Een hypotheek als zelfstandige, hoe kun je die krijgen?

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp)? Ook dan kun je een hypotheek krijgen. Het gaat alleen iets anders in zijn werk dan wanneer je in een loondienst bent. Lees je mee?

calendar
24 november 2023
eye

4455

Bereken direct wat jij kunt lenen

1. Waar kun je als zelfstandige voor een hypotheek terecht?

Ben je erachter of je bedrijf voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een hypotheek? Goed bezig! Dan kun je nu kijken bij welke banken je terecht kunt en hoeveel je maximaal kunt lenen. Met de tool van Frits bereken je wat je kunt lenen en bij welke banken.

Bekijk waar je als zzp'er terecht kunt

2. Hoe sta je er financieel voor?

De winst van je onderneming is belangrijk voor de bank. Over het algemeen kijken banken naar de jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Maar ze kijken ook naar andere onderdelen van je jaarcijfers. Deze drie zaken zijn van belang wanneer je een hypotheek zelfstandige aanvraagt:

  1. Bedrijfsresultaat: ook wel de nettowinst genoemd. Het gaat hier om de winst vóór belastingen.

  2. Solvabiliteit: dit is een mooi woord voor de financiële gezondheid van je bedrijf. En dan specifiek de verhouding tussen je eigen vermogen en het balanstotaal uit je jaarcijfers.

  3. Liquiditeit: Dit betekent dat je niet meer kortlopende schulden hebt dan geldelijke bezittingen waar je direct over kunt beschikken.

Banken kijken voor alle drie deze factoren naar de afgelopen drie jaar (tenzij je korter ondernemer bent natuurlijk). Het laatste jaar is hierin het belangrijkst. Wil je zelf kijken hoe je bedrijf er financieel voor staat? Kijk dan naar dit artikel over winst, solvabiliteit en liquiditeit.

3. Administratie voor je hypotheek als zelfstandige

Volgens de bank betekent financiële gezondheid meer dan alleen de winst van je eenmanszaak. Ook financiële verplichtingen zoals schulden en leningen worden bekeken. Het is dus van belang dat je hier een goed overzicht van hebt voordat je een hypotheek aanvraagt. Als je een huis wilt kopen met een hypotheek, moet je een een hoop documenten aanleveren. Dat begint al voordat je weet of je hypotheek wordt goedgekeurd. Het is daarom slim om op tijd te beginnen met het verzamelen van de juiste documenten.

4. Aan de slag

Ben je benieuwd naar andere dingen waar je op moet letten als je als zelfstandige een hypotheek aanvraagt? Lees dan dit artikel over de 7 valkuilen als je een hypotheek voor zzp'ers aanvraagt. Heb je het huis gezien dat je wilt kopen en wil je actie ondernemen? Onze hypotheekadviseurs staan klaar om je te helpen met je hypotheek. Wanneer wil je gebeld worden?

Gratis afspraak maken
Eerste pagina - E-book ZZP hypotheek

Een koophuis als zzp’er

Veel ondernemers denken dat een koophuis in de huidige markt voor hen niet is weggelegd. Dit is gelukkig lang niet altijd het geval! Dit e-book leert je alles over het aanvragen van een hypotheek als zzp'er en de aankoop van een huis.

E-book ZZP hypotheek

Download het gratis E-book “Een hypotheek als zzp-er”.

Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

10/01/2024

Starterslening: wat is het en hoe maak je er gebruik van?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.