Laatst bijgewerkt: 12 november 2024
De hypotheekrente vergelijken, maar hoe? Wij vergelijken álle banken op rente en voorwaarden. Hierdoor zit jij zelf aan de knoppen en begrijp jij ons hypotheekadvies zó goed, dat je het kunt navertellen. Onze hypotheekadviseurs weten natuurlijk alles van de hypotheekrente. En, je kunt gratis een gesprek met ze inplannen.
Onze rekentools vergelijken niet enkele, maar álle banken en verstrekkers. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
Met onze tools zie je wat er gebeurt als je aan de knoppen schuift. Sterker nog, je kunt er zelf mee schuiven. Dit geeft je de controle om zelf beslissingen te maken.
Onze rekentools zijn gebouwd in samenwerking met gecertificeerde hypotheekadviseurs én de Consumentenbond.
Wanneer je kiest voor een nieuwe hypotheek, speelt de hypotheekrente natuurlijk een grote rol. Je wilt graag de laagste rente betalen en zo je maandlasten laag houden. Ons overzicht van de actuele hypotheekrentes helpt je daarbij.
Elke bank heeft z'n eigen voorwaarden en rentebeleid. Daarom zijn de rentes bij alle banken anders. Het is erg belangrijk om te kijken naar de voorwaarden van de bank. Hoeveel mag je bijvoorbeeld boetevrij aflossen? En hoe zit het met het aanpassen van de risicoklasse? Geen zorgen, alles om de hypotheekrente te vergelijken staat in onze rentevergelijker. Ook vind je hier een uitgebreide beoordeling per bank door de Consumentenbond.
Wanneer je een hypotheek kiest, moet je ook een keuze maken voor de hypotheekvorm. Het is tegenwoordig verplicht om een lineaire of annuïteitenhypotheek te nemen. Wat het verschil is tussen deze twee hypotheken, lees je hier. Wel mag je een gedeelte aflossingsvrij nemen, alleen krijg je over dat deel geen hypotheekrenteaftrek. Gebruik onze hypotheek berekenen tool om te kijken hoeveel hypotheek jij kunt krijgen.
Het is lastig om te bepalen wat de hypotheekrente exact gaat doen in de toekomst. Niemand weet dat zeker. Op basis van trends in de financiële wereld schrijft Frits periodiek een renteverwachting. Dit kan je helpen om je rentevaste periode te bepalen.
Het bepalen van je rentevaste periode is behoorlijk lastig. Je kan kiezen tussen een periode van een maand tot een periode van wel 30 jaar. Daarbij is een rentevaste periode van 10, 20 of 30 jaar het meest voorkomend.
Wat speelt hierbij een rol? Of je verwacht snel te verhuizen, of je liever zekerheid hebt of lage maandlasten en natuurlijk de renteverwachting. Als vuistregel geldt: hoe korter je rentevaste periode, hoe lager je rente. Als je kiest voor een langere rentevaste periode, omdat je bijvoorbeeld verwacht dat de rente gaat stijgen, betaal je ook een wat hoger rentepercentage.
Complimentjes of kritiek? Opmerkingen of tips? Lucht hier je hart of lees wat anderen van ons vinden.
Het was voor ons beiden de eerste keer dat we een hypotheek afsloten. Onze adviseur Eline van de Velde heeft alles goed uitgelegd. Ze gaf het gevoel d...
Blij met de hulp van Marco via Frits hypotheken. Alles is goed uitgelegd en we zijn samen tot een goede hypotheek gekomen. Dank Marco!
Dankzij frits en met name aan Eline van de velde, ben ik super goed geholpen in het proces van A tot Z. Eline wist heel goed welke vragen ze moest st...
Eline stelt de juiste vragen en heeft snel door wat mijn kennisniveau is, reageert snel op vragen en voorstellen voor overleg. De interactie met Eline...
In eerste instantie een beetje wennen om via een videoverbinding contact te hebben met een adviseur, maar dit is uiteindelijk goed bevallen! Henk-Jan ...
We hebben hele fijne begeleiding gehad bij de aankoop van ons eerste huis. Met mijn vaste contract en mijn vriendin haar eigen onderneming leek het in...
Wij zijn heel fijn begeleid bij de aankoop van ons eerste huis. Marco heeft ons van alle nodige uitleg voorzien zodat we de juiste beslissingen konden...
Als ZZP'er met wisselvallige jaren en het aanschaffen van nieuwbouw was mijn situatie iets complexer dan normaal. Goed advies, goed uitgelegd en goed ...
Dit was de tweede hypotheek die ik aanvroeg bij frits, dus ik wist al dat ik goed geholpen zou gaan worden, en dat klopte. Eduard nam alle tijd om zak...
