Hypotheek uit eigen BV, hoe werkt dat en wanneer kan het niet?

Heb je een eigen BV en geld over voor een hypotheek? Dan is een hypotheek uit eigen BV een goede optie voor jou. Je leent dan niet bij de bank maar van je eigen bedrijf. Ik vertel je over de voordelen en waar je op moet letten.

Michiel Lensink

Wat is een hypotheek uit eigen BV?

Een hypotheek uit eigen BV is een som geld die je leent bij je eigen BV. Je BV wordt dan de geldverstrekker, in plaats van bijvoorbeeld een bank.

Wanneer kan ik een hypotheek uit de eigen BV nemen?

Je kan een hypotheek uit je eigen BV nemen als je binnen de BV genoeg liquide middelen hebt om de lening pijnloos te kunnen verstrekken. Heb je een privé hypotheek bij een bank? Dan kan het voordelig zijn deze (gedeeltelijk) af te lossen en in plaats daarvan een lening bij eigen BV aan te gaan. Aflossen kan het beste als de looptijd van de rentevaste periode afloopt. Je kan dan meestal boetevrij aflossen.

Hoe werkt een hypotheek uit eigen BV?

Een hypotheek uit eigen BV werkt als volgt. Je stelt een hypotheekovereenkomst op met je eigen BV. Hierin leg je onder andere de looptijd en hypotheekrente vast. Je betaalt rente aan je eigen BV in plaats van aan de bank. Deze rente is gewoon fiscaal aftrekbaar. Lees hier meer over de hypotheekrenteaftrek. Je betaalt dus aflossing en rente aan je eigen BV. De rente is in de BV over het algemeen wel belast. Na het betalen van belasting en dividendbelasting kan je hypotheekrente echter naar privé worden uitgekeerd.

Nog even samengevat…

Als je een hypotheek uit eigen BV hebt, leen je een som geld bij je eigen BV. De geldverstrekker is dus de BV en niet een bank. Je kunt daar gebruik van maken als je binnen de BV genoeg liquide middelen hebt om de lening pijnloos te kunnen verstrekken. De rente die je betaalt aan je eigen BV is fiscaal aftrekbaar.

Zijn er nog andere opties als ondernemer?

Heb je niet genoeg geld om een hypotheek uit eigen BV te nemen? Er zijn als ondernemer zeker opties om een hypotheek bij de bank te krijgen. Kijk bij een van de artikelen hieronder om meer te lezen voor een hypotheek als ondernemer. Wil je berekenen hoeveel je met je inkomen uit je eigen onderneming kunt lenen bij de bank? Klik dan op de button hieronder.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Waar krijg je allemaal?

  • Het gehele proces uitgelegd: van huis zoeken tot hypotheek afsluiten
  • Hoe wordt je inkomen beoordeeld
  • Hoe zit 't met als je pas een paar jaar zzp'er bent?
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren