De prognose, cruciaal voor zzp’ers. Maar hoe kom je eraan?

Wanneer je als zzp’er een hypotheek aanvraagt vragen de meeste banken om een prognose. Zeker als je korter dan 3 jaar zelfstandig bent is hij cruciaal. Maar hoe kom je aan zo’n prognose en wat kost het? Dat zal ik je vertellen.

Charlie Vielvoye

Wat is een prognose voor een zzp’er?

Het is een voorspelling over hoe je bedrijf het gaat doen dit jaar of volgend jaar. Hij lijkt sterk op de jaarcijfers van je onderneming. Het grote verschil is dat de cijfers in een prognose een voorspelling zijn terwijl je jaarcijfers een feitelijk beeld geven over je resultaten van de afgelopen jaren. Banken vinden hem vooral belangrijk als je nog geen jaarcijfers hebt van de afgelopen 3 jaar. Als je bijvoorbeeld maar van 2 jaar cijfers hebt dan kan de bank met de prognose alsnog je gemiddelde inkomen over 3 jaar berekenen.

Waar moet een prognose aan voldoen?

Het gaat dus om een voorspelling maar dit betekent niet dat je de verwachting van je bedrijf uit je duim kan zuigen. De bank is namelijk niet op z’n achterhoofd gevallen. Wat voor eisen er aan gesteld worden verschilt per bank, maar vooral ook per situatie. De meeste banken hebben als voorwaarde dat hij is opgesteld door een extern deskundige. Dit kan een accountant zijn, maar ook een boekhouder of medewerker van een administratiekantoor.

Hoe kom ik aan een prognose?

Je laat hem opstellen door de deskundige die je financiële administratie doet. Het kan ook goed zijn dat je als zzp’er zelf alles bijhoudt en dus geen eigen externe deskundige hebt. Kun je dan alleen voor een prognose naar een boekhouder of accountant? Meestal niet. Het kost zo’n extern deskundige namelijk heel veel extra uitzoekwerk als je nog geen bestaande klant bent. Boekhouders en accountants stellen er dus in de regel alleen een op voor al bestaande klanten waarvan ze de jaarcijfers en belastingaangiftes al in kaart hebben.

Ik heb geen accountant of boekhouder, wat nu?

Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Over het algemeen zijn banken strenger in hun eisen aan deze verwachting wanneer een zzp’er een turbulent (recent) verleden heeft als ondernemer. Heb je bijvoorbeeld een hoop rode cijfers gehad? Dan kan de bank vragen om je prognose door een accountant op te laten stellen. Doe je het al jaren goed met je onderneming? Soms kan dan een zelf opgestelde prognose ook afdoende zijn als je je financiële administratie zelf doet.

Wat kost een prognose?

Dit hangt af van je externe deskundige. Accountants zijn een stuk duurder dan boekhouders en administratief deskundigen. Zij hebben namelijk bepaalde certificaten behaald waarmee ze volgens de wet als deskundig worden beschouwd. Iedereen mag zich daarentegen boekhouder noemen. De kosten van de prognose hangen af van hoe lang de deskundige bezig is en het uurtarief. Een accountant is bijvoorbeeld 3 á 4 uur bezig met een prognose van een al bestaande klant.

Aan de slag

Dus, heb je een eigen extern deskundige? Laat de prognose daar dan opstellen. Doe je je eigen financiële administratie? Lees dan mijn artikel over het zelf opstellen van een goede prognose. In het beste geval is die afdoende voor de bank. In het slechtste geval heb je een goed beeld van de staat van je onderneming waarmee je het proces versnelt mocht de bank toch willen dat je hem laat opstellen bij een externe deskundige.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Waar krijg je allemaal?

  • Het gehele proces uitgelegd: van huis zoeken tot hypotheek afsluiten
  • Hoe wordt je inkomen beoordeeld
  • Hoe zit 't met als je pas een paar jaar zzp'er bent?
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren