Een pensioeninkomen als zzp'er, zo werkt het

Als ondernemer bouw je niet vanzelf een pensioen op, zoals veel mensen in loondienst dat wel doen. Per 1 januari 2023 is deze regeling afgeschaft.
stopwatch

3 min

calendar
3 januari 2023
eye

979

Wat is een fiscale oudedagsreserve?

Als ondernemer heb je geen zekerheid over een inkomen wanneer je stopt met werken. Door zelf geld te reserveren, kun je toch een pensioen opbouwen. Dit kan met een fiscale oudedagsreserve (FOR), door bijvoorbeeld een lijfrente aan te kopen. Een lijfrente is een soort spaarpot waaruit je maandelijks of jaarlijks uitbetaald krijgt tijdens je pensioen. Je betaalt geen belasting hierover tijdens het opbouwen, maar pas op het moment dat je het uitkeert.

Hoe gebruik je de fiscale oudedagsreserve?

Aan het einde van het jaar kun je kiezen om een deel van je winst toe te voegen aan je oudedagsreserve. De maximale toevoeging aan de oudedagsreserve wordt per jaar bepaald en is 9,44 procent van de winst in 2022, met een maximum van 9.395 euro. Over dit bedrag betaal je dus geen inkomstenbelasting, dat betaal je pas zodra het geld vrij komt als je de AOW-leeftijd bereikt. Deze uitbetaling hoort tot je winst waarover je dan belasting betaalt. Als je het bedrag spaart als lijfrente, wordt dit tijdens je pensioen in meerdere jaren aan je uitgekeerd. Of het voordelig is om het betalen van inkomstenbelasting uit te stellen, is per situatie verschillend en kan niet van tevoren gezegd worden.

Een inkomen op je oude dag als zzp'er

Het vormen van een fiscale oudedagsreserve voor je pensioen zorgt voor het vooruitschuiven van de belastingheffing. Dit kan soms voordeel opleveren:

  • Over het deel van je winst dat je reserveert als oudedagsreserve betaal je op dat moment geen belasting. Dat gebeurt pas wanneer het bedrag op je AOW leeftijd vrijkomt. Als je tijdens het ondernemen in de hoogste belasting box valt, kan dit super voordelig zijn. In de uitkeringsfase (tijdens je pensioen), kan het zijn dat je hier een lager percentage inkomstenbelasting over betaalt. Dit is als het totaal gespaarde bedrag in een andere belasting box valt dan de winst.

  • Inflatie, het relatief minder waard worden van je geld in de toekomst, zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt over je oudedagsreserve. Je geniet wel van de belastingaftrek op het moment dat je de reserve opbouwt, deze aftrek is dus hoog tegen een hoog bedrag. Maar tegen de tijd dat het uitgekeerd wordt en je er belasting over moet betalen is het gespaarde bedrag weer minder waard. En betaal je dus in verhouding minder belasting.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Een hypotheek als zzp'er

Ben je zzp'er en wil je een huis kopen? Daar komt net even wat meer bij kijken dan als je in loondienst werkt. Zeker als het gaat om je hypotheek. Onze adviseurs staan altijd voor je klaar om je te helpen met het vinden en adviseren van de juiste hypotheek. Wil je er eerst even over bellen?

Gratis afspraak maken
Eerste pagina - E-book ZZP hypotheek

Een koophuis als zzp’er

Veel ondernemers denken dat een koophuis in de huidige markt voor hen niet is weggelegd. Dit is gelukkig lang niet altijd het geval! Dit e-book leert je alles over het aanvragen van een hypotheek als zzp'er en de aankoop van een huis.

E-book ZZP hypotheek

Download het gratis E-book “Een hypotheek als zzp-er”.

Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

12/03/2024

Schenking op papier gebruiken voor hypotheek

31/01/2024

Hypotheek en belastingaangifte

10/01/2024

Belastingvrij schenken in 2024

5/01/2024

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

10/07/2023

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.