Hoeveel eigen inleg heb je bij een hypotheek?

Wanneer je een huis koopt, heb je eigen geld nodig. Om de hypotheek te regelen zijn er een aantal kosten waar je geen geld voor mag lenen. Er is dus altijd sprake van een eigen inleg bij een hypotheek. Hoeveel ongeveer? Hier vind je een overzicht.
stopwatch

3 min

calendar
6 januari 2023
eye

1453

Eigen inleg bij je hypotheek

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat je voor een hypotheek zelf geld moet inleggen. Hoeveel dat is, verschilt per huis. Het grootste verschil zit 'm er in of je nieuwbouw of bestaande bouw koopt. Bij een nieuwbouwhuis betaal je gemiddeld 7.500 euro aan eigen inleg. Bij bestaande bouw is de eigen inleg voor je hypotheek gemiddeld 14.000 euro. Maar waarom betaal je eigenlijk een eigen inleg?

Bereken direct wat jij kunt lenen

Eigen inleg bij de hypotheek, waarom eigenlijk?

Als je een huis koopt, leen je hiervoor geld bij de bank. Dit heet een hypotheek. Er zijn landelijke regels die bepalen hoeveel je maximaal mag lenen. Het zou namelijk onverantwoord zijn om een gigantisch bedrag te lenen dat je niet kunt betalen iedere maand. Je mag vier à vijf keer je jaarinkomen lenen voor de hypotheek in totaal. Daarnaast wordt er gekeken naar de waarde van je nieuwe huis. Je mag niet meer lenen dan het huis waard is. Om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten maak je extra kosten. Hiervoor moet je zelf geld inleggen. Kijk in het overzicht hieronder waarvoor je allemaal eigen inleg nodig hebt.

Eigen inleg voor je hypotheek, waaraan ben je het kwijt?

Hieronder vind je twee voorbeelden, een voor bestaande bouw en een voor nieuwbouw. In beide gevallen is uitgegaan van de gemiddelde prijs van een koophuis: 265.000 euro.

  • Bestaande bouw

  • Nieuwbouw

  • Advies en bemiddelingskosten: 2.300 euro  *
  • Advies en bemiddelingskosten: 2.300 euro  *
  • Overdrachtsbelasting: 2% van woningwaarde (niet voor starters): ± 5.500 euro
  • Notariskosten: ± 1.000 euro
  • Notariskosten (hypotheek - en leveringsakte): 1.380 euro
  • Taxatie: 600 euro
  • Makelaarskosten (optioneel): ± 2.500 euro
  • Makelaarskosten (optioneel): ± 2.500 euro
  • Aanvraag NHG (optioneel):

    6% van koopsom ± 1.855 euro

  • Aanvraag NHG (optioneel): 

    6% van koopsom (optioneel) ± 1.855 euro

  • Bouwkundige keuring (optioneel): 375 euro
  • Opleveringskeuring (optioneel): 300 euro
  • Bankgarantie: ± 300 euro 
* 2.300 euro als je je eerste huis koopt en 2.650 euro als je je volgende woning koopt of oversluit. Als ondernemer komt er 400 euro bij.

Hoe kunnen wij je helpen?

Je hebt nu een beeld van hoeveel eigen inleg je nodig hebt voor een hypotheek. Het is dus altijd een goed idee om wat geld opzij te zetten voor je een huis gaat kopen. Is dit geen optie voor jou? Lees dan dit artikel over een huis kopen zonder eigen geld. Onze hypotheekadviseurs helpen je graag met je droomhuis kopen, door je hypotheek te fixen. Waar zit je precies in het proces?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.