De bijleenregeling, wat houdt die in voor je verhuizing?

Als je gaat verhuizen en je verkoopt je huis met overwaarde dan moet je deze gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Waarom? Omdat je anders bewust je hypotheekschuld hoog houdt. De Belastingdienst gaat hier niet in mee. Ik praat je bij over de bijleenregeling.

Charlie Vielvoye

Geldt de bijleenregeling voor mij?

De bijleenregeling geldt voor jou als je je huis verkoopt met overwaarde. Dit betekent dat het verkoopbedrag hoger is dan je resterende hypotheekschuld. De bijleenregeling treedt in werking als je een nieuw huis koopt.

Hoe werkt de bijleenregeling?

Deze regeling schrijft voor dat je de overwaarde van je huis moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Als je dit niet doet dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek voor het bedrag ter hoogte van de overwaarde. Dit klinkt veel heftiger dan het is. Ik laat je met twee voorbeelden zien hoe de bijleenregeling werkt. Door de voorbeelden snap je misschien ook meteen waarom de regeling er is. In voorbeeld 1 wordt de overwaarde niet gebruikt voor de aankoop van het nieuwe huis. In voorbeeld 2 wel.

Voorbeeld 1

Verkoop oude huis: 200.000 euro
Resterende hypotheekschuld: 160.000
Overwaarde: 40.000 euro
Aankoop nieuwe huis: 250.000 euro
Overwaarde wordt niet gebruikt.
Hypotheekschuld: 250.000 euro
Bedrag waar hypotheekrenteaftrek over gerekend mag worden: 210.000 euro

Voorbeeld 2

Verkoop oude huis: 200.000 euro
Resterende hypotheekschuld: 160.000
Overwaarde: 40.000 euro
Aankoop nieuwe huis: 250.000 euro
Overwaarde wordt wel gebruikt.
Hypotheekschuld: 210.000 euro
Bedrag waar hypotheekrenteaftrek over gerekend mag worden: 210.000 euro

Niet zo gek toch?

Zoals je in de voorbeelden kunt zien is de bijleenregeling niet zo vreemd. In beide voorbeelden is het bedrag dat in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek even hoog. Anders zou je belastingvoordeel hebben door het verkopen van je huis wanneer je de overwaarde niet gebruikt. Dan zet je de overwaarde op de bank en zou je ook nog eens hypotheekrenteaftrek krijgen over de gehele nieuwe hypotheekschuld. Daar gaat de Belastingdienst natuurlijk niet in mee. Een groot verschil tussen voorbeelden 1 en 2 is de hoogte van de hypotheekschuld. In voorbeeld 1 is die 40.000 euro hoger door het niet gebruiken van de overwaarde. Je betaalt dus meer rente per maand en die mag je niet aftrekken van de belasting. Het niet gebruiken van je overwaarde is dus financieel nadelig.

Wij helpen je met verhuizen

Mijn adviseurs kunnen je voor een groot deel helpen met je verhuizing. Met je koffers inpakken en nieuwe meubels kiezen niet. Maar wel met alles over je nieuwe hypotheek. Kijk op onze speciale pagina voor verhuizers wat we allemaal doen.