Renteaftrek loopt af. Wat gebeurt er met je hypotheek?

Loopt je renteaftrek bijna ten einde? Dit is geen probleem bij een annuïteit of lineaire hypotheek, maar kan wel vervelend zijn wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Lees meer over hoe jij dit het beste kunt aanpakken.
stopwatch

3 min

calendar
2 juni 2023
eye

4120

Na hoeveel tijd loopt de renteaftrek van je hypotheek af?

Je mag je hypotheekrente 30 jaar aftrekken van de belasting. Als je al vóór 1 januari 2001 een hypotheek had, dan mag je deze tot 1 januari 2031 aftrekken. Sluit je in de tussentijd een extra hypotheek af, bijvoorbeeld voor een verbouwing of verhuizing, dan gaat voor dat gedeelte de periode van dertig jaar opnieuw lopen.

Einde renteaftrek. Wat gebeurt er dan precies?

Tegenwoordig los je dus een hypotheek af in dertig jaar met een annuïteit of lineaire hypotheek. Dan heeft het einde van de renteaftrek geen gevolgen voor jou. Als je een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek hebt, is dat anders. Je maandlasten gaan dan flink omhoog. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt daarom hiervoor. Ze zijn bang dat veel mensen daardoor hun huis gedwongen moeten verkopen.

Bereken direct of je kunt oversluiten

Maandelijks meer geld overhouden om af te lossen?

Heb je al berekend of je kunt besparen door je hypotheek over te sluiten naar een andere bank? Mogelijk kun je honderden euro's per jaar besparen. Met de gratis rekentool van Frits bereken je in no time of je kan besparen en hoeveel.

Besparing berekenen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

2/06/2023

Renteaftrek loopt af. Wat gebeurt er met je hypotheek?

1/06/2023

Uitleg hypotheek: hoe werkt een hypotheek en waar moet je op letten?

25/05/2023

Wat is een sleutelverklaring?

19/05/2023

Variabele rente bij je hypotheek, of toch liever vast?

17/05/2023

Bereidstellingsprovisie, wat is het precies?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.