Maximale hypotheek voor zzp’ers verschilt per bank

15 december 2017 3222x

Niet elke bank is even ondernemersvriendelijk. Vooral als je als zzp'er een huis koopt dat duurder is dan 355.000 euro. Dan heb je namelijk geen recht op NHG. Ik ben op onderzoek uitgegaan voor je. Wat blijkt? De maximale hypotheek scheelt vaak tonnen per bank!

Charlie Vielvoye

NHG soepeler voor zzp'ers

Vanaf 1 december 2016 heeft NHG (Nationale Hypotheek Garantie) de voorwaarden voor ondernemers versoepeld. Ook als je minder dan 3 jaar bezig bent dan kun je een hypotheek aanvragen. Hoe het in zijn werk gaat? Er wordt gekeken naar je eerdere inkomsten uit loondienst. Mocht je die hebben natuurlijk. Het is goed dat NHG de voorwaarden heeft versoepeld. Want er zijn in Nederland 1,3 miljoen zzp'ers. De grens voor NHG ligt wel al bij een hypotheekbedrag van 355.000 euro. Als je investeert in energiebesparende voorzieningen (EBV) dan ligt de kostengrens op 376.300 euro.

Veel banken blijven achter

Sommige banken gaan mee met de nieuwe normen van NHG. Nationale Nederlanden heeft bijvoorbeeld vanaf 14 september 2017 de voorwaarden hiervoor aangepast. Veel banken blijven helaas achter. Die accepteren bijvoorbeeld niet eerder inkomen uit loondienst. Dan gaat je maximale hypotheek een stuk omlaag.

Meer dan 50% verschil in maximale hypotheek

Ik heb een onderzoek gedaan naar de voorwaarden voor zelfstandigen. Bij 22 banken heb ik even meegekeken. Met die voorwaarden hebben we een tool gebouwd. Als je daar je cijfers invult dan geeft die een indicatie van wat je maximaal kan lenen. Wat blijkt? Als je korter dan 3 jaar bezig bent dan kan het 50% schelen hoeveel je kan lenen bij verschillende banken. Voor een gezin met een inkomen van twee keer modaal kan dat oplopen tot 200.000 euro.

Voorbeeld: een modaal gezin

Als voorbeeld heb ik een modaal gezin: Frits en Karin. Frits is in loondienst. Karin is 2 jaar geleden voor zichzelf begonnen. Beiden verdienen ze 37.000 euro per jaar. Ze willen samen een nieuw huis kopen. Wat kunnen ze maximaal lenen? In de grafiek hieronder zie je de uitslag van onze tool. Van 22 aanbieders zie je de maximale hypotheek voor Frits en Karin. De laagst mogelijke hypotheek is in dit geval ongeveer 163.000 euro. De hoogst mogelijke hypotheek ongeveer 363.000 euro. Een verschil van twee ton.

Maximale hypotheek voor zzp'ers

Hoe dan?

Maar hoe komen deze verschillen zo groot? Banken hanteren voor zelfstandige ondernemers hele uiteenlopende voorwaarden. Vooral als je korter dan 3 jaar bezig bent dan zijn er grote verschillen. Sommige aanbieders tellen het zzp-inkomen bijvoorbeeld maar voor 85%. Anderen tellen het helemaal niet mee als je korter dan 3 jaar voor jezelf bezig bent. Hierdoor ontstaan er grote verschillen per aanbieder in de maximale hypotheek. Ga dus niet zomaar naar je eigen bank waar je je betaalrekeningen hebt. Een andere bank heeft misschien wel een beter aanbod voor je. Vul onze tool om zelf te weten te komen hoeveel je kan lenen per bank.

Auteur: Charlie Vielvoye

Charlie Vielvoye

Tijdens zijn studie Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam schreef hij paper na paper over nieuwe media en hun rol in de maatschappij. Nu gebruikt hij zijn scherpe pen om jou alles uit te leggen over hypotheken. En dat ook nog eens in gewone mensentaal. Hallelujah!