Een hypotheek als zelfstandige, hoe kun je die krijgen?

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp)? Ook dan kun je een hypotheek krijgen. Het gaat alleen iets anders in zijn werk dan wanneer je in een loondienst bent. Lees je mee?

calendar
22 januari 2021
eye

4455

Bereken direct wat jij kunt lenen

1. Waar kun je als zelfstandige voor een hypotheek terecht?

Ben je erachter of je bedrijf voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een hypotheek? Goed bezig! Dan kun je nu kijken bij welke banken je terecht kunt en hoeveel je maximaal kunt lenen. Met de tool van Ikbenfrits bereken je wat je kunt lenen en bij welke banken.

Bekijk waar je als zzp'er terecht kunt

2. Hoe sta je er financieel voor?

De winst uit je onderneming is belangrijk voor de bank. Over het algemeen kijken banken naar je jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Maar ze kijken ook naar andere onderdelen van je jaarcijfers. Deze drie zaken zijn van belang wanneer je een hypotheek zelfstandige aanvraagt:

  1. Bedrijfsresultaat: ook wel de nettowinst genoemd. Het gaat hier om de winst vóór belastingen.
  2. Solvabiliteit: dit is een mooi woord voor de financiële gezondheid van je bedrijf. En dan specifiek de verhouding tussen je eigen vermogen en het balanstotaal uit je jaarcijfers.
  3. Liquiditeit: Dit betekent dat je niet meer kortlopende schulden hebt dan geldelijke bezittingen waar je direct over kunt beschikken.

Banken kijken voor alledrie deze factoren naar de afgelopen drie jaar (tenzij je korter ondernemer bent natuurlijk). Het laatste jaar is hierin het belangrijkst. Wil je zelf kijken hoe je bedrijf er financieel voorstaat? Kijk dan naar dit artikel over winst, solvabiliteit en liquiditeit.

3. Administratie voor je hypotheek als zelfstandige

Onder financieel gezond verstaat de bank meer dan alleen de winst van je eenmanszaak. Ook financiële verplichtingen zoals schulden en leningen worden bekeken. Het is dus van belang dat je hier een goed overzicht van hebt voordat je een hypotheek aanvraagt. Als je een hypotheek wilt, moet je sowieso een hoop documenten aanleveren. Ook in de beginfase wanneer je kijkt of je wordt geaccepteerd. Het is een goed plan om daar op tijd mee te beginnen.

4. Aan de slag

Ben je benieuwd naar andere dingen waar je op kunt letten als je als zelfstandige een hypotheek aanvraagt? Lees dan dit artikel over de 7 valkuilen als je een hypotheek voor zzp'ers aanvraagt. Heb je het huis gezien dat je wilt kopen en wil je actie ondernemen? Op het HQ van Frits staan de adviseurs klaar om je te helpen met je hypotheek. Kunnen ze je al bellen?

Afspraak maken
Eerste pagina - E-book ZZP hypotheek

Een koophuis als zzp’er

Veel ondernemers denken dat een koophuis in de huidige markt voor hen niet is weggelegd. Dit is gelukkig lang niet altijd het geval! Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

E-book ZZP hypotheek

Download het gratis E-book “Een hypotheek als zzp-er”.

Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/08/2023

Dit moet je weten over wettelijke bedenktijd aankoop huis

11/08/2023

Bod geaccepteerd, en nu?

10/07/2023

Huren of kopen, wat is wijsheid?

10/07/2023

8 vragen om te stellen tijdens een bezichtiging

10/07/2023

Wat is een verbouwingsspecificatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.