede hypotheken, omdat de leennormen nog goed worden nageleefd.

image (1)-2

 
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Expertblogs

22/02/2024

Je huis als pinautomaat: Nederlanders zijn rijker dan ze denken

10/07/2023

Kunstmatige intelligentie: een loeigroot gevaar voor de woningmarkt?

12/04/2023

Een griezelig voorteken uit de rentewereld

15/07/2022

Demografie maakt van voorspellers helderzienden

24/05/2022

Vraag 't Marieke: verduurzamen of extra aflossen, wat is wijsheid?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.