Hoe wordt de partneralimentatie berekend?
De hoogte van de partneralimentatie die je moet betalen of die je krijgt, hangt af van wat jullie verdienden toen jullie nog samen waren. Daarnaast hangt het samen met je draagkracht: wat kun je op dit moment betalen? Je draagkracht kan veranderen als er grote dingen in je leven gebeuren. Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan krijgt, je opnieuw trouwt of meer gaat verdienen. Elk jaar kan het bedrag aan partneralimentatie iets omhoog gaan. Dit is gebaseerd op een jaarlijkse gemiddelde stijging van lonen en kosten. Je hoeft niet te verhogen als jullie hebben afgesproken om niet te indexeren.
Heb ik een echtscheidingsconvenant nodig voor een hypotheek?
De bank vraagt de uitspraak (beschikking) op van de rechtbank. Als er een convenant is, dan wil de bank die lezen. Is er geen convenant (omdat jullie het niet eens konden worden, en de rechter eraan te pas moest komen), dan wil de bank de uitspraak van de rechter lezen. Banken willen weten wat jullie afgesproken hebben als je een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Maar ook of je de hypotheek wil aanpassen om de woning en de hypotheek op je naam te krijgen. Ze kijken of je nog geld moet betalen of krijgen van je ex, of ze kijken wie welke schulden overneemt. Dat heeft namelijk gevolgen voor je leencapaciteit.
Hoe bepaalt de rechter de hoogte van de partneralimentatie?
Bij het vaststellen van partneralimentatie kijkt de rechter naar de financiën van beide ex-partners. De rechter kijkt naar het gezinsinkomen voor de scheiding, waarbij ieder na de scheiding ongeveer 60% van dit inkomen nodig heeft om verder te leven op hetzelfde niveau (dit noemen we de behoefte). Ook wordt er gekeken hoeveel je aan de ander kunt betalen. Als de verkrijgende partner meer gaat verdienen na de scheiding dan kan de alimentatiebehoefte verminderen. Kinderalimentatie krijgt altijd voorrang op partneralimentatie omdat voor kinderen gezorgd moet worden.
Hoelang moet je partneralimentatie betalen?
Hoe lang je partneralimentatie betaalt, hangt af van de duur van het huwelijk. Vanaf 1 januari 2020 is de regel gekomen dat je maximaal alimentatie betaalt of krijgt voor de helft van je huwelijksduur, tot maximaal vijf jaar. Uitzonderingen zijn er voor lange huwelijken met jonge kinderen, of als de ontvanger bijna AOW krijgt, en voor mensen geboren vóór 1970 na een huwelijk van meer dan vijftien jaar. Voor scheidingen van voor 2020 kon de duur oplopen tot twaalf jaar, afhankelijk van de huwelijksduur en de vraag of er kinderen waren.
Wanneer hoef ik geen partneralimentatie te betalen?
Als je minder verdient dan je ex, hoef je geen partneralimentatie te betalen. De betalingsplicht eindigt als je ex opnieuw trouwt, gaat samenwonen met iemand of zelf voldoende inkomen heeft.
Partneralimentatie en hypotheek
Ontvangen partneralimentatie wordt bij een hypotheekaanvraag als inkomen gezien. Hiermee kun je je leenbedrag vergroten. Maar dit hangt af van de regels van de bank omdat partneralimentatie als een onzekere inkomstenbron wordt beschouwd. Als je partneralimentatie moet betalen, kan dit juist je maximale hypotheekbedrag verlagen omdat dit van je inkomen wordt afgetrokken. De mate waarin partneralimentatie meetelt verschilt per bank. Het is dus slim om met een hypotheekadviseur te overleggen over wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn.
Wat als je partneralimentatie betaalt?
Bij het berekenen van je maximale hypotheek, trekken banken de partneralimentatie die je betaalt af van je inkomen; Hierdoor wordt je leenmogelijkheid verlaagd. De regels hiervoor verschillen per verstrekker. Wil je je hypotheek wijzigen of een nieuw huis kopen terwijl je alimentatie betaalt, dan beïnvloedt dit hoeveel je kunt lenen. Elke aanpassing aan je hypotheek of een nieuwe aankoop vereist een herberekening van wat je kunt lenen, met inachtneming van de betaalde alimentatie.
Wat als je partneralimentatie krijgt?
Als je partneralimentatie krijgt, dan kun je je maximale hypotheek verhogen omdat banken dit als inkomen beschouwen. Maar omdat dit inkomen niet voor altijd duurt en vanwege de instabiele aard (je ex kan stoppen met betalen bijvoorbeeld) wordt het niet altijd volledig meegerekend voor een hogere hypotheek. Banken kunnen daarom kiezen om partneralimentatie slechts gedeeltelijk of helemaal niet mee te tellen, afhankelijk van hoe lang en stabiel deze inkomsten zijn, en afhankelijk van hun eigen beleid hierin.