Pas op: de ene hypotheekrente is de andere niet!

calendar
5 september 2024

Bijgewerkt: 5 september 2024

Geschreven door: Michiel Pekelharing

Gecontroleerd door:

Geschreven door:
Michiel Pekelharing

Geschreven door: Michiel Pekelharing

Kun je profiteren van een lagere hypotheekrente als je even wacht op de renteverlaging die de Europese Centrale Bank straks doorvoert? Het lijkt een slim idee, maar zoals vaker steekt de realiteit toch net wat anders in elkaar. 

Het kan dus toch: binnen de ring van Amsterdam een betaalbaar huis vinden met drie slaapkamers, een tuintje en zelfs aan het water. Tijdens een stapavondje vertelde een van mijn vrienden heel trots over zijn nieuwe aankoop. Daarbij vertelde hij dat hij nog wel even twee weken wil wachten met het afsluiten van de hypotheek, aangezien de Europese Centrale Bank (ECB) op 12 september de rente gaat verlagen. Op zich heeft hij dat heel goed gezien. Een rondgang van financiële nieuwsdienst Reuters leert dat de kans op een renteverlaging boven de 90% ligt. Dan meteen het slechte nieuws: daar gaan hypotheek-afsluiters en hypotheek-oversluiters weinig van merken.

Geld parkeren bij de centrale bank

Het belangrijkste rentetarief waar de ECB rechtstreeks invloed op heeft, is de vergoeding die banken betalen als ze geld voor een nachtje bij de centrale bank parkeren. Geen enkele hypotheekrente is gekoppeld aan die zogeheten depositorente. Wat nog het dichtst in de buurt komt, is de variabele hypotheekrente. Dat tarief is gekoppeld aan de rente die banken in de eurozone elkaar onderling in rekening brengen als ze geld lenen. Die zogeheten Euribor-rente heeft verschillende looptijden, waarbij de variabele hypotheekrente meestal gekoppeld is aan de periode van 1 tot 3 maanden. 

Voordeel met beperkte houdbaarheid

Hoewel de ECB geen directe invloed heeft op de Euribor, gebeurt er op deze markt toch wel iets als de centrale bank aan de renteknop draait. Toch mag je jezelf straks niet rijk rekenen als je voor een variabele hypotheekrente kiest.Elk klein voordeeltje verdwijnt namelijk weer als het tarief wordt bijgesteld. Bij een variabele rente gebeurt dat gebruikelijk elke paar maanden. In veel gevallen is het aantrekkelijker om via een langlopende hypotheek te kiezen voor voorspelbare maandlasten en dus voor een beter inzicht in je financiële toekomst. 

Liever wat meer lenen?

Het grootste deel van de huizenkopers kiest voor een rentevaste periode van 10 jaar. Dat heeft overigens lang niet altijd te maken met de wens om greep te krijgen op financiën. In sommige gevallen heeft die keuze namelijk een heel praktische inslag. Bij een kortere looptijd moeten banken en hypotheekaanbieders de maximale lening berekenen aan de hand van een toetsingsrente. Die ligt hoger dan de marktrente, zodat het maximale hypotheekbedrag wat lager zal uitpakken.

Het geheim van de hypotheekrente

Dan de grote vraag: hoe komt de hypotheekrente voor langere looptijden dan wel tot stand? Deze tarieven zijn gekoppeld aan het rentetarief van Nederlandse staatsleningen. Die leningen worden verhandeld aan Euronext Amsterdam. Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op de koersvorming, zoals inflatieverwachtingen en de gezondheid van de Nederlandse economie. Maar ook het klimaat op financiële markten. Want als de zenuwen bij beleggers toenemen, zijn Nederlandse staatsleningen een heel veilige haven om te schuilen. Benieuwd naar de vooruitzichten voor de obligatie- en hypotheekrente? Die kan je lezen in de renteverwachting

Michiel Pekelharing is financieel en beleggingsjournalist. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Michiel Pekelharing

Michiel is financieel journalist. Hij schrijft verhalen voor beleggingsbladen en hij helpt banken en vermogensbeheerders bij het vertalen van complexe financiële informatie in toegankelijke teksten. Lees verder

Meer lezen over Expertblogs

19/09/2024

Prinsjesdag 2024: het kabinet stookt het vuurtje onder de huizenprijzen verder op

5/09/2024

Pas op: de ene hypotheekrente is de andere niet!

22/02/2024

Je huis als pinautomaat: Nederlanders zijn rijker dan ze denken

10/07/2023

Kunstmatige intelligentie: een loeigroot gevaar voor de woningmarkt?

12/04/2023

Een griezelig voorteken uit de rentewereld

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.