Je partner uitkopen uit jullie huis, hoe werkt dat?

Ga je scheiden en hebben jullie een koophuis samen? Dan is één van je mogelijkheden het uitkopen van je partner uit jullie huis. We leggen je graag uit hoe dit werkt.
stopwatch

3 min

calendar
23 december 2022
eye

737

Je partner uitkopen

Bij het beëindigen van een relatie komt veel kijken. In het geval van een gedeeld koophuis, zullen er beslissingen gemaakt moeten worden over hoe dat verder gaat. Gaan jullie het huis samen verkopen of blijft één van jullie in het huis wonen? Als je in het huis wilt blijven wonen, zul je je partner moeten uitkopen uit het huis. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat je lasten natuurlijk flink gaan stijgen als je de kosten alleen gaat betalen.

Bepaal de waarde van het huis

Jullie eerste stap is het bepalen van de woningwaarde. Als het huis meer waard is geworden door de jaren heen, is er sprake van overwaarde. In dit geval zul je geld moeten betalen aan je partner. Is het huis minder waard geworden? Dan krijg je juist geld van je partner. Om te bepalen hoeveel het huis waard is, kun je een aantal methoden gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een rapport opvragen bij Calcasa of het huis laten taxeren.

Het rondkrijgen van de hypotheek

Als je weet voor welk bedrag je je partner gaat uitkopen uit het huis, weet je ook met welk bedrag je de hypotheek moet verhogen. Met dit bedrag kun je je partner betalen. Maar kun je dit bedrag wel lenen van de bank op basis van je inkomen? En hoe zit het precies met de belastingregels? Een hypotheekadviseur gespecialiseerd in echtscheidingen kan je hierbij helpen. Goed nieuws, wij hebben die in huis! Ben jij klaar om gratis kennis te maken en je mogelijkheden te bespreken?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

6/07/2023

Een hypotheek na je scheiding, deze extra documenten heb je nodig

4/07/2023

Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

23/12/2022

Je partner uitkopen uit jullie huis, hoe werkt dat?

29/04/2021

Hoofdelijke aansprakelijkheid: je hypotheek bij scheiding

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.