Blue Monday
Komende maandag is het Blue Monday. Dat is de meest deprimerende dag van het jaar, als je Cliff Arnall ten minste gelooft. Arnall is een Britse psycholoog die in 2005 Blue Monday heeft bedacht. Hij deed dat met een fraaie formule, die onder meer rekening houdt met het verwachte weer en de kans dat het niet gelukt is om de goede voornemens voor het nieuwe jaar vol te houden.
De formule kreeg veel kritiek uit wetenschappelijke kringen. Toch is er jaarlijks veel aandacht voor het bedenksel van Arnall in kranten en op nieuwssites. Voor mij als financieel journalist is Blue Monday telkens een herinnering aan de grote rol die emoties spelen bij het nemen van financiële beslissingen. Dat gebeurt op allerlei manieren. Wist je bijvoorbeeld dat aandelenkoersen gemiddeld meer stijgen op zonnige dagen dan wanneer het regent?
Pas op! Een sabeltandtijger!
Veel emoties vinden hun oorsprong in de oertijd. Angst zorgde ervoor dat we wegvluchtten zodra iemand alarm sloeg, in plaats van nieuwsgierig te kijken of er echt een sabeltandtijger door de bosjes sloop. De emoties die ons in de oertijd hielpen te overleven, maken ons in het heden helaas tot heel slechte beleggers.
Mensen laten zich vaak leiden door hebzucht en angst. Ze beginnen met beleggen als de koersen snel stijgen en het beursnieuws enorm positief is. Om vervolgens alles te verkopen als er paniek uitbreekt op de beurzen en de aandelenprijzen al hard zijn gedaald. Ik heb veel verhalen geschreven over de invloed van emotie op beleggingskeuzes. Toch val ik elke keer ook zelf weer in de valkuilen waar ik mijn lezers voor waarschuw.
Woning als topbelegging
Ik kijk dan ook meer uit naar de jaarlijkse cijfers over de Nederlandse huizenmarkt die het CBS op 24 januari naar buiten brengt, dan naar Blue Monday. Ons huis is namelijk al jarenlang de beste belegging van mijn vriendin en mij. Daarbij speelt natuurlijk mee dat de waarde de afgelopen jaren flink is gestegen.
De verkoopprijs van een Nederlandse woning lag in november vorig jaar ruim 75 procent hoger dan in 2015. Dat rendement ligt bijna even hoog als dat van een belegging in de AEX-aandelenindex. Als spaarder mag je blij zijn als je een paar procent rendement bij elkaar hebt geschraapt. Maar ons huis is vooral een goede belegging omdat ik niet in de verleiding kom om het op basis van een emotie zoals hebzucht te verkopen na een grote waardestijging.
In het verleden gebeurde het maar al te vaak dat de koers een aandeel dat ik net verkocht had, nog veel harder omhoog schoot. Voor huizenbezitters hoeft januari dan ook helemaal geen slechte maand te zijn. Na Blue Monday hebben ze in theorie de meest deprimerende dag van 2022 al achter de rug en met hun eigen woning vermijden ze als belegger veel emotionele valkuilen.