Een pensioeninkomen als zzp’er, zo werkt het

Als ondernemer bouw je niet vanzelf een pensioen op, zoals veel mensen in loondienst dat doen. De verantwoordelijkheid om te sparen voor je oude dag ligt bij jezelf. Zo kan je bijvoorbeeld een deel van je winst reserveren voor je pensioen, de zogenaamde fiscale oudedagsreserve. Hoe werkt dit? En wat is een fiscale oudedagsreserve voor zzp’ers? Ik leg het aan je uit.

Friso Bakker

Winst reserveren voor je pensioen

Als ondernemer heb je geen zekerheid over een inkomen tijdens je pensioen. Door zelf geld te reserveren kan je toch een pensioen opbouwen. Dit kan bijvoorbeeld met een fiscale oudedagsreserve (FOR), een manier speciaal voor zzp’ers om een pensioen op te bouwen.

Wat is een fiscale oudedagsreserve?

Als zzp’er kan je er voor kiezen om met je winst een reserve op te bouwen voor later. Dit heet de oudedagsreserve en kan je regelen door bijvoorbeeld een lijfrente aan te kopen. Een lijfrente is een soort spaarpot waaruit je maandelijks of jaarlijks uitbetaald krijgt tijdens je pensioen. Je betaalt geen belasting hierover tijdens het opbouwen, maar pas op het moment van uitkeren. Dit heeft fiscale voordelen.

Wat zijn de voorwaarden?

Aan het gebruik van de fiscale oudedagsreserve zitten wat voorwaarden:

  • Je bedrijf moet winstgevend zijn
  • Aan het begin van het kalenderjaar mag je nog geen 65 jaar zijn.
  • Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting (dus geen vennootschap of bv).
  • Je moet aan het urencriterium voor een ondernemer voldoen. Dit betekent dat je in een jaar minimaal 1225 uur aan je onderneming hebt gewerkt.
  • De oudedagsreserve mag door het toevoegen van een bedrag niet boven je totale ondernemingsvermogen uitkomen.

Hoe gebruik je de FOR

Aan het einde van het jaar kan je ervoor kiezen om een deel van de winst van de onderneming toe te voegen aan de oudedagsreserve. De maximale toevoeging aan de oudedagsreserve wordt per jaar bepaald en is 9,44 procent van de winst in 2019, met een maximum van €8.999. Over dit bedrag betaal je dus geen inkomstenbelasting, dat betaal je pas zodra het vrij komt op je AOW-leeftijd. Deze uitbetaling hoort tot je winst waarover je dan belasting betaalt. Als je het bedrag spaart als lijfrente, wordt dit tijdens je pensioen in meerdere jaren aan je uitgekeerd. Of het voordelig is om het betalen van inkomstenbelasting uit te stellen, is per situatie verschillend en kan niet van tevoren gezegd worden.

Een inkomen op je oude dag als zzp’er

Het vormen van een reserve voor je pensioen zorgt voor het vooruitschuiven van de belastingheffing. Dit kan voor jou in een paar gevallen voordeel opleveren:

  • Over het deel van je winst dat je reserveert als oudedagsreserve betaal je op dat moment geen belasting. Dat gebeurt pas als het bedrag op je AOW leeftijd vrijkomt. Als je tijdens het ondernemen in de hoogste belasting box valt, kan dit super voordelig zijn. In de uitkeringsfase (tijdens je pensioen), kan het zijn dat je hier een lager percentage inkomstenbelasting over betaalt. Dit is zo als het totaal gespaarde bedrag in een andere belasting box valt dan de winst.
  • Inflatie, het relatief minder waard worden van je geld in de toekomst, zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt over je oudedagsreserve. Je geniet wel van de belastingaftrek op het moment dat je de reserve opbouwt, deze aftrek is dus hoog tegen een hoog bedrag. Maar tegen de tijd dat het uitgekeerd wordt en je er belasting over moet betalen is het gespaarde bedrag weer minder waard. En betaal je dus in verhouding minder belasting.

Een hypotheek als zzp’er

Ben je zzp’er en wil je een huis kopen? Daar komt net even wat meer bij kijken dan als je in loondienst werkt. Ik kan me voorstellen dat je het overzicht soms kan verliezen. Daarom heb ik een gids gemaakt voor zzp’ers waar alles in staat wat je moet weten. Wel zo makkelijk!