Een hypotheek uit eigen BV is een van de vele hypotheekvormen die bestaat. Ikbenfrits wil dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar hypotheek en wil dat daar geen onduidelijkheden over bestaan en het verschil met andere hypotheekvormen helder is. In dit artikel wordt alles over de hypotheek uit eigen BV uitgelegd.

 

Wat is een hypotheek uit eigen BV?

Een hypotheek uit eigen BV is een som geld die je leent bij je eigen BV. Je BV wordt dan de geldverstrekker, in plaats van bijvoorbeeld een bank.

 

Wanneer kan ik een hypotheek uit de eigen BV nemen?

Je kan een hypotheek uit je eigen BV nemen als je binnen de BV genoeg liquide middelen hebt om de lening pijnloos te kunnen verstrekken. Heb je een privé hypotheek bij een bank? Dan kan het voordelig zijn deze (gedeeltelijk) af te lossen en in plaats daarvan een lening bij eigen BV aan te gaan. Aflossen kan het beste als de looptijd van de rentevaste periode afloopt. Je kan dan meestal boetevrij aflossen.

 

Hoe werkt een hypotheek uit eigen BV?

Een hypotheek uit eigen BV werkt als volgt. Je stelt een hypotheekovereenkomst op met je eigen BV. Hierin leg je onder andere de looptijd en hypotheekrente vast. Je betaalt rente aan je eigen BV in plaats van aan de bank. Deze rente is gewoon fiscaal aftrekbaar. Je betaalt dus aflossing en rente aan je eigen BV. De rente is in de BV over het algemeen wel belast. Na het betalen van belasting en dividendbelasting kan je hypotheekrente echter naar privé worden uitgekeerd.

 

Als je een hypotheek uit eigen BV hebt, leen je een som geld bij je eigen BV. De geldverstrekker is dus de BV en niet een bank. Je kunt daar gebruik van maken als je binnen de BV genoeg liquide middelen hebt om de lening pijnloos te kunnen verstrekken. De rente die je betaalt aan je eigen BV is fiscaal aftrekbaar.

Michiel Lensink