Fiscaal partnerschap: wat houdt het in?

De term fiscaal partnerschap is weinig romantisch, maar wel óntzettend handig. Met dit partnerschap kun je bij je belastingaangifte de inkomsten of kostenposten aantrekkelijk verdelen waardoor je onderaan de streep minder belasting betaalt.
stopwatch

3 min

calendar
22 juni 2021
eye

624

Fiscaal partnerschap

Door fiscale partners te worden, kun je soms een hoop minder belasting betalen. Dit doe je door op jullie belastingaangifte de inkomsten en aftrekposten handig te verdelen. In sommige gevallen is het juist weer niet handig om elkaars fiscaal partner te zijn, omdat je juist méér belasting moet betalen. En waarschijnlijk zit je daar niet op de te wachten. Wanneer fiscaal partnerschap handig is, leggen we hieronder uit.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe word je fiscaal partners?

Dit kan op een paar verschillende manieren. Je kunt elkaars fiscaal partner zijn als je getrouwd bent, als je samenwoont, of als je samen een kind hebt. Ook ziet de belastingdienst soms samenwoners zonder liefdesrelatie als fiscale partners. Het fiscaal partnerschap hangt er namelijk vooral van af wat je met elkaar deelt, zoals een kind of een huis, en niet welke vorm jullie relatie heeft. Je kunt via deze keuzehulp van de Consumentenbond makkelijk checken of jullie fiscaal partners zijn. Wil je ook kunnen berekenen wat jullie samen als partners aan maximale hypotheek kunnen krijgen?

Maximale hypotheek berekenen

De voor- en nadelen van fiscaal partnerschap

In sommige situaties is een fiscaal partnerschap voordelig, en in sommige situaties juist niet. De beste manier om dit voor jullie uit te rekenen, is met je belastingaangifte. Hiermee kun je een keer de berekening mét fiscaal partnerschap maken en een berekening zonder (niet zo leuk om te doen, maar kan veel schelen). Ook heb je in het aangifteprogramma van de belastingdienst een optie voor optimale verdeling, zorg dat je dit niet uitschakelt. Welke inkomsten en aftrekposten je precies wel en niet mag verdelen, vind je in dit artikel van de belastingdienst.

De voordelen

Een fiscaal partnerschap kan voordelig uitvallen. Je krijgt in enkele gevallen extra hoge heffingskortingen. En je kunt de aftrekposten van jullie allebei opvoeren bij degene die het hoogste percentage terugkrijgt. Ook wanneer jullie allebei veel vermogen hebben, hoeven jullie soms minder belasting te betalen.

De nadelen

Als je allebei een koophuis hebt, is fiscaal partnerschap niet voordelig. Je kunt dan namelijk maar één keer de hypotheekrente aftrekken. Ook loop je als fiscaal partners soms juist een aftrekpost mis, dit kan bij bijvoorbeeld de zorgkosten het geval zijn.

Frits fixt 't voor je

Hoe regel je het dan goed met je hypotheek? Als je samen een huis koopt, word je automatisch fiscaal partner. Maar omdat je samen meer verdient, krijg je ook een hogere hypotheek. Als je hierover wilt sparren, ben je bij onze adviseurs aan het goede adres. Zij duiken in jouw situatie, zodat jij het straks zo goed mogelijk voor elkaar hebt.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

21/04/2023

WOZ-waarde berekenen, twijfel je of die klopt? Zó kun je het checken

2/03/2023

Hypotheek en belastingaangifte

3/01/2023

Een pensioeninkomen als zzp'er, zo werkt het

27/12/2022

Belastingvrij schenken in 2023

22/12/2022

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.