Wat kan ik lenen? Bereken snel je maximale hypotheek

07 april 2022 7827x

'Wat kan ik lenen?' Dat is zonder twijfel de belangrijkste vraag wanneer je een hypotheek afsluit. Met onze tool weet je binnen twee minuten wat je kunt lenen en ook hoe de bank dit berekent.

Michiel Lensink

Wat kan ik lenen? Aan de slag!

De hamvraag: je bent van plan om een huis te kopen, en wilt weten wat je op basis van jouw inkomen kunt lenen aan hypotheek. Dan weet je namelijk pas echt of je dat mooie huis kunt kopen wat je op het oog hebt. Om dit zo snel mogelijk inzichtelijk te maken, hebben wij een tool gebouwd waarmee je antwoord hebt op deze vraag.

Wil je een huis kopen? Zo kijkt de bank naar je lening

De bank neemt een aantal gegevens mee om je maximale lening te berekenen voor het kopen van een huis. Hieronder gaan we ze één voor één langs.

1. Geboortedatum

Je leeftijd is waardevolle informatie. Als je namelijk binnen tien jaar met pensioen gaat, verandert je inkomen binnen een paar jaar. De bank wilt dan weten hoeveel pensioen je maandelijks krijgt als het eenmaal zo ver is. Om deze reden is je geboortedatum eigenlijk altijd de eerste vraag bij de berekening.

2. Inkomen

Met stip de belangrijkste factor voor de bank is hoeveel jij bruto per jaar verdient. Het salaris dat je maandelijks krijgt uitbetaald, is de beste graadmeter om te bekijken of je de lening wel maandelijks kunt blijven aflossen.

3. Dienstverband

Niet alleen hoeveel je verdient, maar ook hoe je dat verdient is belangrijk voor de bank. Heb je een vast contract, of werk je als flexwerker? Ben je met pensioen, of zelfstandig ondernemer? Jouw dienstverband is belangrijk voor de bank, omdat ze hieraan kunnen zien hoe betrouwbaar je inkomen is. Als je ondernemer bent, wilt de bank ook graag weten hoe lang je bedrijf al bestaat. In de meeste gevallen kijken ze dan naar de winst van de afgelopen drie jaar. Benieuwd wat je kunt lenen als zzp'er?

4. Koop je het huis alleen of samen?

Als je met je partner een huis koopt, dan telt ook zijn of haar inkomen in de berekening mee. Dit wordt voor 90% meegenomen (in 2022). Je kunt samen daarom een meer lenen dan alleen.

5. Andere financiële verplichtingen

Je hypotheek wordt hoogstwaarschijnlijk je grootste maandlast. Om te kijken of je die wel kunt betalen, is het voor de bank ook van belang om je andere financiële verplichtingen in kaart te brengen. Je studieschuld, creditcardschuld of alimentatie bijvoorbeeld. Allemaal maandlasten die invloed hebben op hoeveel jij maximaal kunt lenen.

Is de vraag 'wat kan ik lenen' beantwoord?

Kwam je er niet helemaal uit met de berekening? Of heb je sowieso nog vragen over je hypotheek? Onze adviseurs helpen je maar al te graag. En kun je misschien wel wat hulp gebruiken omdat je steeds wordt overboden door concurrentie? Dan hebben wij een gratis Biedcertificaat voor je, dat gaat je ongetwijfeld helpen! Je hoeft er alleen maar naar te vragen tijdens je hypotheekgesprek.

Lees ook