Wanneer loopt de renteaftrek van je aflossingsvrije hypotheek af?

De hypotheekrenteaftrek is een mooi fiscaal voordeel voor huizenbezitters. Maar dat is niet alles. De renteaftrek wordt namelijk ook meegenomen in de berekening van je maximale aflossingsvrije hypotheek.
stopwatch

3 min

calendar
10 juli 2023
eye

5164

Wanneer loopt de aftrek van jouw aflossingsvrije hypotheek af?

Wanneer je een hypotheek afsluit, mag je hiervan de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Dat is een fijn voordeel. Dit mag echter niet onbeperkt: je kunt de rente maximaal 30 jaar aftrekken. Deze regel is vanaf 2001 ingesteld. Heb je de hypotheek daarvoor afgesloten? Dan geldt deze dertig jaar voor jou vanaf 2001. Je hypotheekrenteaftrek loopt in dat geval af in 2031.

Verschillende leningdelen

Veel mensen hebben een hypotheek met verschillende leningdelen. Hoe werkt het dan met de hypotheekrenteaftrek? Telkens wanneer je een nieuw leningdeel afsluit, heb je vanaf dat moment recht op 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Het kan dus zijn dat je van het ene op het andere jaar een stuk minder hypotheekrenteaftrek hebt, omdat één van je leningdelen niet meer in aanmerking komt voor de renteaftrek.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Minder renteaftrek op je aflossingsvrije hypotheek = hogere netto maandlasten

Wanneer je na dertig jaar je renteaftrek verliest, ben je onderaan de streep een stuk duurder uit. Je kunt dit voorkomen door over te sluiten. Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek naar een andere hypotheekvorm loont namelijk zo goed als altijd. Hulp van een expert nodig over het oversluiten? Onze adviseurs helpen je met al je vragen. Laat je nummer achter en je wordt gebeld wanneer het jou uitkomt

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

12/03/2024

Schenking op papier gebruiken voor hypotheek

31/01/2024

Hypotheek en belastingaangifte

10/01/2024

Belastingvrij schenken in 2024

5/01/2024

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

10/07/2023

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.