Prettige en duidelijke uitleg en goed advies
Vlot, kundig en niet onnodig ingewikkeld. Erg tevreden met Frits en onze adviseur Willem.
Mijn Frits adviseur, Niel Chauthie, heeft uitstekend geholpen door mij te ontzorgen bij het hypotheekproces en ook nog goed mee te denken over hypothe...
Niel was erg behulpzaam en reageerde snel op onze vragen. Wij vonden het nogal een stressvolle periode en Niel wist hier goed mee om te gaan. Niel dac...
Via ikbenfrits heb ik samen met mijn vriendin een hypotheek afgesloten. Ik ben doorstromer, voor mijn vriendin was dit de eerste keer. We zijn uitstek...
Van tevoren weet je niet precies wat er op je afkomt als je voor het eerst een huis koopt. Bertrick heeft ervoor gezorgd dat we stap voor stap richtin...
Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina.
NHG is een initiatief van de overheid. Het is een garantie aan de bank dat hun verlies wordt gedekt mocht je onverhoopt de hypotheek niet meer kunnen betalen en het huis moeten verkopen met verlies. Hierdoor is er voor de bank veel minder risico. Er zit wel een kostengrens aan NHG. Vanaf 2024 is deze kostengrens 435.000 euro euro. Dit betekent dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan dit bedrag. Ben je van plan om je nieuwe huis een beetje duurzaam te verbouwen? Ook met NHG kun je 6% bovenop je woningwaarde lenen als je dit investeert in energiebesparende maatregelen.
Nee, dat kan niet. Alle rentes zijn in Nederland transparant en beschikbaar op de websites van de geldverstrekkers en in deze rentevergelijker. Door strenge wetgeving in Nederland kunnen tussenpersonen of banken zelf hier niet van afwijken. Benieuwd naar de hypotheekrente nu? Scroll dan weer even een stukje omhoog.
Wat wij voor je doen is samen met jou de beste hypotheek vinden met daarbij de beste en laagste rente. Met deze rentevergelijker kun je zelf vast kijken naar de beste voorwaarden en de laagste rentes.
Ga je voor vaste of variabele rente? Ze hebben allebei voor- en nadelen. Houd je van zekerheid? Grote kans dat jouw voorkeur uitgaat naar vaste rente. Wil je profiteren van een vooruitzicht met lage rentes? Dan is de kans groot dat je gaat voor variabele rente.
Een voordeel van vaste rente is dat je precies weet waar je aan toe bent. Ook als de rente stijgt. Dat geeft een hoop zekerheid. Maar hoe langer de rentevaste periode is, hoe hoger de rente vaak is. Dat is een groot nadeel. En ook als de rente tijdens deze periode daalt dan merk je daar niets van in je maandelijkse lasten.
Met variabele rente verschilt de rente periodiek. Dat kan per maand, per kwartaal of per jaar. Variabele rente ligt vaak iets lager dan de vaste rente en dus profiteer je van lage rentes en mag je boetevrij aflossen. Maar je hebt bij onzekerheid van de markt ook last van hoge rentes. Als de rente stijgt, dan stijgen je maandelijkse kosten. Wil je de rente vastzetten? Dat kan vaak op ieder moment. Belangrijk om te weten is dat je bij variabele rente vaak minder kunt lenen op basis van je inkomen, ten opzichte van vaste rente.
De hypotheekrente varieert. Het ene moment stijgt de hypotheekrente en het andere moment daalt de rente. Dit hangt af van twee factoren: de financiële markt en toezichthouders.
De banken lenen geld/kopen geld in bij instanties en beleggers om hypotheken te kunnen verstrekken. Dit doen ze onder andere bij de Europese Centrale Bank (ECB). Zij betalen een lagere rente dan jij. Dat komt omdat ze een stukje risico ingebouwd hebben. Daarom is jouw hypotheekrente iets hoger dan dat van de ECB aan de bank.
Er zijn veel regels en wetten voor het kopen van een huis. Voor jou, maar ook voor de banken. Zo vervult de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Autoriteit Consumenten Markt (ACM) een belangrijke rol, maar ook de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB eist dat banken een zo klein mogelijk risico lopen. Sluit je een hypotheek af zonder NHG? Dan geldt: hoe groter het risico is wat de banken lopen, hoe hoger de rente. Heb je meer eigen geld dat je inbrengt? Dan biedt de bank een lagere rente, afhankelijk van je risicoklasse. Omdat zij op deze manier minder risico lopen. Als je de hypotheek afsluit met NHG dan gelden vaste rentepercentages.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.