Wat betekent Rutte III voor zzp'ers?

Het regeerakkoord werd twee weken geleden gepresenteerd. Meteen deed het veel stof opwaaien op de huizenmarkt. Maar wat betekent het akkoord voor zzp'ers? En hoe werken deze gevolgen door op hun kansen op een hypotheek?

 

Nu berekenen wat je kunt lenen
stopwatch

4 min

calendar
23 oktober 2017
eye

4334

Rutte III voor huizenbezitters

Twee weken geleden schreef ik over wat Rutte III voor huizenbezitters betekent, maakte mijn programmeurs een tool waarmee je kan uitrekenen wat er voor jou verandert en zat oprichter Michiel in Radar om erover te vertellen. Een druk weekje dus. Maar Rutte III heeft niet alleen gevolgen voor huizenbezitters. Ook voor zzp'ers verandert er een hoop. Bij Ikbenfrits zijn we zelf ondernemer dus vinden we het belangrijk om je hierover op de hoogte te brengen. En wat het betekent voor je hypotheek als zzp'er natuurlijk.

Wat verandert er voor zzp'ers?

Er staan een aantal maatregelen in het regeerakkoord van Rutte III. Ik zet ze kort voor je op een rijtje zodat je snel een beeld hebt van wat er allemaal staat te gebeuren. Daarnaast vertel ik je wat dit kan betekenen voor je hypotheekaanvraag. Bedenk hierbij wel dat de plannen in het regeerakkoord voorstellen zijn en nog geen aangenomen wetten. Ze moeten nog worden getoetst in de Eerste en Tweede Kamer. Dit zijn de belangrijkste punten voor zzp'ers:

  • Minimumtarieven voor zzp'ers
  • Wet DBA wordt vervangen door Opdrachtgeversverklaring
  • Zelfstandigenaftrek afgebouwd
  • Arbeidsongeschiktheid en pensioen
  • Winstbelasting omlaag

Minimumtarieven voor zzp'ers

Er wordt een minimumtarief ingesteld voor zzp'ers. Dit tarief is 15 euro per uur. Waarom? Het kabinet wil de zelfstandigen aan de onderkant van de markt beschermen. Soms verdienen ze net genoeg om rond te komen maar blijft er weinig over om inkomensrisico's af te dekken zoals arbeidsongeschiktheid. Krijg je minder dan 15 euro per uur en werk je langer dan 3 maanden voor een opdrachtgever? Dan ziet de Belastingdienst dit als een dienstverband en wordt de opdrachtgever verplicht gesteld om sociale premies voor je af te dragen.

Wat betekent dit voor je hypotheek?

Een hoger minimumtarief betekent dat je erop vooruit kan gaan qua inkomen wanneer je eerst hieronder verdiende. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je een grotere kans hebt om geaccepteerd te worden door de bank.

Weten wat je kan lenen met je nieuwe uurtarief?

 

Wet DBA wordt vervangen door Opdrachtgeversverklaring

De Wet DBA was sinds mei 2016 in het leven geroepen. Hiermee werden werkgever en werknemer belast met de taak om te beoordelen of de samenwerking voldoet aan de regels van de Belastingdienst. De fiscus wilt namelijk niet dat er sprake is van verkapte loondienst maar dat het echt om zelfstandige arbeid gaat. En dat er niet gewoon premies worden ontdoken. Er zaten echter flink wat haken en ogen aan de Wet DBA, omdat de criteria voor wat zelfstandige arbeid was niet duidelijk waren. Hierdoor werden opdrachtgevers bang dat ze de regels zouden overtreden met als gevolg dat zzp'ers minder klussen kregen. Niet de bedoeling natuurlijk. De Opdrachtgeversverklaring moet hier verbetering inbrengen. Deze verklaring is online in te vullen. Op deze manier kan bijvoorbeeld het minimum uurtarief makkelijker gehandhaafd worden omdat de online module een lager tarief niet aanbiedt.

Wat betekent dit voor je hypotheek?

Hier lijkt er geen direct verband met wat je voor hypotheek kan krijgen. Als de Opdrachtgeversverklaring beter werkt dan Wet DBA dan betekent dit dat er meer zekerheid is onder werkgevers over of de arbeid wel echt zelfstandig is. Hierdoor zullen ze minder terughoudend zijn om zzp'ers in te huren en stijgt het aantal opdrachten en je zzp-inkomen dus ook.

Zelfstandigenaftrek afgebouwd

Rutte III wil de zelfstandigenaftrek afbouwen vanaf 2020. Dit is een bedrag dat je mag aftrekken van de winst uit je onderneming zodat de belastingen lager uitvallen. Op dit moment bedraagt de zelfstandigenaftrek 7.280 euro wanneer je minimaal 1.220 uur als zelfstandige werkt. De helft hiervan (3.640 euro) als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Deze aftrek wil Rutte III gaan verlagen. Het Belastingvoordeel voor ondernemers wordt hierdoor fors lager.

Heeft dit invloed op je hypotheek?

Zeker. Belastingvoordelen zoals de hypotheekrenteaftrek of de zelfstandigenaftrek worden meegenomen in de berekeningen van hypotheekverstrekkers wanneer ze kijken wat je maximaal mag lenen. Afbouw van de zelfstandigenaftrek kan dus betekenen dat je iets minder kan lenen als ondernemer.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen

Uiteindelijk worden de arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw niet verplicht. Dit was namelijk aan de orde. Veel ondernemers zijn hier tevreden over, omdat ze vinden dat zzp'ers hier vrij in moeten zijn om te kiezen. Let er wel op dat het niet hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering een van de valkuilen is bij een hypotheek als zzp'er. Waarom? Omdat zo'n hypotheekschuld flink op je drukt als je door arbeidsongeschiktheid een tijdje uit de running bent.

Winstbelasting omlaag

De winstbelasting (ook wel vennootschapsbelasting genoemd) gaat omlaag. Voor winsten onder de 250.000 euro in stappen omlaag: van 20% naar 16%. Voor winsten daarboven van 25% naar 21%. Of je als ondernemer er per saldo op vooruit gaat is nog onduidelijk, aangezien de BTW omhoog en de zelfstandigenaftrek omlaag gaat. Maar in de kern betekent minder belasting meer bestedingsruimte voor maandlasten zoals een hypotheek.

Ikbenfrits is expert in hypotheken voor zzp'ers

Bij Ikbenfrits vinden we zzp'ers geen lastige klanten, ongunstige kabinetsplannen of niet. We hebben bijvoorbeeld een handige tool ontwikkeld waarmee je snel duidelijkheid hebt over welke bank jouw zzp-inkomen accepteert. We vergelijken onafhankelijk meer dan 30 banken.

Bekijk waar je als zzp'er terecht kunt

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.