Hypotheek zzp, hoe krijg ik die? Een stappenplan

Je bent je eigen baas en werkt dus niet in loondienst. Kun je dan wel een hypotheek krijgen? Natuurlijk! Ik zal je alles vertellen over wat je moet doen om een hypotheek zzp te krijgen.

Charlie Vielvoye

Hypotheek zzp

Wanneer je een hypotheek aanvraagt wilt de bank graag weten of je deze wel kunt betalen. Als je in loondienst bent kijken ze naar je salarisstroken. Maar wat als je als zelfstandige zonder personeel (zzp) werkt? Dan wilt de bank weten of je genoeg verdient met je onderneming. Ik zal voor je op een rijtje zetten hoe je dit kunt laten zien en wat je moet doen om een hypotheek te krijgen.

1. Hoe heb je het gedaan de afgelopen jaren? Doe de hypotheek zzp check!

Wanneer je als zzp’er een hypotheek aanvraagt dan kijkt de bank naar de jaarcijfers van je onderneming van de afgelopen 3 kalenderjaren. In deze jaarcijfers kijken ze naar de volgende 3 factoren die bepalen of je een financieel gezond bedrijf hebt en dus in staat bent om een hypotheek te kunnen betalen:

  1. Bedrijfsresultaat: de winst vóór belastingen
  2. Solvabiliteit: de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal. Het eigen vermogen mag niet kleiner zijn dan 4 keer de balanstotaal
  3. Liquiditeit: minder kortlopende schulden dan geldelijke bezittingen waar je op korte termijn beschikking over hebt

De bank kijkt voor alledrie deze factoren naar de afgelopen 3 jaar. Hierbij is het laatste jaar het belangrijkste. Wil je zelf berekenen of je voldoet aan de bovenstaande voorwaarden voor een hypotheek zzp? Lees dan mijn artikel over winst, solvabiliteit en liquiditeit.

2. Bereken alvast wat je kunt lenen met mijn slimme hypotheek zzp tool

Als je de financiële papieren op orde hebt dan kun je alvast uitrekenen wat je maximaal kunt lenen. Dit verschilt sterk per bank. Gelukkig heb ik een slimme tool ontwikkelt waarmee je ook als zzp’er makkelijk kunt berekenen wat je kunt lenen. Klik op de button hieronder voor de tool.

3. Zorg dat je huishoudboekje op orde is voor een hypotheek zzp

Het gaat de bank niet alleen om inkomsten van je onderneming wanneer je een hypotheek aanvraagt. Ook schulden en andere financiële verplichtingen zijn belangrijk om een inzicht in te hebben voor de bank. Maak daarom een overzicht van je financiële situatie voordat je start met je hypotheekaanvraag.

4. Alles gedaan? Maak kennis met een van mijn hypotheek zzp adviseurs

Nu weet je naar welke cijfers de bank kijkt en wat je maximaal kunt lenen. Mijn adviseurs zijn experts in hypotheken voor zzp’ers. Plan alvast een gratis kennismakingsgesprek in met een van de adviseurs. Dan wordt je teruggebeld op een moment dat het jou uitkomt.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Waar krijg je allemaal?

  • Het gehele proces uitgelegd: van huis zoeken tot hypotheek afsluiten
  • Hoe wordt je inkomen beoordeeld
  • Hoe zit 't met als je pas een paar jaar zzp'er bent?
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren