Voorlopige teruggave van je hypotheekrente

Ieder jaar betaal je rente over je hypotheek. Hiervoor kun je aftrek krijgen van de Belastingdienst. Dit kan aan het einde van het jaar, maar ook maandelijks met een voorlopige teruggave.
stopwatch

3 min

calendar
5 juli 2023
eye

214

Hypotheekrenteaftrek

In veel gevallen kun je bij je belastingaangifte de hypotheekrente aftrekken van je bruto-inkomen. Dit kan als je hypotheek bedoeld is voor de aankoop of verbetering van je huis. Voorwaarde is wel dat je zelf in dit huis woont. De hypotheekrenteaftrek geldt dus niet voor een tweede huis. Een andere regel is dat de hypotheek binnen 30 afgelost wordt, dit kan met een lineaire of een annuïteiten hypotheek. Je kunt je hypotheekrente jaarlijks of maandelijks terugkrijgen. Als je het maandelijks terugvraagt (ook wel een voorlopige teruggave genoemd), kan dit behoorlijk schelen in je maandlasten.

Het regelen van je voorlopige teruggave

Je regelt je voorlopige teruggave heel makkelijk door in te loggen op 'Mijn Belastingdienst'.

  1. Je logt hier in met je DigiD.
  2. Vervolgens klik je op 'inkomenstenbelasting' en het betreffende belastingjaar. Hier kun je kiezen voor 'een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling'.
  3. Hier vul je al je gegevens in, zoals je persoonlijke gegevens, je inkomen, de WOZ-waarde van je huis en eventuele aftrekposten. Tussendoor kun je ook even stoppen, je hoeft dan alleen op "opslaan" te klikken.
  4. Onderteken 't en klik op verzenden.

Heb je al een hypotheek?

Dikke kans dat je al een hypotheek hebt en je gewoon je voorlopige teruggave wilt regelen. Maar het kan ook zijn dat je vast de regeltjes en wetten aan het verkennen bent, omdat je een hypotheek gaat afsluiten. In dat geval helpen wij je graag. Onze adviseurs weten alles van hypotheken, vergelijken alle banken en werken onafhankelijk voor jou. Dat betekent dat je samen de beste hypotheek uitzoekt voor jouw situatie. Zonder kleine lettertjes.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

12/03/2024

Schenking op papier gebruiken voor hypotheek

31/01/2024

Hypotheek en belastingaangifte

10/01/2024

Belastingvrij schenken in 2024

5/01/2024

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

10/07/2023

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.