Over een dalend consumentenvertrouwen en de jubelton

Het consumentenvertrouwen daalde de afgelopen maand hard. Hoe kun je nog besparen op je energie en wist je dat de jubelton nog sneller dan verwacht verdwijnt? In deze column praat Marieke je bij over de onderwerpen.

stopwatch

4 min

calendar
4 april 2022
eye

105

Consumentenvertrouwen jubelton Feature Image Shape

Consumentenvertrouwen daalt: wat betekent dat voor mij?

Sinds de oorlog in Oekraïne is het consumentenvertrouwen snel gedaald, naar het laagste niveau sinds 2013. Consumenten in Nederland werden de laatste maanden al somberder, door de prijsstijgingen van boodschappen en energie. Meer inflatie zorgt voor minder koopkracht. In de meting van het consumentenvertrouwen in maart speelt voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee. Het consumentenvertrouwen is een getal gebaseerd op een enquête onder burgers. Hoe bekijken zij afgelopen jaar en wat verwachten ze voor komend jaar? Willen ze meer of minder uitgeven? Consumenten willen nu dus minder uitgeven. Bedrijven investeren minder. Met de economie gaat het dan iets minder: de groei vertraagt of komt tot stilstand. Dat is niet erg, in de economie worden perioden van groei altijd afgewisseld met perioden van krimp. En nog iets: dat mensen minder willen besteden is voor de economie niet goed maar voor henzelf kan het bijzonder verstandig zijn. Er wordt soms wel ingespeeld op je schuldgevoel. In 2008 tijdens de bankencrisis vroeg toenmalig minister president Balkenende aan landgenoten om de hand niet op de knip te houden. Maar het is niet jouw taak de héle economie te laten draaien. Het is wel jouw taak om binnen je eigen huishouden de eindjes aan elkaar te knopen. Gewoon je eigen plan trekken dus, met een buffer sta je altijd sterker.

Valt er toch nog wat energie te besparen?

Voeding in de supermarkt is rap duurder geworden, net als de benzine aan de pomp. Of je al te maken hebt met stijgende energieprijzen hangt af van je contract. Zolang je de prijs hebt vastgezet zal de prijs nog niet stijgen. Maar als je termijn voor een vaste prijs afloopt, kan je maandbedrag wel verdubbelen. Bijna iedereen heeft daarom al maatregelen genomen. Mensen letten beter op in de supermarkt. In heel wat gezinnen is de thermostaat al wat lager gezet. Dat scheelt echt! Een enkeling gaat ‘kleumen voor Kyiv’. Ook pakken mensen vaker de fiets in plaats van de auto. Misschien kun je ook besparen op de autoverzekering. Bij Promovendum beloven ze dat ze 25% minder rekenen dan je huidige verzekering. En nog een stapje verder: er zijn gezinnen met jonge kinderen die hun auto vrij weinig gebruiken en nu overstappen naar een goede elektrische (bak)fiets. Het scheelt wegenbelasting, brandstof, verzekering, parkeerkosten en afschrijving, al snel € 1000 per jaar, of meer.

Jubelton alleen nog dit jaar

In februari communiceerde de overheid nog dat de belastingvrije schenking, de zogenaamde 'jubelton', pas in 2024 zou worden afgeschaft. Daar komt het kabinet nu op terug. Per 1 januari 2023 gaat het bedrag dat belastingvrij mag worden geschonken al omlaag van € 106.671 naar € 27.231. De reden is dat de Tweede Kamer heeft gevraagd om een versnelde afschaffing. Er is zelfs gevraagd om de jubelton dit jaar (2022) al af te schaffen. Dat bleek niet haalbaar voor de belastingdienst. Ouders houden de mogelijkheid € 27.231 te schenken. Volgens Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting is dit eerlijker. Het levert de schatkist volgend jaar ook 7 miljoen extra op. Wie hier nog mee aan de slag wil, kan dit het beste snel regelen. De schenking moet worden gebruikt voor de aankoop van een woning of aflossen van een hypotheek, afkopen erfpacht of restschuld. Je hebt de diensten van een notaris nodig, voor het opstellen van een schenkingsakte. Notarissen zijn aan het eind van het jaar meestal heel druk, zeker als regelingen eindigen.

Biedcertificaat

Bieden met zekerheid

Meer kans maken op een geaccepteerd bod? Wij helpen je! Met onze Biedverzekering en ons gratis Biedcertificaat wordt bieden een eitje!
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.