Duurzame banken

Waar komt het geld vandaan dat jij hebt geleend van je bank? Wat doen de hypotheekverstrekker met het geld dat ze verdienen? Letten we eigenlijk wel op duurzaamheid? Ik vertel je waar op moet letten bij duurzame banken en waar je terecht kunt voor een duurzame hypotheek.

Casper van Groos

Waar kan ik een duurzame hypotheek afsluiten?

Het geld waarmee een bank jou een hypotheek verstrekt, komt vaak uit verschillende bronnen komen. Zo spelen pensioenfondsen en verzekeraars een grote rol: zij investeren vaak in hypotheekverstrekkers. Ook kan jouw spaargeld een bron zijn voor een lening. Grote banken investeren ook in internationale bedrijven. Het geld dat zij hiermee verdienen wordt gebruikt om jou een hypotheek te geven. De vraag is nu, waar komt het geld vandaan? Wie zijn de duurzame banken?

Beleggingen & spaargeld

Als jij je hypotheek afsluit bij een grote, internationale bank, kun je ervan uitgaan dat dit geld voortkomt uit beleggingen en spaargeld. Financieringen uit spaargeld zijn duurzaam, aangezien je hierdoor ‘niet-besmet’ geld leent. Internationale banken investeren echter ook in en grote bedrijven. Deze bedrijven kunnen een ander beleid hebben. Zij kunnen bepaalde rechten schenden die maatschappelijk verantwoord ondernemen tegengaan. Dit kan de duurzaamheid ondermijnen, waardoor jouw hypotheek opeens een stuk minder duurzaam is. De eerlijke bankwijzer heeft uitgebreid onderzoek naar gedaan naar wie een duurzame bank is. Volgens hen zijn Triodos en de Volksbank (hieronder vallen ASN, Regiobank, SNS en BLG Wonen) de beste duurzame banken. Daar kun je dus terecht voor je duurzame hypotheek. Ikbenfrits kan deze voor je afsluiten.

Verzekeraars

Er zijn veel verzekeraars die hypotheken verstrekken. Zowel mensen als bedrijven hebben verzekeringen nodig. Wanneer deze een verzekering afsluiten en maandelijks een premie betalen, moet dat geld op lange termijn worden belegd, bijvoorbeeld in hypotheken. Ook bedrijven hebben verzekeringen nodig. Wanneer zo’n bedrijf geen duurzaam beleid voert, zal het geld van jouw hypotheekverstrekker niet uit een duurzame bron komen. Om dit precies te herleiden is natuurlijk bijna niet mogelijk. Het gaat hierbij om: Argenta, Centraal Beheer en Syntrus Achmea.

Pensioenfondsen

Wanneer een hypotheekverstrekker zijn geld uit een pensioenfonds haalt, kun je ervan uitgaan dat dit geld duurzaam verkregen is. Je kunt dit vergelijken met de buurman die zijn pensioengeld gebruikt om jou een hypotheek te verstrekken, maar waar verder in wordt belegd is meestal niet duidelijk. Dit zijn de belangrijkste hypotheekverstrekkers gefinancierd door pensioenfondsen: Attens Hypotheken, IQ Woon en Munt Hypotheken.

Combinatie: pensioenfondsen & verzekeraars

Op het moment dat pensioenfondsen en verzekeraars investeren in jouw hypotheekverstrekker, zal een groot aandeel van het geld vanuit de Nederlandse bevolking komen. Wanneer bedrijven een verzekering afsluiten via de verzekeraar die investeert in je hypotheekverstrekker, hangt het af van het bedrijf of de duurzaamheid hierdoor minder wordt. Kent het bedrijf geen duurzaam beleid, dan zal je hypotheekverstrekker indirect minder duurzaam zijn. Welke geldverstrekkers zijn dit? Deze: AEGON, BijBouwe, Hypotrust en Delta Lloyd (nu Nationale Nederlanden).

Sluit een hypotheek af bij 1 van de duurzame banken

Als onafhankelijk hypotheekadviseur staat duurzaamheid bij mij hoog op de agenda! Daarom kun je via mij bijvoorbeeld terecht bij de duurzame hypotheekverstrekkers Triodos en BLG Wonen. Plan direct een gratis afspraak in met 1 van mijn adviseurs en sluit een hypotheek af bij een duurzame bank.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren