Boeterente meefinancieren of direct betalen bij oversluiten?

De rentes staan historisch laag staan, daarom overwegen veel huizenbezitters het oversluiten van de hypotheek. Maar wat als je de boete niet uit eigen middelen kunt betalen? Ook daar is een oplossing voor, de boeterente meefinancieren.

Angelina Kemper

Boete bij oversluiten

Als je je hypotheek gaat oversluiten, krijg je te maken met een boete van je oude bank. Toch is oversluiten op de lange termijn vaak voordelig, omdat het rentevoordeel van de op dit moment historisch lage rentes opweegt tegen het bedrag van de boete. Je kunt deze boete direct betalen uit eigen middelen, of meefinancieren met de nieuwe hypotheek.

Boeterente meefinancieren of direct betalen?

Je boete direct uit eigen middelen betalen levert het meeste voordeel op. Je begint dan weliswaar ‘in het rood’, maar op de lange termijn heb je dan het allermeeste voordeel. Maar niet iedereen heeft het bedrag van de boete achter de hand. Het is dan ook mogelijk de boete mee te financieren. Je besparing wordt dan iets minder: je betaalt immers ook rente over het meegefinancierde boetebedrag. Toch heb je ook dan met een mooie besparing te maken. Bovendien begin je dan niet met een negatieve besparing en gaan je maandlasten direct omlaag.

Carousel5.3-Rentemiddeling-vs-Oversluiten

De groene lijn geeft de besparing van oversluiten met meefinancieren van de boete weer. De lijn die in het rood begint vertegenwoordigt de besparing van oversluiten en de boete uit eigen middelen betalen. De lijn die in het rood eindigt stelt de (negatieve!) besparing bij rentemiddeling voor.

Benieuwd wat voor jou het beste is? Vraag een FritsAnalyse aan!

Als je wilt kun je jouw situatie gratis telefonisch bespreken met 1 van onze adviseurs aan de hand van ons online dashboard. Samen bepaal je dan of oversluiten echt de moeite waard is. Je krijgt inzicht in de nieuwe maandlasten, wat de maandlasten zullen worden als je de boete meefinanciert en wat de terugverdientijd is. Besluit je na het gesprek niet over te sluiten (via ons)? Even goede vrienden. Het gesprek is gratis.