Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een document met afspraken over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. In dit document staat onder andere wie wanneer de kinderen bij zich heeft, wie wat doet en hoe de betalingen worden geregeld voor jullie kinderen. Wij vertellen je er meer over. 

stopwatch

3 min

calendar
26 februari 2024
eye

1259

Is een ouderschapsplan verplicht?

Als jullie minderjarige kinderen hebben, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Zijn jullie getrouwd, en willen jullie scheiden? Dan moet je het ouderschapsplan samen met het convenant indienen bij de rechtbank. De rechter checkt of de afspraken die jullie gemaakt hebben wel in het belang zijn van jullie kinderen. Als jullie kinderen 12 jaar of ouder zijn, dan mogen ze bij de rechter aangeven wat ze vinden van de afspraken. Zijn jullie kinderen ouder dan 16? Dan mogen de kinderen mee beslissen, bijvoorbeeld over waar ze willen wonen. 

Als jullie samenwoners waren, dan is een ouderschapsplan ook verplicht, maar hoeft het nergens vastgelegd te worden. Soms heb je een ouderschapsplan nodig om een woning te krijgen, of voor belastingvoordelen.

Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

In het ouderschapsplan moeten minimaal de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • De verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen.
  • De kosten van de verzorging en de opvoeding van de kinderen (bijvoorbeeld in de vorm van kinderalimentatie of in de vorm van een bijdrage op een kinderrekening)
  • Hoe de ouders elkaar gaan informeren over de kinderen.

Vaak wordt dit verder aangevuld. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan dingen als:

  • Hoe gaan jullie om met vakanties?
  • Hoe gaan jullie om met regels en welke afspraken over opvoeding maak je?
  • Hoe verloopt het contact met de rest van (beide) families?

Ouderschapsplan wijzigen

Soms zijn er redenen om het ouderschapsplan te wijzigen. Bijvoorbeeld omdat de afspraken die zijn gemaakt in de praktijk niet goed werken. Of als een van de ouders opnieuw gaat trouwen. Je kunt dan het ouderschapsplan aanpassen. Je hoeft dit niet via een rechter te doen, dit kan in onderling overleg. Jullie moeten het dan natuurlijk wel met elkaar eens zijn. Sowieso is het verstandig om het plan af en toe na te kijken en ervoor te zorgen dat het past bij wat je kinderen nu nodig hebben.

Wanneer is een ouderschapsplan rechtsgeldig?

Het ouderschapsplan is geldig als beide ouders het ondertekenen en het aan de regels voldoet. Voor getrouwde stellen en partners met een geregistreerd partnerschap moet ook een rechter het ouderschapsplan goedkeuren tijdens de scheiding.

Ouderschapsplan zelf opstellen of laten doen?

Je kunt zelf een ouderschapsplan maken om geld te besparen. Maar als het ingewikkeld wordt of als jullie het niet eens kunnen worden, kan hulp van een mediator of advocaat handig zijn. Ook wij kunnen je helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Wij hebben een speciaal team scheidersexperts die van A tot Z alles voor je regelen. Zij doen dagelijks niets anders en weten van de hoed en de rand. Het eerste gesprek is altijd helemaal gratis.

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

8/03/2024

Mediation bij scheiding

26/02/2024

Wat betekent scheiden van tafel en bed?

26/02/2024

Wat is partneralimentatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.