Wat kan ik lenen? Bereken snel je maximale hypotheek

Wat kan ik lenen? Zonder twijfel de belangrijkste vraag wanneer je een hypotheek afsluit. Bij Ikbenfrits kan je hier binnen 2 minuten achter kan komen. Daarnaast vertel ik je waar de bank allemaal naar kijkt in de berekening van jouw maximale hypotheek.

Charlie Vielvoye

Wat kan ik lenen? Bereken het binnen 2 minuten

Ik begin maar gewoon met de hamvraag. Je wilt weten wat je op basis van jouw inkomen kan lenen voor je hypotheek. Dan weet je namelijk of je je droomhuis kan kopen. Daarom hebben we een tool gebouwd waarmee je binnen 2 minuten antwoord hebt op deze vraag. Klik op de button om je maximale hypotheek te berekenen.

Waar kijkt de bank naar in de berekening?

Als je onze tool invult dan kom je hier ook automatisch achter omdat we de benodigde gegevens van je vragen. Maar ik kan het me ook voorstellen als je eerst even rustig wil lezen hoe de berekening wordt gemaakt. Daarom zet ik het allemaal even netjes voor je op een rij. Dan weet jij straks alles over de berekening van je maximale hypotheek. Logisch toch?

1. Geboortedatum

Dit vind je misschien verrassend. Toch is het zo. Als je namelijk binnen 10 jaar met pensioen gaat dan heeft dat effect op je maximale hypotheek. De bank wil dan weten hoeveel pensioen je maandelijks krijgt uitbetaald. Om deze reden is je geboortedatum eigenlijk altijd de eerste vraag bij de berekening.

2. Inkomen

Dit had je wel zien aankomen denk ik. De belangrijkste factor voor de bank is je bruto jaarinkomen. Het salaris dat je maandelijks krijgt uitbetaald is de beste graadmeter om te bekijken of je de hypotheeklasten kan dragen.

3. Dienstverband

Niet alleen hoeveel je verdient maar ook hoe je dat verdient is van belang voor de bank. Heb je een vast contract of werk je als flexwerker? Ben je met pensioen of ben je zelfstandig ondernemer? Wat voor dienstverband je hebt is van invloed op het vertrouwen van de bank in jouw mogelijkheden om de maandlasten te dragen.

Ben je ondernemer?

Als je ondernemer bent dan wilt de bank ook weten hoe lang je al bezig bent. Ze kijken dan in de meeste gevallen naar de winst uit je onderneming van de afgelopen 3 jaar. Bij Ikbenfrits zijn we expert op het gebied van hypotheken voor zelfstandigen. De hypotheekaanvraag gaat voor zzp’ers net anders. Klik op de button om te kijken wat we voor zzp’ers doen.

4. Koop je alleen of samen?

Als je met je partner een huis koopt dan telt ook het inkomen van hem of haar in de berekening. Je kan dan een grotere hypotheek krijgen. Dit is wel zo prettig. Want je hebt natuurlijk ook een groter huis nodig als je met meerderen bent. Als je met iemand anders koopt dan wilt de bank natuurlijk ook van je partner de bovenstaande dingen weten.

5. Andere financiële verplichtingen

Je hypotheek wordt hoogstwaarschijnlijk je hoogste maandlast. Om te kijken of je die wel kan betalen is het voor de bank ook van belang om je andere financiële verplichtingen in kaart te hebben. Je studieschuld, creditcardschuld of alimentatie. Allemaal maandlasten die ervoor zorgen dat je minder hypotheek kan krijgen.

Aan het werk

Nu heb je een goed beeld van waar naar gekeken wordt in de berekening van je maximale hypotheek. Als je de tool invult dan krijg je een antwoord op de vraag waar we mee begonnen: wat kan ik lenen? Als je echt een hypotheek gaat aanvragen dan komt er nog een stuk meer bij kijken. Hieronder heb ik een paar handige artikelen voor je klaargezet die je meer informatie geven. Wil je alvast kennismaken met een van mijn adviseurs? Dat kan. Met de FritsAnalyse. Dit is een persoonlijk miniadvies van een halfuur. In een gratis telefoongesprek maak je samen met de adviseur een verkenning van jouw hypotheekmogelijkheden.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren