Wat is een koopakte?

Koopakte is een ander woord voor ‘voorlopig koopcontract’ of koopovereenkomst. Als jij het als koper met de verkoper eens bent over de koopprijs van de woning en de voorwaarden van de koop, leg je die samen vast in de koopakte. Laat je niet misleiden door de voorlopig in de term: de koopakte is in principe bindend. Wel kunnen er ontbindende voorwaarden in worden opgenomen. Een bekende ontbindende voorwaarde is ‘onder voorbehoud van financiering’. Die voorwaarde is in bijna elke koopakte opgenomen. Het betekent dat de koopakte ontbonden wordt, en de verkoop dus niet doorgaat, als de koper de financiering niet rond krijgt. Als je een koopakte met daarin een financieringsvoorbehoud ondertekent, is het huis vanaf dat moment ‘verkocht onder voorbehoud’. Zodra de financiering rond is, is de koop officieel. Huizen worden meestal onder voorbehoud verkocht. Dat is niet vreemd, want pas vanaf dat moment kan de hypotheekverstrekker jou een passend aanbod doen. Om een hypotheekofferte op te stellen, wil de bank namelijk niet alleen dingen als je inkomen weten, maar ook wat de waarde van het aan te schaffen huis is. Daarvoor moet bijvoorbeeld een taxatie plaatsvinden en dat gaat niet over één nacht ijs. Nu snap je ook waarom het een voorlopig koopcontract heet.

 

Er komen heel wat aktes kijken bij het kopen van een woning. Frits legt ze één voor een helder aan je uit, zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Wat is een hypotheekofferte?

Wat is een hypotheekakte?

Wat is een leveringsakte?

Zie je door de bomen het bos niet meer, duizelt het je van de begrippen of heb je een specifieke vraag die hier niet wordt beantwoord? Frits zit altijd voor je klaar.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 meest gemaakte fouten door starters