Hypotheek als flexwerker, welke opties zijn er zonder vast dienstverband?

Heerlijk, je werkt voor een werkgever maar hebt tegelijkertijd veel vrijheid. Maar hoe zit het als je een hypotheek wilt als flexwerker? Ik vertel je wat je moet weten over de Hypotheek Flexwerker.

Charlie Vielvoye

Wanneer ben je flexwerker?

Waarschijnlijk weet je dit al omdat je deze pagina hebt aangeklikt. Toch vertel ik het nog even. Zo weten we zeker dat er geen verwarring ontstaat. Een flexwerker is iemand met een flexibel arbeidscontract. Het is een verzamelnaam voor werkenden die niet in vaste loondienst zijn. Hieronder vertel ik over de verschillende vormen en wat ze betekenen voor het aanvragen van een hypotheek. Maar eerst leg ik uit waarom een hypotheek afsluiten als flexwerker net anders gaat. Of wil je gewoon meteen weten hoeveel hypotheek je kan krijgen? Klik dan op de button hieronder voor mijn slimme tool.

Hypotheek flexwerker

Als je een hypotheek wilt dan is dit het makkelijkst met een vast contract. Dan kan de bank er namelijk van uit gaan dat je de hypotheek ook op de langere termijn kan betalen. Maar de regels worden wel langzaamaan wat soepeler. Gelukkig maar. Want een groot deel van de Nederlanders werkt zonder vast contract. Omdat je inkomen voor in de toekomst niet gegarandeerd is moet je wel aanvullende informatie aanleveren om de bank te overtuigen. Hiervoor is sinds kort de perspectiefverklaring in het leven geroepen. Dit is een soort werkgeversverklaring voor flexwerkers.

Laatste 3 jaar

Als je een Hypotheek Flexwerker wilt dan kijkt de bank naar je inkomen van de afgelopen 3 jaar. Dit is ook het geval als je zzp’er bent. Banken kijken naar het gemiddelde bruto inkomen van deze 3 jaar. Hierbij wordt het laatste jaar meestal als maximum genomen. Dit betekent dat je gemiddelde inkomen niet hoger kan uitvallen dan het laatste jaar. Maar wat zijn verder aanvullende eisen als je flexwerker bent? Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje per type flexwerk.

Oproepcontract

Een oproepcontract is een van de veel voorkomende typen flexwerk. Je aantal uren per week staan dan niet vast. Welke soort oproepcontracten er zijn? Je hebt het nul-uren-contract en het min-max-contract.

Nul-uren-contract

De naam zegt het al. Het contract is in principe voor 0 uur. Je kan dus ook in sommige weken helemaal niet opgeroepen worden om te werken. Kan je dan wel een hypotheek krijgen? Zeker wel. Als je namelijk een kwartaal werkt op basis van dit type contract, dan is je werkgever verplicht om het gemiddelde aantal uren door te blijven betalen. Op deze manier is er voor de bank wat meer zekerheid.

Min-max-contract

Ook een duidelijke naam voor wat het inhoudt. In dit contract staat hoeveel uren je minimaal moet werken en hoeveel maximaal. De bank kijkt in dit geval naar het minimum aantal uren dat vermeld staat in het contract.

Payrol

Dit is een speciale constructie om je te laten uitbetalen. Het betekent dat je in loondienst werkt, maar niet op de loonlijst van het bedrijf staat. Wel sta je op de lijst van het administratiekantoor dat de uitbetalingen regelt. Word je op deze manier uitbetaald? Zorg er dan voor dat je de jaaropgaven hebt van de afgelopen 3 jaar en een recente loonstrook.

Uitzendkracht of gedetacheerde

Als uitzendkracht of gedetacheerde heb je geen contract bij het bedrijf waar je voor werkt. Je wordt namelijk ingehuurd door een extern bureau. Ook in dit geval kan je onder specifieke voorwaarden een hypotheek krijgen. Als je de afgelopen 3 jaar genoeg hebt verdiend met het uitzendwerk dan kan je alsnog een hypotheek krijgen. Banken hanteren hiervoor verschillende maatstaven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze voor de berekening van je maximale leencapaciteit 80% van je gemiddelde inkomen nemen.

Meer informatie over jouw specifieke situatie?

Ik kan het me voorstellen als je niet helemaal zeker weet wat jouw type contract betekent voor je kansen op een hypotheek. Een Hypotheek Flexwerker gaat net anders. Daarom is het een goed idee om in een vroeg stadium al contact op te nemen met een van onze adviseurs. Dan heb je snel inzicht in je situatie en mogelijkheden. Klik op de button hieronder om een gratis afspraak te maken. Dan word je op een moment dat het jou uitkomt teruggebeld door een van onze adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren