Voorlopig koopcontract – 9 dingen waar je op moet letten.

De koop van een huis moet altijd schriftelijk worden vastgelegd. Dit gebeurt in een contract dat jij én de vorige eigenaar van het huis ondertekenen. Dat contract wordt koopovereenkomst, koopakte of voorlopig koopcontract genoemd. Ik vertel je waar je op moet letten.

Sarah Famke Oortgijsen

1. Laat je niet misleiden door de naam ‘voorlopig koopcontract’

Laat je allereerst niet misleiden door de term voorlopig. Een voorlopig koopcontract is bindend. Je hebt na ondertekening wel 3 dagen bedenktijd. Daarnaast kunnen er ontbindende voorwaarden in je koopcontract zijn opgenomen. Bijvoorbeeld dat de koop niet doorgaat als je niet op tijd de financiering rond krijgt. Wist dat je zelf invloed kan uitoefenen op wat er in het koopcontract komt te staan? Als je gaat bieden kun je bijvoorbeeld een bod doen onder voorbehoud dat de financiering rond komt binnen 6 weken. Handig!

2. Terugkrabbelen kost je een fortuin

Als je na de 3 wettelijke dagen bedenktijd toch van het voorlopig koopcontract af wilt zien, en je kunt je niet beroepen op één van de ontbindende voorwaarden, dan moet je 10% van de verkoopprijs betalen. Zonde! Je kunt ook met de verkopende partij afspreken dat je wat langer na mag denken. Zorg dan wel dat dat in het koopcontract staat. Tip! Plan altijd een gratis hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur voor het einde van je bedenktijd. De adviseur kan je al een goede inschatting geven van je mogelijkheden. Mocht het onmogelijk lijken om de financiering rond te krijgen, dan kun je nog tijdens de bedenktijd aangeven dat de koop niet doorgaat. Bij mij kun je meestal vandaag of morgen nog terecht voor een gratis hypotheekgesprek! Maak gratis een afspraak.

3. Zorg dat de koop alleen doorgaat als je genoeg geld hebt

De kip en het ei: je kunt een huis pas kopen met een hypotheek, maar je krijgt pas een hypotheek als je een koopcontract hebt. Zorg daarom dat in het contract staat dat je het huis alleen koopt als je je financiën rond krijgt. Die ontbindende voorwaarde heet ‘onder voorbehoud van financiering’ en wordt in bijna alle koopcontracten opgenomen. Zorg wel dat je de termijn ruim genoeg neemt: je hebt soms wel een paar maanden nodig om de financiering rond te krijgen.

Voordat je gaat bieden wil je misschien weten hoeveel je kan lenen. Bereken of je genoeg kan lenen met mijn slimme tool.

4. Let op verborgen gebreken

Bij de bezichtiging werd je verliefd op je nieuwe huis. Maar wat je niet kunt zien, is of het lekt als het regent, en of de leidingen roesten. Dat gaat je geld kosten om te fixen. Zorg daarom voor een bouwkundige keuring en laat in je contract opnemen dat je het huis alleen koopt als die geen verborgen gebreken onthult. Ook dat is een ontbindende voorwaarde. Er zijn er trouwens nog veel meer.

5. Laat je niet in de luren leggen door de ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden zijn geen vrijbrief om ook na 3 dagen nog makkelijk van je contract af te kunnen. Je moet wel kunnen aantonen dat de bouwkundige keuring negatief is, of dat je van minstens twee hypotheekaanbieders geen hypotheek hebt kunnen krijgen.

6. Voeg een lijst toe van de spullen die je overneemt

Zorg dat bij je voorlopig koopcontract een lijst met roerende goederen zit. En dat hierin duidelijke afspraken staan over de spullen die je van de vorige bewoner overneemt en wat je daarvoor betaalt. Neem je bijvoorbeeld de houten vloer over? En zit die bij de verkoopprijs in of reken je die onderling af?

Wil je weten wat valkuil 7, 8 én 9 zijn?

Download hier het volledige artikel

  • Dan stuur ik je het artikel op per mail
  • Zo kan je het op ieder moment nog eens rustig nalezen
  • Dan kan je straks met een gerust hart tekenen