Koopakte (voorlopig koopcontract), waarom je goed moet opletten voor je het tekent?

De koopakte is de eerste akte die je voor je neus krijgt wanneer je je huis bijna gekocht hebt. Dit wordt ook wel het voorlopig koopcontract genoemd. Waar moet je op letten voordat je de koopakte tekent?

Benine Bijleveld

Wat is een koopakte?

Koopakte, voorlopig koopcontract of koopovereenkomst: het zijn allemaal woorden voor hetzelfde begrip. Als jij (de koper) het met de verkoper eens bent over de prijs van het huis en de voorwaarden, dan leg je die samen vast in de koopakte. Deze overeenkomst is in principe bindend en dus eigenlijk helemaal niet zo ‘voorlopig’. Wel kunnen er ontbindende voorwaarden in worden opgenomen zodat je eventueel je toch kunt terugtrekken.

Ontbindende voorwaarden

Een bekende ontbindende voorwaarde is ‘onder voorbehoud van financiering‘. Deze voorwaarde is in bijna elke koopakte opgenomen. Het betekent dat de koopakte ontbonden wordt als de koper de financiering niet rond krijgt. Als je een koopakte met daarin een financieringsvoorbehoud ondertekent, is het huis vanaf dat moment ‘verkocht onder voorbehoud’. Zodra de financiering rond is, is de koop officieel.

Verkocht onder voorbehoud

Huizen worden meestal onder voorbehoud verkocht. Dat is niet vreemd, want pas vanaf dat moment kan de bank jou een passend aanbod doen. Om een hypotheekofferte op te stellen, wil de bank namelijk niet alleen dingen als je inkomen weten, maar ook wat de waarde van het huis is. Daarvoor moet bijvoorbeeld een taxatie plaatsvinden en dat gaat niet over één nacht ijs. Daarom heet een koopakte dus ook een voorlopig koopcontract.

Na de koopakte komt de hypotheek

Nu je jouw koopakte hebt ontvangen, is het tijd om op zoek te gaan naar de juiste hypotheek. Hier kunnen de adviseurs van Ikbenfrits je natuurlijk mee helpen. Zij strijden voor eerlijke hypotheken en vinden het belangrijk dat jij de beste hypotheek krijgt voor jouw situatie. In een eerste gesprek kun je uitleggen hoe alles precies zit, en daarna gaan jullie samen door het proces. Zo kun je straks onbezorgd wonen in je nieuwe huis.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren