Koopakte (voorlopig koopcontract), waarom je goed moet opletten voor je het tekent

De koopakte is de eerste akte die je voor je neus krijgt wanneer je je huis bijna gekocht hebt. Dit wordt ook wel het voorlopig koopcontract genoemd. Waar moet je op letten voordat je de koopakte tekent?
stopwatch

3 min

calendar
14 juni 2021
eye

5793

Wat is een koopakte?

Koopakte, voorlopig koopcontract of koopovereenkomst: het zijn allemaal verschillende woorden voor hetzelfde ding. Als jij (de koper) het met de verkoper eens bent over de prijs van het huis en de voorwaarden, dan leg je die samen vast in de koopakte. Deze overeenkomst is in principe bindend en dus eigenlijk helemaal niet zo 'voorlopig'. Wel kunnen er ontbindende voorwaarden in worden opgenomen zodat jij je in bepaalde gevallen toch kunt terugtrekken zonder consequenties.

Ontbindende voorwaarden

De bekendste ontbindende voorwaarde is 'onder voorbehoud van financiering'. Deze voorwaarde is in bijna elke koopakte opgenomen. Het betekent dat de koopakte ontbonden wordt als de koper de hypotheek niet (op tijd) rond krijgt. Als je een koopakte met daarin een financieringsvoorbehoud ondertekent, is het huis vanaf dat moment 'verkocht onder voorbehoud'. Zodra de financiering rond is, is de koop officieel.

Verkocht onder voorbehoud

Huizen worden meestal onder voorbehoud verkocht. Dat is niet vreemd, want pas vanaf dat moment kan de bank jou een passend aanbod doen. Om een hypotheekofferte op te stellen, wil de bank namelijk niet alleen dingen als je inkomen weten, maar ook wat de waarde van het huis is. Daarvoor moet bijvoorbeeld een taxatie plaatsvinden en dat gaat niet over één nacht ijs. Daarom heet een koopakte dus ook een voorlopig koopcontract.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Na de koopakte komt de hypotheek

Nu je jouw koopakte hebt ontvangen, is het tijd om op zoek te gaan naar de juiste hypotheek. Hier kunnen onze adviseurs je mee helpen. Zij strijden voor eerlijke hypotheken en vinden het belangrijk dat jij de beste hypotheek krijgt voor jouw situatie. In een hypotheekgesprek kun je uitleggen hoe alles precies zit, en daarna gaan jullie samen door het proces. Zo kun je straks onbezorgd wonen in je nieuwe huis. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Gratis afspraak maken
Eerste pagina - E-book voorlopig koopcontract

9 tips voor het voorlopig koopcontract

Het opstellen en tekenen van een voorlopig koopcontract gaat niet altijd 100% vlekkeloos. In dit e-book lees je negen tips en veelgemaakte fouten. Handig, zo weet je precies waar je het beste op kunt letten!

Eerste pagina - E-book voorlopig koopcontract

Download het gratis E-book “9 tips voor het voorlopig koopcontract!”.

In dit e-book lees je negen tips en veelgemaakte fouten. Handig, zo weet je precies waar je het beste op kunt letten!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

24/11/2022

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2022?

24/11/2022

Overbruggingskrediet, hoe werkt 't en hoe vraag ik het aan?

24/11/2022

NHG grens 2023

24/11/2022

Hoe werkt een bouwdepot? Lees er alles over

23/11/2022

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.