Wanneer loopt de renteaftrek van je aflossingsvrije hypotheek af?

De hypotheekrenteaftrek is een mooi fiscaal voordeel voor huizenbezitters. Maar dat is niet alles. De renteaftrek wordt namelijk ook meegenomen in de berekening van je maximale aflossingsvrije hypotheek.
stopwatch

3 min

calendar
28 januari 2021
eye

5164

null

Wanneer loopt de aftrek van jouw aflossingsvrije hypotheek af?

Wanneer je een hypotheek afsluit, mag je hiervan de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Dat is een fijn voordeel. Dit mag echter niet onbeperkt: je kunt de rente maximaal 30 jaar aftrekken. Deze regel is vanaf 2001 ingesteld. Heb je de hypotheek daarvoor afgesloten? Dan geldt deze dertig jaar voor jou vanaf 2001. Je hypotheekrenteaftrek loopt in dat geval af in 2031.

Verschillende leningdelen

Veel mensen hebben een hypotheek hebt met verschillende leningdelen. Hoe werkt het dan met hypotheekrenteaftrek? Telkens wanneer je een nieuw leningdeel afsluit, heb je vanaf dat moment recht op 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Het kan dus zijn dat je van het ene op het andere jaar een stuk minder hypotheekrenteaftrek hebt, omdat één van je leningdelen niet meer in aanmerking komt voor de renteaftrek.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Minder renteaftrek op je aflossingsvrije hypotheek = hogere maandlasten

Wanneer je na dertig jaar je renteaftrek verliest, ben je onderaan de streep een stuk duurder uit. Je kunt dit voorkomen door over te sluiten. Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek naar een andere hypotheekvorm loont namelijk zo goed als altijd. Hulp van een expert nodig over het oversluiten? Onze adviseurs helpen je met al je vragen. Laat je nummer achter en je wordt gebeld wanneer het jou uitkomt

Afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Belastingen

21/04/2023

WOZ-waarde berekenen, twijfel je of die klopt? Zó kun je het checken

2/03/2023

Hypotheek en belastingaangifte

3/01/2023

Een pensioeninkomen als zzp'er, zo werkt het

27/12/2022

Belastingvrij schenken in 2023

22/12/2022

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.