Variabele rente bij je hypotheek, of toch liever vast?

Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je kiezen voor een vaste of variabele rente. Beiden hebben zo hun voordelen. Benieuwd wat jij het beste kunt gebruiken? Lees mee!
stopwatch

3 min

calendar
19 mei 2023
eye

214

Variabele hypotheekrente

Wanneer je kiest voor variabele rente bij jouw hypotheek, kan de rente elke maand of elk kwartaal veranderen. Wanneer de rente daalt is dit natuurlijk fijn. Maar als de rente opeens snel stijgt, ben je de pineut. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel risico je wilt dragen, en om met adviseurs te bespreken hoe zij de renteverwachting zien voor de komende tijd. Ook moet je er oké mee zijn dat je maandlasten kunnen veranderen (en is het handig om hier wat voor achter de hand te hebben!). Op basis daarvan kun je een goede afweging maken. Je kunt ook onze renteverwachting bekijken.

Wie bepaalt de variabele hypotheekrente?

De bank. Maar hoe bepalen ze deze dan? Dat is een logische vraag. Hoe ze het precies doen geven ze niet prijs, maar de Euribor-rente heeft sterke invloed. Deze staat voor Euro Interbank Offered Rate. Dit is de rente waartegen Europese banken geld aan elkaar lenen. De Euribor wordt dagelijks vastgesteld op basis van de economische omstandigheden.

Maximale hypotheek berekenen

Je hypotheekrente vastzetten

Heb je nu een hypotheek waar je variabele rente betaalt, en wil je dit liever veranderen naar een vaste hypotheekrente? Dat kan natuurlijk. Bepaal voor jezelf voor welke tijd je de rente wilt vastzetten, dat kan voor vijf, tien, twintig of zelfs dertig jaar. De regel hierbij is dat hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de rente is die je betaalt aan de bank. Wil je alvast uitzoeken wat de laagste hypotheekrentes zijn tegen de beste voorwaarden? Dat kun je hier vergelijken.

Vraag het team Frits

Je hoeft het gelukkig niet alleen te doen. Je kunt áltijd advies inwinnen over vaste of variabele hypotheekrente bij één van de adviseurs van Frits. Zij zitten voor je klaar en vinden het leuk om jou de beste hypotheek te bezorgen. Laat weten op welk nummer ze je kunnen bereiken en voor je 't weet heb je een hypotheek-ninja aan de telefoon.

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

25/06/2024

Een deel van je koophuis verhuren: zo werkt dat

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.