Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? 5 dingen waar je op moet letten

De cruciale vragen die de meeste mensen stellen die een huis gaan kopen zijn: hoeveel hypotheek kan ik krijgen en welke hypotheek is de beste optie voor mij? Als je eenmaal het antwoord hierop hebt, dan pas weet je of het echt gaat lukken en of jouw eigen huis binnen handbereik is.
stopwatch

3 min

calendar
14 juni 2021
eye

58755

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Bereken het binnen 2 minuten

Je bent benieuwd wat je kunt lenen voor je hypotheek. Logisch, want zo weet je in welke prijsklasse je kunt gaan kijken op Funda (ook al is onrealistische veel te dure droomhuizen bekijken natuurlijk ook erg leuk). Om jou te helpen hebben we een handige rekentool ontwikkelt. Je vult je gegevens in en de tool kijkt bij alle banken wat ze je willen lenen met welke rente.

Maximale hypotheek berekenen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Op deze 5 dingen wordt gelet in de berekening

1. Wanneer ben je geboren?

Dit lijkt misschien een vreemde vraag. Maar het is altijd de eerste vraag in een berekening over de hoogte van een hypotheek. Dat zit zo: als je binnen 10 jaar met pensioen gaat, heeft dit effect op wat je aan hypotheek kunt krijgen, je inkomen wordt namelijk bijna altijd lager als je met pensioen gaat.

2. Inkomen

En dat inkomen is verreweg de zwaarst tellende factor. Op basis van je bruto jaarinkomen wordt gekeken wat de maximale hoogte is van de lening. De hypotheek mag gemiddeld 4,5 keer zo hoog zijn als je bruto jaarinkomen. Dus verdien je bruto 30.000 euro per jaar? Dan zou je maximale hypotheek 4,5x30.000 = 135.000 euro zijn. Dit is echter maar een klein deel van de berekening, er wordt ook nog gekeken naar andere factoren.

3. Type werkzaamheden

De bank kijkt niet alleen naar de hoogte van je inkomen. Ook de manier waarop je dit verdient, is van belang. Heb je bijvoorbeeld een vast contract of zoek je op het moment een hypotheek zonder vast contract? Ben je flexwerker of startende ondernemer? De bank kan ervoor kiezen om je minder te lenen als je inkomen niet stabiel of vast is. Het verschilt sterk per bank hoe ze hiernaar kijken. In onze tools worden alle voorwaarden van meer dan 30 banken naast elkaar gelegd. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek vindt op basis van jouw situatie.

4. Alleen kopen of samen?

Wanneer je besluit om samen met je partner een huis te kopen dan telt het inkomen van hem of haar ook mee. Want jullie gaan samen ook de maandlasten van de hypotheek dragen. Het inkomen van je partner telt niet geheel mee, vanaf 2022 voor maximaal 90%.

5. Andere financiële verplichtingen

Je hypotheek betaal je maandelijks. Om te achterhalen welk bedrag je hieraan maandelijks kunt missen moet de bank ook weten wat je andere maandlasten zijn. Heb je bijvoorbeeld een creditcardschuld of betaal je alimentatie? Dan heeft dit invloed op wat je maandelijks kunt betalen aan hypotheek. De meeste schulden staan geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Je studieschuld niet, maar je bent wel verplicht om deze aan te geven. Ook deze maandlasten kun je in de tool invullen. Er wordt automatisch rekening mee gehouden in het antwoord op de vraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Onze experts helpen je

Je weet nu waar banken allemaal op letten bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Je kunt nu zelf berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen met de handige rekentool. Wil je hulp? Plan dan een gratis hypotheekgesprek in met een van onze adviseurs.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

24/11/2022

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2022?

24/11/2022

Overbruggingskrediet, hoe werkt 't en hoe vraag ik het aan?

24/11/2022

NHG grens 2023

24/11/2022

Hoe werkt een bouwdepot? Lees er alles over

23/11/2022

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.