Een pensioeninkomen als zzp'er, zo werkt het

Als ondernemer bouw je niet vanzelf een pensioen op, zoals veel mensen in loondienst dat wel doen. Daarom kun je een deel van je winst reserveren voor je pensioen, de zogenaamde fiscale oudedagsreserve.
stopwatch

3 min

calendar
8 december 2021
eye

979

Wat is een fiscale oudedagsreserve?

Als ondernemer heb je geen zekerheid over een inkomen wanneer je stopt met werken. Door zelf geld te reserveren, kun je toch een pensioen opbouwen. Dit kan met een fiscale oudedagsreserve (FOR), door bijvoorbeeld een lijfrente aan te kopen. Een lijfrente is een soort spaarpot waaruit je maandelijks of jaarlijks uitbetaald krijgt tijdens je pensioen. Je betaalt geen belasting hierover tijdens het opbouwen, maar pas op het moment dat je het uitkeert.

Wat zijn de voorwaarden?

Aan het gebruik van de fiscale oudedagsreserve zitten wel wat voorwaarden:

  • Je bedrijf moet winstgevend zijn

  • Aan het begin van het kalenderjaar mag je nog geen 65 jaar zijn

  • Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting (dus geen vennootschap of bv)

  • Je voldoet aan het urencriterium van een ondernemer, dit betekent dat je in een jaar minimaal 1225 uur aan je onderneming hebt gewerkt

  • De oudedagsreserve mag door het toevoegen van een bedrag niet boven je totale ondernemingsvermogen uitkomen

Hoe gebruik je de fiscale oudedagsreserve?

Aan het einde van het jaar kun je kiezen om een deel van je winst toe te voegen aan je oudedagsreserve. De maximale toevoeging aan de oudedagsreserve wordt per jaar bepaald en is 9,44 procent van de winst in 2022, met een maximum van 9.395 euro. Over dit bedrag betaal je dus geen inkomstenbelasting, dat betaal je pas zodra het geld vrij komt als je de AOW-leeftijd bereikt. Deze uitbetaling hoort tot je winst waarover je dan belasting betaalt. Als je het bedrag spaart als lijfrente, wordt dit tijdens je pensioen in meerdere jaren aan je uitgekeerd. Of het voordelig is om het betalen van inkomstenbelasting uit te stellen, is per situatie verschillend en kan niet van tevoren gezegd worden.

Een inkomen op je oude dag als zzp'er

Het vormen van een fiscale oudedagsreserve voor je pensioen zorgt voor het vooruitschuiven van de belastingheffing. Dit kan soms voordeel opleveren:

  • Over het deel van je winst dat je reserveert als oudedagsreserve betaal je op dat moment geen belasting. Dat gebeurt pas wanneer het bedrag op je AOW leeftijd vrijkomt. Als je tijdens het ondernemen in de hoogste belasting box valt, kan dit super voordelig zijn. In de uitkeringsfase (tijdens je pensioen), kan het zijn dat je hier een lager percentage inkomstenbelasting over betaalt. Dit is als het totaal gespaarde bedrag in een andere belasting box valt dan de winst.

  • Inflatie, het relatief minder waard worden van je geld in de toekomst, zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt over je oudedagsreserve. Je geniet wel van de belastingaftrek op het moment dat je de reserve opbouwt, deze aftrek is dus hoog tegen een hoog bedrag. Maar tegen de tijd dat het uitgekeerd wordt en je er belasting over moet betalen is het gespaarde bedrag weer minder waard. En betaal je dus in verhouding minder belasting.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Een hypotheek als zzp'er

Ben je zzp'er en wil je een huis kopen? Daar komt net even wat meer bij kijken dan als je in loondienst werkt. Zeker als het gaat om je hypotheek. Onze adviseurs staan altijd voor je klaar om je te helpen met het vinden en adviseren van de juiste hypotheek. Wil je er eerst even over bellen?

Afspraak maken
Eerste pagina - E-book ZZP hypotheek

Een koophuis als zzp’er

Veel ondernemers denken dat een koophuis in de huidige markt voor hen niet is weggelegd. Dit is gelukkig lang niet altijd het geval! Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

E-book ZZP hypotheek

Download het gratis E-book “Een hypotheek als zzp-er”.

Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

7/03/2022

Hypotheek en belastingaangifte

9/12/2021

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

8/12/2021

Een pensioeninkomen als zzp'er, zo werkt het

7/12/2021

Belastingvrij schenken in 2022

22/06/2021

Fiscaal partnerschap: wat houdt het in?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.