Wat is een annuïteitenhypotheek?

17 november 2020 5549x

De 'annuïteitenhypotheek'. Het is een duur woord dat eigenlijk vrij gemakkelijk uit te leggen is (net zoals zoveel termen in de financiële wereld). Geen zin om te lezen? Bekijk dan deze video over de verschillen tussen annuïteiten en lineaire hypotheken.

Bénine Bijleveld

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Lastige termen zijn makkelijker te begrijpen als ze in stukjes gehakt worden. Een hypotheek is een grote lening om een huis te kopen. Dat wist je denk ik al. Annuïteit betekent letterlijk een jaarlijks te betalen bedrag. Maar hoe zit het dan met de annuïteitenhypotheek? Dat betekent dat het jaarlijkse bedrag dat je aan hypotheek betaalt, gelijk is. Kijk hieronder even mee.

annuitaire hypotheek

Je ziet dat de lijn van het bruto maandbedrag een rechte lijn is over 30 jaar. Je betaalt dus elke maand eenzelfde bedrag. In de grafiek kun je ook zien dat de rente en aflossing wel veranderen. In het begin betaal je namelijk relatief veel rente en weinig aflossing. Na verloop van tijd is het andersom. De hypotheekrente kun je aftrekken van je inkomstenbelasting. Daarom is een annuïteitenhypotheek in het begin voordeliger en later duurder. Wil je alvast berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen met een hypotheek?

Is een annuïteitenhypotheek iets voor mij?

De annuïteitenhypotheek is in het begin dus goedkoper en wordt in de loop van de tijd wat duurder. Om deze reden kiezen veel starters voor een annuïteit. Zij verwachten namelijk dat ze later meer zullen verdienen waardoor ze de hogere lasten later beter kunnen dragen. Bereken met deze tool alvast makkelijk wat je maandlasten worden.

Zijn er andere opties?

Zeker. Een annuïteitenhypotheek wordt naar verloop van tijd duurder. Je kunt ook een lineaire hypotheek nemen. Die wordt juist goedkoper naarmate je de hypotheek langer hebt. Verwarrend? In dit artikel wordt dieper ingegaan op de verschillen tussen annuïtair of lineair aflossen.

Advies nodig?

Soms is het fijn als een expert meekijkt naar jouw persoonlijke situatie en samen met jou door de keuzes gaat. Dat is ook precies de reden waarom je telefonisch gratis een eerste kennismakingsgesprek kunt maken met de Ikbenfrits-experts. Geef je ze een belletje? Vinden ze leuk.

Lees ook