Hypotheek na overlijden

Wil je je hypotheek verlengen op oudere leeftijd? Dan zijn er een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Wij leggen ze aan je uit.
stopwatch

7 min

calendar
19 februari 2024
eye

263

Wat gebeurt er met een hypotheek na overlijden?

Na een overlijden loopt een hypotheek gewoon door. De erfgenamen erven de hypotheekschuld en moeten de maandlasten betalen. Als er echter een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek vastzit, kan de schuld soms gedeeltelijk of zelfs helemaal worden afgelost.

Is er een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit bij overlijden. Dit kan ervoor zorgen dat erfgenamen financieel niet in de problemen komen.

Is het een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? 

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan ook voorkomen dat erfgenamen problemen krijgen doordat ze de hypotheek niet kunnen betalen. In bepaalde gevallen kan een hypotheek met NHG ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld langer de tijd krijgt om te betalen. De adviseurs van Frits kunnen je helpen door te kijken of dit in jouw situatie mogelijk is. 

Is er een gehuwde of geregistreerde partner?

Als een echtpaar of geregistreerde partners betrokken zijn, is er een verschil of ze voor of na 1 januari 2018 getrouwd of geregistreerd partner zijn.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap voor 1 januari 2018 betekent een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen. Het huis valt dan ook binnen deze gemeenschap. In dit geval erft de partner automatisch het huis.

Als het huwelijk of geregistreerd partnerschap na 1 januari 2018 plaatsvond, valt het huis niet automatisch in de gemeenschap van goederen. Er zijn specifieke afspraken gemaakt. Belangrijk is of het huis samen is gekocht, of door één van beiden voor het huwelijk of partnerschap. Als het samen is gekocht, erft de partner het huis. Maar als het door één van hen is gekocht, dan zijn alleen de erfgenamen de eigenaren. Wie de erfgenamen zijn, staat in het testament.

Is er een testament?

In een testament bepaalt de overledene hoe zijn nalatenschap wordt verdeeld of wie er onterfd is, wat betekent dat ze zijn uitgesloten van de verdeling. Na overlijden volgt men meestal het testament. Maar er zijn uitzonderingen. Zo hebben onterfde kinderen nog steeds recht op een deel van de erfenis, ondanks de wensen van de overledene.

Wat moet je regelen met je hypotheek na een overlijden?

Het is verstandig om al bij het afsluiten van een hypotheek te overwegen wat er gebeurt als een van jullie overlijdt. Denk vooraf na of jullie de hypotheeklasten alleen kunnen dragen en neem de nodige maatregelen. Zo ben je goed voorbereid.

Bij overlijden moet de hypotheek nog steeds worden afgelost, meestal door de erfgenamen. Een overlijdensrisicoverzekering of Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan ondersteuning bieden. Wie de erfgenamen zijn en wie dus verantwoordelijk is voor de hypotheek, staat vaak in een testament. Op de website van de Rijksoverheid staat een checklist die laat zien wat je moet regelen op financieel en fiscaal gebied als je partner overlijdt. 

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

25/06/2024

Een deel van je koophuis verhuren: zo werkt dat

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.