Koopakte (voorlopig koopcontract), waarom je goed moet opletten voor je hem tekent

De koopakte is de eerste akte die je voor je neus krijgt als je je droomhuis bijna binnen hebt. Hij wordt ook wel het voorlopig koopcontract genoemd. Maar zo voorlopig is die niet. Ik vertel je waar je op moet letten voordat je hem tekent.

Sarah Famke Oortgijsen

Wat is een koopakte?

Koopakte is een ander woord voor voorlopig koopcontract of koopovereenkomst. Als jij het als koper met de verkoper eens bent over de koopprijs van de woning en de voorwaarden van de koop, dan leg je die samen vast in de koopakte. Laat je niet misleiden door het woord voorlopig: de koopakte is in principe bindend. Wel kunnen er ontbindende voorwaarden in worden opgenomen.

Welke ontbindende voorwaarde moet er instaan?

Een bekende ontbindende voorwaarde is ‘onder voorbehoud van financiering’. Die voorwaarde is in bijna elke koopakte opgenomen. Het betekent dat de koopakte ontbonden wordt als de koper de financiering niet rond krijgt. Als je een koopakte met daarin een financieringsvoorbehoud ondertekent, is het huis vanaf dat moment ‘verkocht onder voorbehoud’. Zodra de financiering rond is, is de koop officieel.

Verkocht onder voorbehoud

Huizen worden meestal onder voorbehoud verkocht. Dat is niet vreemd, want pas vanaf dat moment kan de hypotheekverstrekker jou een passend aanbod doen. Om een hypotheekofferte op te stellen, wil de bank namelijk niet alleen dingen als je inkomen weten, maar ook wat de waarde van het aan te schaffen huis is. Daarvoor moet bijvoorbeeld een taxatie plaatsvinden en dat gaat niet over één nacht ijs. Nu snap je ook waarom het een voorlopig koopcontract heet.

De belangrijkste papieren op een rij

Er komen heel wat belangrijke documenten kijken bij het kopen van een woning. Frits legt ze één voor een helder aan je uit, zodat je precies weet wat je te wachten staat. Zo is er bijvoorbeeld de hypotheekofferte. Of wat dacht je van de hypotheekakte? Ten slotte heb je ook nog een leveringsakte.

Tijd voor een hypotheek?

Nu je jouw koopcontract hebt ontvangen is het ook tijd om op zoek te gaan naar de juiste hypotheek. Ik kan je daarmee helpen! Gratis kennismaken? Dat kan. Maak hiervoor een gratis belafspraak. Dan word je teruggebeld op een moment dat het jou uitkomt.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren