De NHG grens stijgt in 2022

14 december 2021 138x

Volgend jaar stijgt de NHG-limiet (een beetje). En het biedlogboek: zou dat helpen om de bieding strijd wat eerlijker te maken? Marieke Henselmans beschrijft het in haar column waarin ze recent hypotheeknieuws behandelt.

Marieke Henselmans

NHG-limiet stijgt (iets)

Wie koopt met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) gaat niet opdraaien voor de restschuld, als het huis door omstandigheden verkocht moet worden en minder opbrengt dan de hypotheek. Je krijgt lagere rente, omdat de bank meer zekerheid heeft, maar je betaalt eenmalig 0,7% over het totale hypotheekbedrag in ruil voor die NHG-zekerheid. Deze eenmalige NHG kosten zakken in 2022 trouwens naar 0,6%. Maar NHG is dus een soort anti-restschuld-verzekering. Dat klinkt ideaal, maar om in aanmerking te komen voor NHG moet de aankoop aan allerlei eisen voldoen. De belangrijkste is dat de prijs van het huis aan een maximum is gebonden; NHG is alleen mogelijk bij een huisprijs tot € 325.000 (dit jaar). Door de aanhoudende prijsstijgingen wordt dit bedrag regelmatig aangepast. Op Nieuwjaarsdag 2022 gaat het naar € 355.000. Het is de verwachting dat de gemiddelde huizenprijs volgende jaar boven de 4 ton ligt. Ben je van plan te investeren in energiebesparende maatregelen? Dan ligt de maximale kostengrens 6% hoger. Er komen dus steeds minder kopers in aanmerking voor NHG. Meer weten over NHG?

Biedlogboek: meer transparantie in biedingsproces
.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren (D66), heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat zij het biedlogboek wil invoeren. In zo’n logboek zou vastgelegd moeten worden wie er allemaal een bod heeft uitgebracht, wanneer, de hoogte van het bod en welke voorbehouden (financiering, bouwkundige keurig) zijn gemaakt. De makelaar zou het logboek aan de verkopers moeten geven, zodat die zelf een keus kunnen maken. Ook kandidaat-kopers zouden een geanonimiseerde versie van het logboek moeten kunnen opvragen om te zien of het proces eerlijk is verlopen. Ook overweegt Ollongren het voorbehoud van financiering en voor de bouwkundige keuring verplicht te stellen. Dit moet het concurrentievoordeel van kopers met diepere zakken verkleinen. In het begin zou het aan de makelaars zijn om vrijwillig met het biedlogboek te gaan werken. Als dat niet werkt zou het kabinet het mogelijk gaan afdwingen. De Makelaarsbrancheorganisatie is al begonnen met een proef.

Krijgen verkopers dan niet alle biedingen te zien?

Misschien niet. De Vereniging Eigen Huis opende afgelopen zomer een meldpunt voor klachten over makelaars. Er kwamen ruim 600 reacties binnen, vooral over het bieden op een huis. Het gaat vaak al mis bij het proberen een bezichtiging af te spreken. Als de potentiële koper zelf belt is een bezichtiging niet mogelijk, als een aankoopmakelaar belt kan het wel. Ook zijn er klachten over makelaars die onderling informatie uitwisselen over biedingen. Als een verkoopmakelaar bijvoorbeeld het hoogste bod doorspeelt aan een aankoopmakelaar, kan de deze net boven het hoogste bod gaan zitten. Aspirant kopers zonder makelaar staan dan buitenspel. Het biedlogboek zou dit tegen kunnen gaan. NVM makelaars zijn voorstanders van invoeren van het biedlogboek.

Auteur: Marieke Henselmans

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart.