De bezichtiging en 5 dingen waar je op moet letten

Een huis kopen is een flinke stap. Het hele avontuur begint met een bezichtiging, daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zo haal je namelijk het meeste uit de eerste indruk. Ben je er klaar voor?

Joost Schulze

Hoe bereid je je voor op een bezichtiging?

Je bent tijdens het bezichtigen natuurlijk gefocust op het huis (logisch), maar ook de buurt is belangrijk. Zoek daarom van tevoren vast wat dingen uit. Plan de route, zowel met de auto als met het OV. Op die manier heb je al snel een beeld van de bereikbaarheid. Wandel voordat je naar de bezichtiging gaat vast een stukje door de buurt. Zie jij jezelf hier al wonen? Bedenk dan wat jij belangrijk vindt. Wil je graag dichtbij een winkelcentrum wonen? Zijn er parken in de buurt? Denk ook aan dingen die minder leuk zijn, zoals een drukke weg of een spoorwegovergang vlak naast het huis. Voor een algemeen beeld van de buurt is het verstandig om vast de leefbaarheidsscore te checken.

Wat moet je vragen aan de verkoper?

Niemand kent het huis zo goed als degene die het verkoopt en in korte tijd wil jij van diegene zoveel mogelijk te weten komen. Stel dus veel vragen tijdens de bezichtiging en schrijf mee met de antwoorden. Als je zeker wilt weten dat je niks vergeet, kun je de checklist uit het E-book meenemen. Daarin staan de belangrijkste vragen al voor je opgeschreven. Let goed op de lichaamstaal en de reactie van de verkoper als hij antwoordt. Wissel daarnaast altijd contactgegevens uit met de makelaar of de verkoper. Als je thuis nieuwe vragen bedenkt, kun je altijd nog even bellen.

De details

De verkoper heeft ervoor gezorgd dat het huis er tip top uitziet wanneer er mensen komen kijken. Probeer je dus te focussen op kleine details die misschien niet meteen in het oog springen. Zeker als je niet van plan bent om te gaan verbouwen is dit belangrijk. Het is verder belangrijk dat je je goed concentreert op de dingen die jíj wilt weten. Wil je ongestoord en alleen een rondje lopen? Zeg dat gerust tegen de verkoper of makelaar. Zijn er veel andere kijkers bij de bezichtiging? Blijf dan tot het rustiger wordt.

Wat moet je meenemen tijdens een bezichtiging?

Ook hier is goede voorbereiding het halve werk. Verdeel van tevoren dus alvast zoveel mogelijk taken. Neem een camera mee die ook goede foto’s maakt bij weinig licht. Ook een meetlint is handig. Niet alleen is het slim om de ruimtes op te meten, maar bijvoorbeeld ook de ramen. Meer weten? Download het E-book “Jouw droomhuis bezichtigen”. Je hebt dan meteen een superhandige checklist waardoor de bezichtiging voor jou een eitje wordt!

Leuk, een bezichtiging!

Er komt vast veel op je af. Daarom heb ik een handige checklist. Dan weet je zeker dat je overal aan denkt!

Wat krijg je allemaal?
  • Handige vragen om aan de verkoper te stellen
  • Een checklist voor alle ruimtes in het huis
  • Veel ruimte om mee te schrijven, zodat je het later kan teruglezen
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren