Als zzp'er een prognose aanvragen voor je hypotheek

22 januari 2021 15429x

Wanneer je als zzp'er een hypotheek aanvraagt, vragen de meeste banken om een prognose. Zeker als je korter dan drie jaar zelfstandig bent is hij cruciaal. Maar hoe kom je aan zo’n prognose? En wat kost het?

Bénine Bijleveld

Wat is een zzp prognose voor je hypotheek?

Een prognose is een voorspelling over hoe je bedrijf het gaat doen dit of volgend jaar. Het lijkt sterk op de jaarcijfers van je onderneming, alleen zijn jaarcijfers feitelijk en voorspel je dit voor de komende jaren met een prognose. Banken vinden dit belangrijk om te hebben wanneer je nog geen jaarcijfers hebt van de afgelopen drie jaar (iets waar banken vaak mee rekenen). Met een zzp prognose kan een bank het gemiddelde inkomen over drie jaar berekenen, waardoor ze je makkelijker een hypotheek kunnen geven.

Waar moet een prognose aan voldoen?

Het gaat dus om een voorspelling. Dit betekent alleen niet dat je de verwachting van je bedrijf uit je duim kunt zuigen. Er moet natuurlijk wel een realistisch beeld geschetst worden. Wat voor eisen er gesteld worden verschilt per bank, maar vooral ook per situatie. De meeste banken hebben als voorwaarde dat prognose is opgesteld door een extern deskundige. Je vindt een voorbeeld van een prognose hier.

Hoe kom je aan een zzp prognose voor je hypotheek?

Je laat hem opstellen door de deskundige die je financiële administratie doet. Het kan ook goed zijn dat je als zzp’er zelf alles bijhoudt en dus geen eigen externe deskundige hebt. Kun je dan alleen voor een prognose naar een boekhouder of accountant? Meestal niet. Het kost zo’n extern deskundige namelijk heel veel extra uitzoekwerk als je nog geen bestaande klant bent. Boekhouders en accountants stellen er dus in de regel alleen een op voor al bestaande klanten waarvan ze de jaarcijfers en belastingaangiftes al in kaart hebben.

Ik heb geen accountant of boekhouder, wat nu?

Wanneer je geen boekhouder hebt, hoeft niet altijd een probleem te zijn. Over het algemeen zijn banken strenger in hun eisen aan deze verwachting wanneer een zzp’er een turbulent (recent) verleden heeft als ondernemer. Heb je bijvoorbeeld een hoop rode cijfers gehad? Dan kan de bank vragen om je prognose door een accountant op te laten stellen. Doe je het al jaren goed met je onderneming? Soms kan dan een zelf opgestelde prognose ook voldoende zijn als je je financiële administratie zelf doet.

Wat kost een prognose?

Dit hangt af van je externe deskundige. Accountants zijn een stuk duurder dan boekhouders en administratief deskundigen. Zij hebben namelijk bepaalde certificaten behaald waarmee ze volgens de wet als deskundig worden beschouwd. Iedereen mag zich daarentegen boekhouder noemen. De kosten van de prognose hangen af van hoe lang de deskundige bezig is en het uurtarief. Een accountant is bijvoorbeeld drie á vier uur bezig met een prognose van een al bestaande klant.

Aan de slag met je zzp prognose voor een hypotheek

Dus, heb je een eigen extern deskundige? Laat de prognose daar dan opstellen. Doe je je eigen financiële administratie? Lees dan dit artikel over het zelf opstellen van een goede prognose. In het beste geval is die goed genoeg voor de bank. In het slechtste geval heb je een goed beeld van de staat van je onderneming. Als jij 'm eenmaal hebt, kunnen onze adviseurs je helpen met het aanvragen van een hypotheek. Die weten precies hoe en waar jij de beste hypotheek krijgt.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Lees ook