WOZ-waarde stijgt opnieuw, wat betekent dit fiscaal voor jou?

Vanochtend werd door het CBS bekend gemaakt dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland voor het tweede jaar op rij is gestegen. Wat betekent dit voor jou en wat is de invloed van het kabinet Rutte III?

stopwatch

3 min

calendar
8 november 2017
eye

3657

WOZ-waarde stijging Feature Image Shape

Gemiddelde WOZ-waarde stijgt voor tweede jaar op rij

Het was je misschien al opgevallen dat de huizenmarkt behoorlijk op z'n kop staat. In de grote steden stijgen de huizenprijzen al een tijdje flink. Maar ook in kleinere gemeenten worden huizen steeds duurder. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) berekent ieder jaar de gemiddelde WOZ-waarde van huizen in Nederland. Op 1 januari 2017 was de gemiddelde WOZ-waarde van huizen in Nederland 216.000 euro. Dit is 3,3% hoger dan een jaar eerder.

Wat is WOZ-waarde ook alweer?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is een wettelijke waardebepaling van onroerend goed, zoals je huis dus. Om deze waarde te bepalen worden huizen getaxeerd door erkende taxateurs. Ook wordt er gekeken naar de verkoopprijzen van huizen. Aangezien de prijzen van huizen al een tijdje in de lift zitten stijgt de WOZ-waarde natuurlijk ook. Wil je meer weten over de WOZ-waarde? Lees dan mijn artikel over WOZ-waarde berekenen.

Wat betekent de WOZ-waarde voor mij als huizenbezitter?

De WOZ-waarde van je woning is dus de wettelijke waarde. Wat dit betekent? Dat op basis van deze waarde bepaald wordt hoeveel belasting je moet betalen. Als huizenbezitter heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek. Deze aftrek wordt echter verlaagd met een extra belasting op het bezit van je huis. Deze belasting heet het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. In 2016 was dit percentage maximaal 0,75%. Het kabinet Rutte III is van plan dit percentage te verlagen naar 0,6%.

Een rekenvoorbeeld

Oké, we gaan even aan het rekenen. Enerzijds stijgt de WOZ-waarde en dus het eigenwoningforfait ook. Maar het percentage eigenwoningforfait word verlaagd naar 0,6%. Ik geef je twee voorbeelden. Voorbeeld 1 gaat uit van een huis met een WOZ-waarde zoals die in 2016 was (3,3% lager dan in 2017). Het percentage eigenwoningforfait was wel hoger (0,75%). Voorbeeld 2 gaat uit van de hogere WOZ-waarde maar het lagere percentage eigenwoningforfait. Let op: dit verlaagde percentage is nog niet ingesteld, want de plannen van Rutte III zijn nog geen aangenomen wetten. Op het moment wordt er nog volop over gedebatteerd in de Tweede Kamer. Je mag er echter op rekenen dat ik je bijpraat over alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van regels rondom hypotheken en huizenbezit.

VOORBEELD 1: 2016

WOZ-waarde woning: 209.000 euro
Eigenwoningforfait van 0,75%
0,75% van 209.000 = 1567,50 euro

 
VOORBEELD 2: 2017

WOZ-waarde woning: 216.000
Eigenwoningforfait van 0,6%
0,6% van 216.000 = 1296 euro

 

Lager eigenwoningforfait, maar toch fiscaal nadeel

De voorgestelde verlaging van het eigenwoningforfait door Rutte III zorgt er dus voor dat de stijging van de WOZ-waarde wordt gedekt. In het voorbeeld zie je dat je met het nieuwe percentage ondanks de stijging van de WOZ-waarde minder eigenwoningforfait betaald. Maar dit betekent niet dat je er fiscaal op vooruit gaat als huizenbezitter. Rutte III wilt namelijk de Wet Hillen afschaffen en de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen. Aan deze maatregelen hebben we uitgebreid aandacht besteed. Er is een blog over het regeerakkoord Rutte III geschreven. Oprichter Michiel zat in Radar om erover te vertellen. Hiernaast hebben we een gratis tool gemaakt waarmee je binnen 5 minuten kan berekenen wat de plannen voor jou betekenen.

 

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.