Aflossingsvrije hypotheek verhuizen

Kan je je aflossingsvrije hypotheek meenemen als je gaat verhuizen? Vaak wel! Er zijn wel een aantal regels voor. Ik praat je bij over de regels rondom een aflossingsvrije hypotheek verhuizen en laat je zien waarom oversluiten meestal voordelig is.

Michiel Lensink

Verhuis je aflossingsvrije hypotheek mee

Je hebt een aflossingsvrije hypotheek en gaat verhuizen. Dan kan je ook je nieuwe hypotheek voor een deel aflossingsvrij afsluiten. Daar zijn wel wat regels voor. Als je daar rekening mee houdt kun je (een deel van) je aflossingsvrije hypotheek verhuizen. Je kun dan ook je hypotheekrenteaftrek houden. Wel zo fijn. Benieuwd wat je kunt lenen? Bereken het gratis met mijn handige rekentool.

Regel 1: Wat je hebt mag je houden

Als je verhuist mag je aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan de hoogte van de aflossingsvrije hypotheek die je nu hebt. Naast je aflossingsvrije hypotheek mag je bijvoorbeeld ook je beleggingshypotheek omzetten naar aflossingsvrij. Je (bank)spaar hypotheek mag je daarbovenop gewoon door laten lopen.

Regel 2: Zolang dit maar minder is dan 50% van je huis waarde

Het aflossingsvrije deel van je nieuwe hypotheek mag maximaal 50% van de waarde van je nieuwe huis zijn. Het kan zijn dat je op dit moment een veel groter deel van je hypotheek aflossingsvrij hebt afgesloten. Het deel van de hypotheek dat hoger is dan 50% van de huis waarde moet je dan in maximaal 30 jaar aflossen. Dat kan met een annuiteiten- of lineaire hypotheek.

Je zit niet vast aan je eigen bank

Wat de beste hypotheek is voor je nieuwe huis? Dat hangt af van de rentes en mogelijkheden bij verschillende banken. Het goede nieuws is dat je niet vast zit aan je eigen bank. Ook niet als je een aflossingsvrije hypotheek wil. Ik kan verschillende scenario’s voor je uitrekenen. Dan weet je precies wat jouw opties zijn. En wat ze kosten.

Aflossingsvrije hypotheek verhuizen:

Een rekenvoorbeeld


Stel, je hebt nu een hypotheek die er zo uitziet:

Waarde van je woning die je verkoopt €350.000
Aflossingsvrij € 250.000
Bankspaar € 50.000
Totaal € 300.000

 

Je nieuwe hypotheek kan dan worden:

Waarde van de woning die je koopt €400.000
Overwaarde van je oude woning € 50.000
Aflossingsvrij (50% woning) € 200.000
Bankspaar € 50.000
Annuiteit € 100.000
Totaal € 400.000

 

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren