Hypotheek zonder vast contract, welke opties zijn er?

Veel mensen denken dat je alleen met een vast contract een hypotheek kan krijgen. Dit is echter niet waar. Als je kan aantonen dat je over voldoende inkomen beschikt, dan kun je ook een hypotheek zonder vast contract krijgen. Hoe? Dat zal ik je vertellen.

Charlie Vielvoye

Een hypotheek zonder vast contract

Wanneer je een hypotheek aanvraagt is het voor de bank belangrijk om te weten of je deze lening wel kunt betalen. Daarnaast kijkt de bank of de kans groot is dat je ook op langere termijn genoeg verdient om de hypotheek te kunnen betalen. Met een vast contract is dit natuurlijk makkelijker. Maar er zijn tal van andere opties als je zonder vast contract werkt. Wil je direct kijken of je met jouw inkomsten een hypotheek zonder vast contract kan krijgen? Klik dan op de button hieronder.

Tijdelijk contract in loondienst

Als je in loondienst werkt met een tijdelijk contract, dan kun je je baas vragen om een intentieverklaring te tekenen. Hiermee geeft je werkgever aan van plan te zijn om jou in vaste dienst te nemen. Mits de marktomstandigheden en jouw functioneren gelijk blijven. Let op: de intentieverklaring is geen juridische toezegging dat je een vast contract krijgt.

Flexwerker

Het kan zijn dat je niet in loondienst bent maar wel werkt als flexwerker. Dit is een verzamelnaam voor werk op oproepbasis. Bijvoorbeeld bij een uitzendbureau of detacheringsbedrijf. Ook kan het zijn dat je uitbetaald krijgt door een payroll-bedrijf en niet direct door je werkgever. Toch kan je dan in aanmerking komen voor een hypotheek, als je kan aantonen dat je genoeg verdient. De hypotheekverstrekker kan er in zo’n geval voor kiezen om niet de gehele woningwaarde te financieren, maar bijvoorbeeld 85% ervan. Indien je flexwerker bent kijkt de bank meestal naar je bruto jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Ook wordt er naar recente loonstroken gekeken. Sinds kort bestaat er voor flexwerkers een perspectiefverklaring. Dit is een soort werkgeversverklaring. Hierdoor krijgt de bank meer vertrouwen in je inkomen op de lange termijn.

Zzp’er of ondernemer

Als je als zelfstandig ondernemer een hypotheek wilt aanvragen, dan gaat dit net anders. Je inkomen is namelijk de winst uit je onderneming. Banken kijken meestal naar de cijfers van de afgelopen 3 jaar. Lees hierover mijn artikel over hoe de banken naar je cijfers kijken. Wanneer je voldoende winst maakt en kapitaal hebt dan kun je dus ook in dit geval zonder vast contract een hypotheek aanvragen. Ben je nog geen 3 jaar zzp’er? Bij sommige banken kan je al een hypotheek na 1 jaar zzp werkzaamheden krijgen. Frits is zelf een ondernemer en dus een expert op het gebied van hypotheken voor zzp’ers.

Meer weten over de hypotheek zonder vast contract?

Ik kan het me voorstellen als je nog steeds niet precies weet voor wat voor constructie jij in aanmerking komt. Geen zorgen! Hier heb ik iets voor bedacht. Een FritsAnalyse. Dit is een gratis, persoonlijk mini-advies. In een telefoongesprek van een half uur krijg je zo heel snel inzicht in jouw situatie. Dit is geheel vrijblijvend. Benieuwd?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren