Zo kun je jouw hypotheek overnemen na scheiding of relatiebreuk

Jullie gaan uit elkaar. Jij wilt in het huis blijven wonen. Nu rest de vraag, kun je de hypotheek overnemen? En hoe werkt dat?

calendar
22 december 2023
eye

1714

Zo werkt het overnemen van je hypotheek

Bij het overnemen van je hypotheek komen wel wat dingen kijken. Samengevat zijn dit de stappen die je moet zetten. 

 1. Afspraken maken
  Jij mag in het huis blijven wonen. Maar wat is de waarde van het huis? En welk bedrag wil je partner hebben als uitkoopsom? Kortom, maak samen afspraken. Dit is nodig, zodat wij kunnen kijken of jullie plannen haalbaar zijn.

 2. De expert erbij
  Samen met onze scheidingsexpert ga je berekenen of het overnemen van je hypotheek financieel haalbaar is.

 3. Tijd om dingen vast te leggen
  Zijn jullie er samen uit en zijn de plannen haalbaar? Dan leggen jullie de plannen vast in een echtscheidingsconvenant of in een vaststellingsovereenkomst als jullie samenwoonden.

 4. Het overnemen van de hypotheek kan in gang worden gezet
  Als het convenant of de overeenkomst er is, kunnen wij alles in gang zetten. 

Gratis afspraak maken

Hypotheek overnemen: de details

Om te kijken naar de mogelijkheden, is er een idee nodig van wat jullie willen. Zo kunnen we uitrekenen wat er mogelijk is.

Hypotheek overnemen zonder uitkopen

Uitkopen is niet altijd nodig. Als de hypotheek bijvoorbeeld even hoog is als de waarde van het huis, dan kan ook alleen de hypotheek worden overgenomen door de partner. Als er wel overwaarde is, dan kunnen jullie ook bepalen dat het wordt verrekend met bijvoorbeeld de auto. Let erop op dat dit wel fiscale gevolgen kan hebben, en laat je goed informeren als jullie het vermogen op deze manier willen verdelen. 

Hypotheek overnemen:  maak de berekening samen met een scheidingsexpert

Er zijn heel veel rekentools voor bijvoorbeeld het berekenen van je maximale hypotheek. Maar geen van deze tools is eigenlijk écht geschikt voor als je uit elkaar gaat en het overnemen van je hypotheek wil berekenen.

Dit komt doordat de regels voor het overnemen van de hypotheek per bank verschillend zijn. De meeste banken rekenen met 'beheercriteria'. Dit zijn uitgebreidere normen dan wanneer je een ander huis gaat kopen. Banken willen ervoor zorgen dat je in je huis kan blijven wonen. Maar de beheercriteria verschillen per bank én per persoon. 

Hierdoor kun je niet zonder een hypotheekadviseur. Wij hebben een team van hypotheekadviseurs die gespecialiseerd zijn in relatiebreuken. Zij doen dagelijks niets anders dan zich bezig houden met alles rondom het einde van relaties. Plan daarom een gesprek in. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Nu een afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

8/03/2024

Mediation bij scheiding

26/02/2024

Wat betekent scheiden van tafel en bed?

26/02/2024

Wat is partneralimentatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.