Een annuïteitenhypotheek hypotheek is een van de vele hypotheekvormen die bestaan. Ikbenfrits wil dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar hypotheek en wil dat daar geen onduidelijkheden over bestaan en het verschil met andere hypotheekvormen helder is. In dit artikel wordt alles over de annuïteitenhypotheek uitgelegd.

 

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek los je in een bepaalde periode (meestal 30 jaar) je hele hypotheek af. Je betaalt elke maand hetzelfde bruto bedrag (zolang de rente over je schuld niet verandert). Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin betaal je vooral rente en aan het einde van de looptijd betaal je vooral aflossing. Na dertig jaar heb je alles afgelost.

Je mag de hypotheekrente aftrekken van je inkomen voor de belasting, maar de aflossing niet. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. In het begin is dit voornamelijk rente maar in de loop van de tijd wordt een steeds groter deel aflossing. Daardoor is het belastingvoordeel in het begin groot, maar neemt dat in de loop van de tijd af.

 

Is een annuïteitenhypotheek iets voor mij?

De annuïteitenhypotheek is in het begin goedkoop en wordt in de loop van de tijd wat duurder. Dat kan aantrekkelijk zijn als je bijvoorbeeld verwacht om in de toekomst meer te gaan verdienen. De stijgende maandlasten hoeven geen reden tot zorg te zijn, maar het is wel verstandig om te checken of je de duurdere maandlasten ook in de toekomst kan blijven betalen.

 

Bij een annuïteitenhypotheek los je dus in een bepaalde periode je hypotheek af. Elke maand is dat hetzelfde bruto bedrag, die bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De rente over je schuld moet in dat geval niet veranderen. Aan het begin betaal je voornamelijk rente, aan het eind aflossing. Daarom is deze hypotheekvorm ook in het begin goedkoper, vanwege het belastingvoordeel. In de loop van de tijd wordt het echter om dezelfde reden weer duurder.

 

 

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 meest gemaakte fouten door starters