Hoe werkt woningruil bij koopwoning en waar moet ik op letten?

Je wilt verhuizen, maar vindt het moeilijk wat je nu moet doen: eerst je woning verkopen of eerst een nieuw huis kopen. Misschien dat woningruil van je koophuis voor jou uitkomst kan bieden!

Angelina Kemper

Wat is woningruil?

De naam zegt het al, je gaat ruilen van woning. Jij krijgt het huis van de tegenpartij en zij krijgen jouw huis, je koopt en verkoopt dus van en aan dezelfde. Woningruil komt vaak voor in grote steden of bij gezinnen die groter willen wonen terwijl ouderen weer iets kleiner willen wonen.

Waar moet je op letten bij woningruil koopwoning?

Woningruil bij een koopwoning komt ook steeds vaker voor. Als dit tot stand komt zonder makelaar, dan scheelt dat natuurlijk een hoop geld. Wel betaal je de kosten koper, waaronder de overdrachtsbelasting. Daarnaast is het goed om afspraken te maken wat te doen met het eventuele waardeverschil dat blijkt uit bijvoorbeeld een taxatie. Vaak wordt deze bijbetaald. Dit is een belangrijk aandachtspunt! Bij woningruil gaat het hier vaak mis. Maak hier duidelijke afspraken over en maak eventueel gebruik van een onafhankelijke taxateur.

Wat gebeurt er met je hypotheek?

Eigenlijk precies hetzelfde als hoe het zou gaan als je zelf je huis zou verkopen en een nieuwe zou kopen. Voor je nieuwe huis wordt een nieuwe hypotheek afgesloten en met het geld van de verkoop van je oude huis wordt de oude hypotheek afgelost. Kom je tekort? Dan wordt je nieuwe hypotheek iets hoger en als je juist geld overhoudt, dan wordt je nieuwe hypotheek wat lager.

Een hypotheekadviseur kan je helpen met je hypotheek voor woningruil. Ikbenfrits bijvoorbeeld! Zij zijn specialist op dit gebied en kunnen je hierin uitgebreid adviseren, ook als je bijvoorbeeld je hypotheek wilt meenemen naar je nieuwe huis. Zo weet je zeker dat je de beste en goedkoopste hypotheek krijgt. Je mag altijd gratis een gesprek inplannen met een hypotheekadviseur van Ikbenfrits.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren