Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp)? Ook dan kun je een hypotheek krijgen. Het gaat iets anders in zijn werk dan als je in een loondienst zou zijn. Toch is het makkelijker dan de meeste mensen denken. Ik geef je een stappenplan voor de hypotheek zelfstandige.

Charlie Vielvoye

Hypotheek zelfstandige

Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp) werkt, dan is je inkomen de winst uit je onderneming. Daarom kijkt de bank hiernaar als je een hypotheek aanvraagt. Maar er zijn ook andere zaken belangrijk. Ik vertel je stapsgewijs hoe je in aanmerking komt voor een ‘hypotheek zelfstandige’.

1. Kijk zelf hoe je er financieel voor staat

Zoals ik al zei is de winst uit je onderneming belangrijk voor de bank. Over het algemeen kijken banken naar je jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Maar ze kijken ook naar andere onderdelen in je jaarcijfers. Deze 3 zaken zijn van belang wanneer je een hypotheek zelfstandige aanvraagt:

  1. Bedrijfsresultaat: ook wel de nettowinst genoemd. Het gaat hier om de winst vóór belastingen.
  2. Solvabiliteit: dit is een duur woord voor de financiële gezondheid van je bedrijf. En dan specifiek de verhouding tussen je eigen vermogen en het balanstotaal uit je jaarcijfers.
  3. Liquiditeit: nog een lastig woord. Maar ook vrij eenvoudig zelf uit te zoeken. Het betekent gewoon dat je niet meer kortlopende schulden hebt dan geldelijke bezittingen waar je direct over kan beschikken.

Banken kijken voor alledrie deze factoren naar de afgelopen 3 jaar. Het laatste jaar is hierin het belangrijkst. Wil je zelf kijken hoe je bedrijf er financieel voorstaat? Kijk dan naar mijn artikel over winst, solvabiliteit en liquiditeit.

2. Bij welke bank kan je terecht?

Ben je erachter of je bedrijf voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een hypotheek? Top! Dan kun je nu kijken bij welke banken je terecht kan en hoeveel je maximaal kunt lenen. Hoe? Met mijn slimme tool. Die zet voor je op een rijtje bij welke banken je het best kunt aankloppen.

3. Zorg dat je kasboekje op orde is

Onder financieel gezond verstaat de bank meer dan alleen de winst van je eenmanszaak. Ook financiële verplichtingen zoals schulden en leningen worden bekeken. Het is dus van belang dat je hier een goed overzicht van hebt voordat je een hypotheek aanvraagt.

4. Aan de slag

Jaarcijfers van je eigen bedrijf van de afgelopen drie jaar? Check. Gekeken wat je maximaal kunt lenen met mijn slimme tool? Yes. Mooi werk. Ben je benieuwd naar andere dingen waar je op moet letten als je als zzp’er een hypotheek aanvraagt? Lees dan mijn artikel over de 7 valkuilen als je een hypotheek voor zzp’ers aanvraagt. Wil je je echt verdiepen in het afsluiten van een hypotheek voor zzp’ers? Download dan hieronder het e-book Hypotheek voor zzp’ers.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Waar gaat het allemaal over?

  • Het gehele proces uitgelegd: van huis zoeken tot hypotheek afsluiten
  • Hoe wordt je inkomen beoordeeld
  • Hoe zit 't met als je pas een paar jaar zzp'er bent?