Wat is een annuïteitenhypotheek?

Je hebt de term vast wel eens langs horen komen: annuïteitenhypotheek. Een duur woord dat eigenlijk vrij makkelijk uit te leggen is. Net als zoveel termen in de financiële wereld. Gelukkig heb ik het allemaal uitgezocht. Ik vertel je wat je moet weten over de annuïteitenhypotheek.

Charlie Vielvoye

Heb je geen zin om te lezen? Kijk dan deze video over de verschillen tussen annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Lastige termen hak ik graag in stukjes. Een hypotheek is een grote lening om een huis te kopen die je over een flink aantal jaren (meestal 30) terugbetaalt. Dat wist je denk ik al. Maar wat is dan een annuïteit? Letterlijk betekent het een jaarlijks te betalen bedrag. Hoe zit het dan met de annuïteitenhypotheek? In het kort houdt het in dat het bedrag dat je jaarlijks betaalt voor de hypotheek elk jaar hetzelfde is. Ik laat het je zien.

annuitaire hypotheek

Hypotheekrenteaftrek
Meer weten over de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting? Lees dan mijn artikel over hypotheekrenteaftrek.

Je ziet dat de lijn van het bruto maandbedrag een rechte lijn is over 30 jaar. Je betaalt dus elke maand eenzelfde bedrag. In de grafiek kan je ook zien dat de rente en aflossing wel veranderen. In het begin betaal je namelijk relatief veel rente en weinig aflossing. Na verloop van tijd is het andersom. De hypotheekrente kan je aftrekken van je inkomstenbelasting. Daarom is een annuïteitenhypotheek in het begin voordeliger en later duurder.

Is een annuïteitenhypotheek iets voor mij?

De annuïteitenhypotheek is in het begin dus goedkoper en wordt in de loop van de tijd wat duurder. Daarom kiezen veel starters voor deze hypotheekvorm. Zij verwachten namelijk dat ze later meer zullen verdienen waardoor ze het gemakkelijk kunnen opbrengen om de hypotheek te kunnen betalen wanneer die dus duurder wordt.

Zijn er ook nog andere opties?


Zeker wel. Een annuïteitenhypotheek wordt naar verloop van tijd duurder. Je kan ook een lineaire hypotheek nemen. Die wordt juist goedkoper naarmate je hem langer hebt. Verwarrend? Geen zorgen. Ik heb een artikel geschreven over de verschillen tussen annuïtair of lineair aflossen.

Geen zin om te lezen? Kijk dan deze video!

Liever een advies op maat voor jouw situatie?

Ik kan het me ook goed voorstellen als je wilt dat een expert naar jouw situatie kijkt en je een advies geeft over wat voor jou de beste optie is. Leg dan je situatie voor aan een van mijn adviseurs in een persoonlijk, telefonisch kennismakingsgesprek. Dit is helemaal gratis. Klik op de button hieronder, dan wordt je teruggebeld op een moment wanneer het jou uitkomt.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren