Wat kan ik lenen? Bereken snel je maximale hypotheek

‘Wat kan ik lenen?’ Dat is zonder twijfel de belangrijkste vraag wanneer je een hypotheek afsluit. Binnen twee minuten weet je wat je kunt lenen en ook hoe de bank dit berekent.

Benine Bijleveld

Wat kan ik lenen? Bereken het binnen twee minuten

De hamvraag: je wilt weten wat je op basis van jouw inkomen kunt lenen aan hypotheek. Dan weet je namelijk of je je droomhuis kunt kopen. Om dit zo snel mogelijk inzichtelijk te maken, heeft Ikbenfrits een tool gebouwd waarmee je binnen twee minuten antwoord hebt op deze vraag. Bereken maar!

Waar kijkt de bank naar in de berekening?

Je maximale hypotheek hangt van een bepaald aantal gegevens af. Hieronder worden alle onderdelen langsgegaan.

1. Geboortedatum

Misschien verrassend, maar je leeftijd is erg belangrijk. Als je namelijk binnen tien jaar met pensioen gaat, heeft dat effect op je maximale hypotheek. De bank wilt weten hoeveel pensioen je maandelijks krijgt uitbetaald als het eenmaal zo ver is. Om deze reden is je geboortedatum eigenlijk altijd de eerste vraag bij de berekening.

2. Inkomen

Met stip de belangrijkste factor voor de bank is je bruto jaarinkomen. Het salaris dat je maandelijks krijgt uitbetaald is de beste graadmeter om te bekijken of je de hypotheeklasten kunt dragen.

3. Dienstverband

Niet alleen hoeveel je verdient, maar ook hoe je dat verdient is van belang voor de bank. Heb je een vast contract of werk je als flexwerker? Ben je met pensioen of ben je zelfstandig ondernemer? Wat voor dienstverband je hebt, is van invloed op het vertrouwen van de bank in jouw mogelijkheden om de maandlasten te dragen. Als je ondernemer bent dan wilt de bank ook graag weten hoe lang je al bezig bent. Ze kijken dan in de meeste gevallen naar de winst uit je onderneming van de afgelopen drie jaar. Benieuwd wat je kunt lenen als zzp’er?

4. Koop je het huis alleen of samen?

Als je met je partner een huis koopt dan telt ook het inkomen van hem of haar in de berekening mee. Zijn of haar inkomen wordt in dat geval voor 90% meegenomen (in 2021). Je kunt samen daarom een grotere hypotheek krijgen.

5. Andere financiële verplichtingen

Je hypotheek wordt hoogstwaarschijnlijk je hoogste maandlast. Om te kijken of je die wel kunt betalen is het voor de bank ook van belang om je andere financiële verplichtingen in kaart te hebben. Je studieschuld, creditcardschuld of alimentatie. Allemaal maandlasten die ervoor zorgen dat je minder hypotheek kunt krijgen.

Is de vraag ‘wat kan ik lenen’ beantwoord?

Kwam je er niet helemaal uit met de berekening? Of heb je sowieso nog vragen over je hypotheek? De adviseurs van Ikbenfrits duiken maar al te graag samen met jou in de materie. En ze houden wel van een uitdaging, dus kom maar op met al je vraagstukken! Laat je weten waar ze je kunnen bereiken?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren