Wat is een echtscheidingsconvenant?

In je echtscheidingsconvenant leg je samen met je ex-partner alle belangrijke afspraken vast die je maakt rondom de scheiding. Denk bijvoorbeeld aan je huis, je spullen en afspraken over wat je voor je kinderen betaalt. Dit plan helpt om later ruzie te voorkomen omdat alles duidelijk is afgesproken. Wij vertellen je er meer over.

stopwatch

3 min

calendar
26 februari 2024
eye

1259

Wat moet er in een echtscheidingsconvenant staan?

In je echtscheidingsconvenant staan afspraken voor zowel de korte als de lange termijn. Dat is belangrijk omdat het zorgt voor duidelijkheid en houvast voor nu, maar ook voor later. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

  • Woning: Wie blijft er in het huis wonen?
  • De verdeling van de inboedel: Wie neemt wat mee? 
  • Hypotheek: Wie neemt deze over en hoe wordt hij afgehandeld?
  • Financiën en schulden: Hoe worden het spaargeld en schulden verdeeld?
  • Verzekeringen en pensioen: Hoe wordt het pensioen verdeeld?
  • Alimentatie: Is er een verplichting? Zo ja, welke bedragen voor partner en kinderen?
  • Communicatie: Hoe blijven jullie in contact na de scheiding?
  • Nakoming afspraken: Wat als afspraken niet worden nagekomen?

Afspraken over kinderen, zoals wie wanneer voor de kinderen zorgt, moet je vastleggen in een apart ouderschapsplan. Dit is onderdeel van het echtscheidingsconvenant. 

Heb ik een echtscheidingsconvenant nodig voor een hypotheek?

De bank vraagt de uitspraak (beschikking) op van de rechtbank. Als er een convenant is, dan wil de bank die lezen. Is er geen convenant (omdat jullie het niet eens konden worden, en de rechter eraan te pas moest komen), dan wil de bank de uitspraak van de rechter lezen. Banken willen weten wat jullie afgesproken hebben als je een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Maar ook of je de hypotheek wil aanpassen om de woning en de hypotheek op je naam te krijgen. Ze kijken of je nog geld moet betalen of krijgen van je ex, of ze kijken wie welke schulden overneemt. Dat heeft namelijk gevolgen voor je leencapaciteit. 

Wat kost een echtscheidingsconvenant?

Hoeveel een echtscheidingsconvenant kost hangt af van een aantal dingen: hoeveel afspraken jullie willen maken, of jullie het eens zijn, of jullie veel zaken te verdelen hebben, etc. Je kunt veel afspraken zelf al voorbereiden. Om het convenant in te dienen bij de rechtbank heb je altijd een advocaat nodig. Mediators en scheidingsbegeleiders werken samen met advocaten, waarbij scheidingsbegeleiders het convenant opstellen, en advocaten het convenant indienen bij de rechtbank. Deze werkwijze is flink goedkoper dan wanneer je een advocaat ook je convenant laat opstellen.  

Hoelang is een echtscheidingsconvenant geldig?

Een echtscheidingsconvenant blijft altijd geldig totdat jij en je ex-partner samen besluiten het te wijzigen of te beëindigen. 

Echtscheidingsconvenant opvragen

Bewaar je echtscheidingsconvenant goed na goedkeuring, want banken kunnen erom vragen als je een nieuwe hypotheek aanvraagt. Ben je het toch kwijtgeraakt? Dan kun je een kopie krijgen bij je advocaat, de rechtbank, of de gemeente waar de scheiding is ingeschreven. Dat is dezelfde gemeente als waar je getrouwd bent.  

Echtscheidingsconvenant getekend en dan?

Na het indienen van het echtscheidingsconvenant bij de rechter duurt het ongeveer vier tot zes weken voordat er een beschikking (een uitspraak) ligt van de rechter. Als de kinderen nog iets willen zeggen tegen de rechter zonder dat hun ouders erbij zijn (dat mag vanaf 12-jarige leeftijd), dan duurt het proces langer.

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

8/03/2024

Mediation bij scheiding

26/02/2024

Wat betekent scheiden van tafel en bed?

26/02/2024

Wat is partneralimentatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.