Hypotheek en corona, wat zijn de gevolgen?

Ook voor Frits, de banken en andere partijen zijn er veel dingen helaas nog onduidelijk. Deze pagina zal bij meer informatie worden geupdate om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom coronavirus en hypotheek.

stopwatch

4 min

calendar
16 maart 2020
eye

3002

Hypotheek en coronavirus

Door alle maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, krijgen we een hoop vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met jouw (toekomstige) hypotheekaanvraag en hebben de maatregelen effect op zaken zoals wachttijden en verwerkingstijden? We snappen jouw vragen en zorgen, in dit artikel proberen we zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden.

 

Wij blijven bereikbaar

Voorlopig blijven we gewoon bereikbaar voor afspraken en vragen. Al onze medewerkers werken vanuit huis en kunnen je telefonisch gewoon te woord staan. Onze eigen dienstverlening is dus niet anders dan normaal.

 

Doorlooptijden bij banken zijn fors toegenomen!

Over het algemeen kunnen de medewerkers van banken, net als onze eigen medewerkers, vanuit huis werken maar desondanks zijn de doorlooptijden enorm opgelopen. Het krijgen van een renteaanbod kan momenteel wel 5 werkdagen duren en ook de controle bij de bank kan oplopen tot 10 werkdagen. Dit is uiteraard per bank verschillend.

Bekijk hier de actuele doorlooptijd hypotheek

 

De notaris

Wij werken samen met de Nationale Notaris. Aangezien deze organisatie door heel Nederland werkt, en er geen sprake is van 1 centraal kantoor, kunnen zij niet zeggen hoe de organisatie er mee omgaat. Elk kantoor hanteert een eigen protocol. Tot nu toe zijn er geen afzeggingen van klanten, of kantoren die geen plek hebben. Nieuwe afspraken kunnen voorlopig nog gewoon worden ingepland, per kantoor wordt er bekeken wat mogelijk is. Spoedafspraken zijn ingewikkelder en kunnen op dit moment moeilijk worden opgepakt. Frits wordt door de Nationale Notaris op de hoogte gehouden van eventuele ontwikkelingen.

 

Taxateurs

Bij taxaties werken wij samen met Fitrex en Maatwerk. Na navraag is gebleken dat ook hier een paar maatregelen zijn genomen. Vanuit Maatwerk kwam het bericht dat er in de provincie Brabant momenteel geen taxaties worden gedaan. Ook stellen taxateurs extra eisen voordat zij een taxatie doen. Dit verschilt per taxateur. Er kan bijvoorbeeld worden gevraagd of er iemand ziek is, of ziek is geweest. Ook kan de taxateur de eis stellen dat het huis leeg is op het moment van taxeren. De NVM heeft een oproep gedaan om te handelen volgens de eisen van het RIVM en tot 6 april geen onnodige risico’s te nemen. We sluiten niet uit dat taxaties binnenkort een bepaalde periode niet meer mogelijk zijn, maar net als met een hoop andere zaken is dit afhankelijk van hoe de situatie zich verder ontwikkelt.

 

NWWI

Een taxatie moet worden goedgekeurd door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Waar het mogelijk is wordt er thuis gewerkt, maar de maatregel heeft een grote impact op de bereikbaarheid en de werkzaamheden van de organisatie, wat betekent dat een goedkeuring van je taxatie een stuk langer kan duren dan normaal.

 

Digitale handtekening of bevestiging per e-mail

Bij veel banken wordt door het coronavirus een digitale handtekening geaccepteerd of is bevestiging per e-mail voldoende. Banken die hier onder andere aan meewerken zijn: Nationale Nederlanden, Tulp Hypotheken, Munt Hypotheken en Argenta. Jouw adviseur kan je helpen met specifieke vragen per bank.

 

Werktijdverkorting

Update: Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat er een nieuwe regeling komt door de impact van het coronavirus: het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het is nog niet bekend wanneer deze regeling van kracht gaat, wel is bekend dat het de bestaande werktijdverkorting vervangt. Meer informatie over NOW vind je op de website van het UWV.

Het kan gebeuren dat er door het virus en de maatregelen die hierdoor zijn getroffen, er minder werk is bij jouw werkgever dan normaal. Je werkgever kan via het UWV werktijdverkorting aanvragen. Als je bijvoorbeeld een contract hebt voor 40 uur, kan dit tijdelijk worden aangepast naar een 20-urig contract, waarbij de UWV het salaris dat jij hierdoor minder krijgt aanvult. Op je rekening merk je hier niks van, maar op je loonstrook krijg je wel ineens minder salaris, wat impact kan hebben op jouw maximale hypotheek. Wij hebben contact opgenomen met meerdere banken, waaronder Florius, Rabobank en de ING. Alle banken die we hebben gesproken, hebben hier (nog) geen protocol voor en konden ons niet meer vertellen. De kans bestaat dat de aanvulling van het UWV wordt gezien als een WW-uitkering, wat betekent dat het niet zou worden meegenomen in jouw maximale hypotheek. We verwachten later deze week bericht te krijgen van banken over hoe zij omgaan met werktijdverkorting. Voor nu zeggen de banken dat ze hier per individueel geval naar kijken. Er is nog geen standaard procedure. Ook hier geldt: als er meer bekend wordt, zullen we dat op deze pagina meteen laten weten.

 

Corona impact op de huizenmarkt

Veel experts verwachten dat corona ook impact gaat hebben op de huizenmarkt. Sommige verwachten een huizenmarkt crisis in 2020.

Lees onze huizenmarkt verwachting

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.