Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

04 juni 2021 42709x

Kun je niet voldoende hypotheek krijgen om je droomhuis te kopen? Dan kun je ook je ouders garant laten staan voor de hypotheek. Benieuwd hoe je zo'n garantstelling regelt voor de hypotheek? Je hebt de volgende opties.

Bénine Bijleveld

Hoeveel meer hypotheek als ouders garant staan in 2021?

Heb je een mooi huis op het oog maar kom je zelf tekort qua inkomen? Als je ouders een steentje bij kunnen dragen dan zijn er verschillende opties om je maximale hypotheek op te hogen. Een hiervan is dat je ouders garant staan voor de hypotheek, dat betekent dat ze voor een deel aansprakelijk zijn voor de schuld als jij dit niet meer kunt betalen. Op dit moment zijn er twee partijen die deze mogelijkheden aanbieden: de Rabobank (Generatiehypotheek) en Obvion (meetekenen hypotheek ouders). Hoeveel je hierdoor extra kunt krijgen hangt compleet af van het inkomen van je ouders. Je gaat namelijk samen de hypotheek aan, je ouders worden dus ook aansprakelijk.

De bank Aegon gaat zelfs nog een stapje verder. Hier kun je eerstegraads familie laten opnemen als mede hoofdelijk schuldenaar. Dit betekent dat je ouders voor 100% verantwoordelijk zijn voor je hypotheek, mocht er iets misgaan. Wel kun je hierdoor tot maximaal 25% meer lenen dan wat je krijgt op basis van je inkomen. Deze regeling is vooral bedoeld voor starters, die zicht hebben op een stabieler en hoger inkomen.

Welke andere opties naast een Generatiehypotheek heb je?

Je kunt de volgende alternatieven voor een garantstelling voor de hypotheek ook eens bekijken:

1. Schenking

Je ouders kunnen op verschillende manieren aan je schenken. Belastingvrij kunnen ze je jaarlijks 6.604 euro (2021) schenken. Daarnaast mogen je ouders voor de aankoop van een woning daarnaast eenmalig 105.302 euro (2021) belastingvrij schenken als jij of je partner tussen de 18 en 40 jaar bent. Op deze manier kun je fors meer uitgeven aan je woning. Heb je al een huis op het oog? Bereken wat dan je maximale hypotheek wordt met een schenking. Vul het bedrag van de schenking bij 'eigen geld' in.

2. Een lening bij je ouders met schenkingsovereenkomst

Een andere optie is dat je ouders je geld lenen voor je hypotheek. Dit heet een Familiebank. Het klinkt misschien gek, maar hier zijn ook regels aan verbonden. Je betaalt namelijk ook rente voor deze lening, dit moet van de Belastingdienst, anders is het een schenking. De bank ziet de lening daarom gewoon als een schuld. Je wilt natuurlijk niet dat ze door deze schuld je maximale hypotheek verlagen. Je kunt hier aan ontkomen door een schenkingsovereenkomst aan te gaan, dat werkt zo:

Lenen met schenkingsovereenkomst

Het gaat zo in zijn werk:

  1. Je gaat een lening aan bij je ouders voor een periode van 30 jaar.
  2. Je betaalt rente hierover.
  3. Jaarlijks schenken je ouders het bedrag dat je ze betaalt hebt aan rente (dit kan zolang het bedrag niet hoger is dan de eerdergenoemde belastingvrije 6.604 euro).
  4. Omdat je hierdoor netto 0 euro aan rente betaalt zien een aantal banken de lening niet als een schuld. Zo telt deze niet mee voor je maximale hypotheek. Let op, de bank vraagt wel een verklaring dat jullie van plan zijn deze jaarlijkse schenking te doen.

Het lijkt misschien raar om rente te betalen aan je ouders. Maar als je dit niet doet ziet de belastingdienst het als gift. Zonde, want de rente is ook nog eens aftrekbaar. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel over lenen van je ouders.

Garant staan voor je hypotheek of schenken, wat is de beste optie?

Met hulp van je ouders kun je dus op verschillende manieren een hypotheek afsluiten. En dat zijn er nogal veel. Je kunt daarom altijd een gratis bel-afspraak maken met de adviseurs van Ikbenfrits. Zij weten alles over de verschillende mogelijkheden, en helpen je ook aan de beste hypotheek die bij jouw situatie past. Laat hieronder je telefoonnummer achter en ze bellen je op een tijdstip dat het jou uitkomt. Tot snel!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook