Bieden op een huis. Hoe bepaal je het openingsbod?

Voordat je gaat bieden op een huis moet je je huiswerk doen. Anders weet je niet hoeveel je moet bieden. Ik geef je een aantal tips over een bod uitbrengen en een gratis ebook (inclusief voorbeeldbrief voor het bieden), zodat jij met een gerust hart kan gaan bieden.

Michiel Lensink

Een bod doen op een huis, zo bepaal je het openingsbod

Bod doen op huis: Stap 1

Je vraagt je af: wat is een goed bod op een huis? Als je een bod wilt gaan uitbrengen is het goed om te weten hoeveel je maximaal kunt bieden. Je kunt zelf berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen, maar je kunt jouw financiële situatie ook gratis telefonisch doornemen met 1 van mijn adviseurs. Dan heb je meer zekerheid én we kunnen samen bepalen wat financieel het maximale bod zou kunnen zijn. Ga je na dit gesprek niet verder met mij? Even goeden vrienden!

Bod doen op huis: Stap 2

Voordat je gaat bieden op een huis moet je achtergrondinformatie verzamelen. Vooral als je helemaal verliefd bent op dat ene huis. Een paar objectieve cijfers helpen je dan om weer met beide benen op de grond te staan. Zo is bijvoorbeeld de woningwaarde erg belangrijk. Lees hier meer over hoe je de woningwaarde kunt bepalen. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Alles wat je daarboven biedt moet je dus bijleggen met eigen geld.

Bod doen op huis: Stap 3

Daarnaast kun je er via Funda achterkomen hoe lang een huis te koop staat. Ook andere huizen in de buurt kun je daar vinden en recent verkochte huizen. Bij het Kadaster kun je voor een klein bedrag de gegevens opvragen van deze verkochte huizen, zoals de prijs waarvoor het is verkocht. Zo kun je wellicht een goede inschatting maken van de prijs per vierkante meter.

Bod doen op huis: Stap 4

Probeer er via de verkopende makelaar achter te komen waarom het huis verkocht wordt. Als de verkopers al een ander huis gekocht hebben, hebben ze vaak meer haast.

Bod doen op huis: Stap 5

Maak ook eens een praatje met mensen in de buurt. Leg uit dat je misschien een huis wil kopen. Vraag ze om hun mening over de huizenprijzen. Mensen vinden het altijd leuk om hierover te praten.

Een openingsbod: meer dan één strategie

Een bod uitbrengen op een huis, hoe dat werkt hangt heel erg van de markt af. Staan de huizen lang te koop, of wordt er gevochten om elk huis. Op dit moment hangt dit af van de plek waar je een huis wil kopen. De strategie die we hier bespreken gaat over plekken met een normale woningmarkt. Wil je een bod uitbrengen in Amsterdam, Utrecht of een andere plaats waar het een gekkenhuis is? Lees dan mijn artikel over bieden op een huis in een krappe markt.

De verkopende makelaar kan ook jouw vriend worden

De makelaar heeft twee tegenstrijdige belangen: Aan de ene kant wil hij een zo hoog mogelijke prijs. Aan de andere kant wil hij niet teveel tijd besteden aan de verkoop van een huis. Probeer met hem/haar in gesprek te raken. Is er in het verleden een bod gedaan? Hoe hoog was dat? Hoe staan de eigenaren in de onderhandeling? Als je een bod uitbrengt aan de verkopende makelaar is hij verplicht dit door te geven aan de verkoper. Zorg er voor dat je van tevoren zoveel mogelijk informatie krijgt.

Met een fatsoenlijk bod kom je verder

Met alle informatie die je bij elkaar hebt gesprokkeld kan je nu een bod bepalen. In principe geldt bij elke onderhandeling: Degene met de meeste opties, heeft de overhand. Staan er veel gelijke woningen te koop? Dan kan je scherper onderhandelen. Toch is het niet verstandig om een onrealistisch bod te doen. De verkoper moet je het huis ook gunnen. Doe een bod dat scherp is, maar waar je nog wel achter kan staan. Je hoort als het goed is snel of de verkopers daar mee akkoord gaan. Wil je een bod gaan uitbrengen? Met mijn voorbeeldbrief bieden huis kun je hem eenvoudig indienen bij de makelaar.

Bod op huis doen? Weet hoeveel je kunt bieden