Kun je beter aflossen of sparen?

Je hebt een schenking gekregen en nu is de vraag; aflossen of sparen? Je kan dat op de bank zetten en gaan sparen. Of je wilt het in je hypotheek stoppen en gaan aflossen. Je kunt verschillende afwegingen maken, maar wat is uiteindelijk het beste als je eenmaal wat geld kunt missen? In dit artikel wordt uitgelegd wat allemaal meeweegt en waar je nog rekening mee moet houden als je besluit af te lossen. 

 

Aflossen of sparen, wat is beter?

De afweging tussen sparen of aflossen op je hypotheek komt naar voren als je bijvoorbeeld een schenking of een erfenis hebt ontvangen. Als je dit geld gebruikt om af te lossen op je hypotheekschuld, zakt het bedrag waarover je maandelijks rente betaalt. Dat betekent lagere maandlasten. Ook komt het moment van afbetaling dichterbij. De spaarrente die je ontvangt, ligt bovendien lager dan de hypotheekrente die maandelijks betaald moet worden. En als je een hoog spaarsaldo hebt, dat uitkomt boven de heffingsvrije grens, bestaat de kans dat je met het extra geld in kas vermogensrendementsheffing moet betalen. Als je een deel van je spaargeld gebruikt om je hypotheek extra af te lossen, waardoor je spaarsaldo weer onder de grens valt, hoef je minder belasting te betalen. Extra aflossen op je hypotheek kan dus voordelig zijn.

 

Houd rekening met een boete bij extra aflossen

Houd rekening met de eventuele boete die staat op extra aflossen. Je mag ieder jaar een deel van je hypotheek boetevrij aflossen. Dit verschilt per hypotheekverstrekker, maar ligt meestal tussen de 10% en 20%. Je kunt ervoor kiezen eenmalig een groot gedeelte af te lossen, of het geld in een periodieke overboeking te zetten. Je lost dat bijvoorbeeld maandelijks een extra bedrag af. Meer weten over boetevrij aflossen? Kijk hier.

 

Door af te lossen, zakken je maandelijkse lasten. De spaarrente ligt overigens lager dan de hypotheekrente die maandelijks betaald moet worden. Houd ook rekening met je spaarsaldo en of die boven de heffingsvrije grens uitkomt, als je besluit om te gaan sparen. De verschillende redenen meegenomen, kan extra aflossen op je hypotheek dus voordelig zijn. Daarbij moet je wel rekening houden met een eventuele boete. Bedenk wel of je ook het geld echt kunt missen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren