Een hypotheek aanvragen in 5 stappen
Je bod is geaccepteerd, gefeliciteerd! Nu moet je als de wiedeweerga een hypotheek aanvragen. Neem deze 5 stappen om de hypotheek te krijgen.
De cruciale vragen die de meeste mensen stellen die een huis gaan kopen zijn: hoeveel hypotheek kan ik krijgen en welke hypotheek is de beste optie voor mij? Als je eenmaal het antwoord hierop hebt, dan pas weet je of het echt gaat lukken en of jouw eigen huis binnen handbereik is.
Je bent benieuwd wat je kunt lenen voor je hypotheek. Logisch, want zo weet je in welke prijsklasse je kunt gaan kijken op Funda (ook al is onrealistische veel te dure droomhuizen bekijken natuurlijk ook erg leuk). Om jou te helpen hebben we een handige rekentool ontwikkelt. Je vult je gegevens in en de tool kijkt bij alle banken wat ze je willen lenen met welke rente.
Dit lijkt misschien een vreemde vraag. Maar het is altijd de eerste vraag in een berekening over de hoogte van een hypotheek. Dat zit zo: als je binnen 10 jaar met pensioen gaat, heeft dit effect op wat je aan hypotheek kunt krijgen, je inkomen wordt namelijk bijna altijd lager als je met pensioen gaat.
En dat inkomen is verreweg de zwaarst tellende factor. Op basis van je bruto jaarinkomen wordt gekeken wat de maximale hoogte is van de lening. De hypotheek mag gemiddeld 4,5 keer zo hoog zijn als je bruto jaarinkomen. Dus verdien je bruto 30.000 euro per jaar? Dan zou je maximale hypotheek 4,5x30.000 = 135.000 euro zijn. Dit is echter maar een klein deel van de berekening, er wordt ook nog gekeken naar andere factoren.
De bank kijkt niet alleen naar de hoogte van je inkomen. Ook de manier waarop je dit verdient, is van belang. Heb je bijvoorbeeld een vast contract of zoek je op het moment een hypotheek zonder vast contract? Ben je flexwerker of startende ondernemer? De bank kan ervoor kiezen om je minder te lenen als je inkomen niet stabiel of vast is. Het verschilt sterk per bank hoe ze hiernaar kijken. In onze tools worden alle voorwaarden van meer dan 30 banken naast elkaar gelegd. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek vindt op basis van jouw situatie.
Wanneer je besluit om samen met je partner een huis te kopen dan telt het inkomen van hem of haar ook mee. Want jullie gaan samen ook de maandlasten van de hypotheek dragen. Het inkomen van je partner telt niet geheel mee, vanaf 2022 voor maximaal 90%.
Je hypotheek betaal je maandelijks. Om te achterhalen welk bedrag je hieraan maandelijks kunt missen moet de bank ook weten wat je andere maandlasten zijn. Heb je bijvoorbeeld een creditcardschuld of betaal je alimentatie? Dan heeft dit invloed op wat je maandelijks kunt betalen aan hypotheek. De meeste schulden staan geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Je studieschuld niet, maar je bent wel verplicht om deze aan te geven. Ook deze maandlasten kun je in de tool invullen. Er wordt automatisch rekening mee gehouden in het antwoord op de vraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Je weet nu waar banken allemaal op letten bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Je kunt nu zelf berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen met de handige rekentool. Wil je hulp? Plan dan een gratis hypotheekgesprek in met een van onze adviseurs.
Je bod is geaccepteerd, gefeliciteerd! Nu moet je als de wiedeweerga een hypotheek aanvragen. Neem deze 5 stappen om de hypotheek te krijgen.
De maximale hypotheek Rabobank kan je bij ons gemakkelijk berekenen. Het kan wel zijn dat een andere bank voor jou beter is.
Ga naar Maximale hypotheek Rabobank
De maximale hypotheek ING kan je bij ons snel uitrekenen. Ook als je een startende ondernemer bent. Ik vergelijk ze ook met andere banken.
Ga naar Maximale hypotheek ING
De maximale hypotheek bij ABN AMRO. Die kan je gemakkelijk bij ons uitrekenen. Als een andere aanbieder beter is voor je vertellen we dat.
Ga naar Maximale hypotheek ABN AMRO