Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

Je bent op zoek naar een huis en misschien heb je jouw droomhuis zelfs al gevonden! Op Funda zie je een vraagprijs staan, maar deze is een stuk hoger dan de WOZ-waarde. In dit artikel lees je waardoor dat komt en wat je ermee kunt doen.
stopwatch

3 min

calendar
20 februari 2024
eye

3534

Hoe om te gaan met een vraagprijs die hoger is dan de WOZ-waarde

Hoe ga je om met een vraagprijs die hoger is dan de WOZ-waarde van de woning? De WOZ-waarde van een woning is een schatting die gemaakt wordt door de gemeente. Die schatting wordt bepaald op 1 januari van het desbetreffende jaar, op basis van vergelijkbare woningen in de buurt. De vraagprijs kan hiervan afwijken. Door een stijgende woningmarkt, een verbouwing of een renovatie. Dan kun je bereid zijn meer voor het huis te bieden. 

Wat als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom?

Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager is dan de koopsom, betekent dit dat je niet dezelfde hypotheek van de bank kunt krijgen als de vraagprijs. Je moet dan meer betalen dan de getaxeerde waarde van de woning. Dit kun je oplossen op drie manieren:

  1. Je kunt het verschil overbruggen door spaargeld of een familiehypotheek te gebruiken. 
  2. Een starterslening afsluiten bij jouw gemeente. Niet iedere gemeente doet dit. Zorg er daarom voor dat je goed onderzoek doet of dit in jouw gemeente mogelijk is. Zo’n starterslening kan een uitkomst bieden als je toch dit huis wilt bemachtigen.
  3. Heb je de woning onder voorbehoud van financiering gekocht? Dan kun je ervoor kiezen om de koop te ontbinden. Heb je zonder voorbehoud van financiering geboden? Dan betaal je een boete van 10% van de koopsom. 
Bereken direct wat jij kunt lenen

Loan to Value

Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de waarde van een huis lenen in je hypotheek. De verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je huis wordt Loan to Value (LTV) genoemd. Deze 100% slaat op de marktwaarde en niet op de WOZ-waarde. Pas wel op met overbieden! Het kan daarbij gebeuren dat de taxatie lager uitvalt dan de koopprijs. Je zult dan meer eigen geld moeten inleggen. Met onze handige rekentool kun je berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen op basis van de prijs van het huis.

De marktwaarde

Naast de WOZ-waarde heb je ook nog de marktwaarde. Deze wordt vastgesteld nadat een taxateur je huis heeft getaxeerd. Op basis van het taxatierapport dat de taxateur opstelt, wordt de marktwaarde van jouw huis vastgesteld. Anders dan de WOZ-waarde, wat een schatting is, is de marktwaarde de daadwerkelijke verkoopwaarde van een huis. Benieuwd waar de taxateur naar kijkt bij het opstellen van zijn rapport? 

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde

Omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op een schatting en bovendien een jaar achterloopt, gebeurt het tegenwoordig vaak dat de vraagprijs hoger is dan de WOZ-waarde. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het huis is verbouwd, wat niet wordt meegenomen in de berekening van de WOZ-waarde.

Wat kun je doen?

Als je een hypotheek aanvraagt, is in negen van van de tien gevallen een taxatierapport verplicht om bij de bank aan te leveren. Ook als dit niet opgenomen als verplichting, is het vaak toch slim om te doen. Sluit je jouw hypotheek af met onze hulp? Dan kan jouw adviseur een taxatie regelen voor 625 euro . Ook is het altijd goed om even op de site van het kadaster te kijken. Hier vind je de verkoopprijzen van huizen in de buurt.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Eerste pagina - E-book bieden

Bieden: zo doe je dat

In de huizenmarkt van nu is bieden bijna een kunstvorm geworden. Overbieden is inmiddels meer regel dan uitzondering en de concurrentie kan overweldigend aanvoelen. Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Eerste pagina - E-book bieden

Download het gratis E-book “Bieden op een huis”.

Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.