WOZ waarde hoger dan vraagprijs, wat nu?

Je bent op zoek naar een huis en misschien heb je jouw droomhuis zelfs al gevonden! Op Funda zie je een vraagprijs staan, maar deze is een stuk hoger dan de WOZ waarde. In dit artikel lees je waardoor dat komt en wat je ermee kunt doen.
stopwatch

3 min

calendar
27 december 2022
eye

3534

Bereken direct wat jij kunt lenen

Loan to Value

Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de waarde van een huis lenen in je hypotheek. De verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je huis wordt Loan to Value (LTV) genoemd. Deze 100% slaat op de marktwaarde en niet op de WOZ-waarde. Pas wel op met overbieden! Het kan daarbij gebeuren dat de taxatie lager uitvalt dan de koopprijs. Je zult dan meer eigen geld moeten inleggen. Met onze handige rekentool kun je berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen op basis van de prijs van het huis.

Recordhoogte

Deze waarde neemt al vijf jaar lang alleen maar toe. In 2021 was de gemiddelde WOZ-waarde 315.000 euro, een recordhoogte. Ook de stijging in 2022 was de grootste sinds jaren. In een jaar tijd steeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland met maar liefst 8,6%. Het is altijd goed om na te gaan of jouw WOZ-waarde niet te hoog is.

De marktwaarde

Naast de WOZ-waarde heb je ook nog de marktwaarde. Deze wordt vastgesteld nadat een taxateur je huis heeft getaxeerd. Op basis van het taxatierapport dat de taxateur opstelt, wordt de marktwaarde van jouw huis vastgesteld. Anders dan de WOZ-waarde, wat een schatting is, is de marktwaarde de daadwerkelijke verkoopwaarde van een huis. Benieuwd waar de taxateur naar kijkt bij het opstellen van zijn rapport? 

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde

Omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op een schatting en bovendien een jaar achterloopt, gebeurt het tegenwoordig vaak dat de vraagprijs hoger is dan de WOZ-waarde. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het huis is verbouwd, wat niet wordt meegenomen in de berekening van de WOZ-waarde.

Wat kun je doen?

Als je een hypotheek aanvraagt, is in negen van van de tien gevallen een taxatierapport verplicht om bij de bank aan te leveren. Ook als dit niet opgenomen als verplichting, is het vaak toch slim om te doen. Sluit je jouw hypotheek af met onze hulp? Dan kan jouw adviseur een taxatie regelen voor 600 euro . Ook is het altijd goed om even op de site van het kadaster te kijken. Hier vind je de verkoopprijzen van huizen in de buurt.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Eerste pagina - E-book bieden

Bieden: zo doe je dat

In de huizenmarkt van nu is bieden bijna een kunstvorm geworden. Overbieden is inmiddels meer regel dan uitzondering en de concurrentie kan overweldigend aanvoelen. Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Eerste pagina - E-book bieden

Download het gratis E-book “Bieden op een huis”.

Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

27/11/2023

NHG grens 2024

24/11/2023

Een hypotheek als zelfstandige, hoe kun je die krijgen?

17/11/2023

Een prefab woning: een optie voor jou?

17/11/2023

Eenmanszaak hypotheek, zó word je geaccepteerd door de bank

16/11/2023

Vrij Op Naam. Wat betekent dit?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.