Een voorbeeld overeenkomst voor je familiehypotheek

04 juni 2021 21x

Ga je een huis kopen of verbouwen en kun je hiervoor geld lenen bij je ouders? Dan noem je dit een familiehypotheek. In dit artikel vind je een standaardovereenkomst waarmee jullie de onderlinge lening op papier kunnen zetten.

Bénine Bijleveld

Familiehypotheek

Met een familiehypotheek kun je van je ouders een bedrag lenen voor de aankoop van een huis, dit wordt soms ook wel een familiebank constructie genoemd. Het lenen van geld voor de aankoop van een huis, levert vaak meer op dan schenken. Hoe? Als je ontvanger bent van de lening, kun je de rente fiscaal aftrekken, net als bij een normale hypotheek. Je ouders kunnen er vervolgens voor kiezen om de ontvangen rente - onbelast - terug te schenken. Zo haal je er meer voordeel uit dan bij een schenking. Het bedrag dat jaarlijks onbelast geschonken mag worden in 2021 is 6.604 euro.

Overeenkomst

Een familiehypotheek is een onderhandse lening, je hoeft daarom niet naar een notaris te gaan voor deze lening. Wel is het verstandig om de lening op papier te zetten, zodat je weet aan welke verplichtingen je moet voldoen. Zowel voor je ouders als jezelf is dit prettig, zodat je hier later geen onenigheid over krijgt. Je kunt hier een voorbeeld familiehypotheek overeenkomst downloaden, lekker makkelijk!

De rente van de familiehypotheek

Als je ouders kiezen voor een hoge rente voor de familiehypotheek, kan jij ook dit hoge bedrag terugvragen aan de belasting. En krijgen je ouders ook een lekker zakcentje op hun lening. Helaas zitten er wel beperkingen aan de hoogte van de rente, anders zou dit in de praktijk helemaal uit de hand lopen. De Belastingdienst stelt namelijk als voorwaarde dat de rente zakelijk moet zijn. Anders accepteert de fiscus de aftrekbare rente maar voor een gedeelte. De belastingdienst hanteert vaak een marge van 25%. Dit betekent dat je 25% boven of onder de rente kunt zitten die de bank hanteert.

Ook een hypotheek? Regel die met Ikbenfrits

Heb je naast de familiehypotheek ook een normale hypotheek van de bank nodig? Dan kunnen de adviseurs van Ikbenfrits je daarbij helpen. Zij kunnen met hun software veel verschillende banken en voorwaarden met elkaar vergelijken zodat jij de beste optie hebt. Ook denken ze met je mee hoe je beide leningen het beste inricht. Zo weet je zeker dat je goed zit. Binnenkort een keer je situatie voorleggen aan een adviseur? Geef dan hieronder aan wanneer je het liefst gebeld wilt worden.

Met je aanvraag geef je toestemming dat jouw gegevens worden gedeeld met de aankoopmakelaar.