Een prognose opstellen voor je eigen bedrijf

Een prognose is een voorspelling van de jaarcijfers van je bedrijf van dit lopende of het volgende jaar. Bij een hypotheekaanvraag als zzp’er heb je er altijd één nodig. Meestal wordt deze opgesteld door een externe deskundige maar je kunt het ook zelf doen!
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

17435

Wat is een zzp prognose voor je hypotheek?

Een prognose is een voorspelling over hoe je bedrijf het gaat doen dit jaar, of volgend jaar. Het lijkt sterk op de jaarcijfers van je onderneming, alleen zijn jaarcijfers feitelijk en voorspel je dit voor de komende jaren met een prognose. Banken vinden dit belangrijk om te hebben wanneer je nog geen jaarcijfers hebt van de afgelopen drie jaar (iets waar banken vaak mee rekenen). Met een zzp prognose kan een bank het gemiddelde inkomen over drie jaar berekenen, waardoor ze je makkelijker een hypotheek kunnen geven. 

De prognose opstellen

Als je een hypotheek aanvraagt als ondernemer, wil de bank meestal dat de prognose is opgesteld door een accountant of boekhouder. Maar dit is niet altijd het geval. Het hangt af van je financiële situatie. Als je een turbulente historie als zzp’er hebt met veel rode cijfers, kan de bank strengere eisen stellen aan de prognose. Vaak mag je de prognose zelf opstellen als je kunt aantonen dat je je financieel verantwoordelijk gedraagt binnen jouw bedrijf. Het is wel zaak om de prognose zorgvuldig uit te voeren, dan is de kans groter dat de bank het accepteert. Wordt de prognose goedgekeurd? Dan kun je ook alvast berekenen hoeveel je maximaal mag lenen als zzp'er.

Hypotheek berekenen

Hoe stel je een realistische prognose op?

Een prognose opstellen is voor veel ondernemers een uitdaging. Aangezien het om een verwachting gaat, is het voor een deel koffiedik kijken omdat niemand de toekomst precies kan voorspellen. Het belangrijkste is dat je probeert een realistisch beeld te schetsen van de financiële toestand van je bedrijf. De bank prikt er zo doorheen als je de zaken te rooskleurig doet voorkomen. Let in ieder geval op de volgende punten:

Start met je uitgaven

Wat zijn bijvoorbeeld de inkoopkosten van je bedrijf en hoeveel huur betaal je voor je bedrijfspand? Het is altijd een goed idee om eerst met de kosten te beginnen voordat je verder gaat met de inkomsten.

Kosten inschatten

Wanneer je de kosten inschat kun je het best ruim rekenen, want ze vallen vaak hoger uit dan je verwacht. Je kijkt hier natuurlijk voor naar de kostenberekening op je eerdere jaarrekeningen. Maar je kunt deze kosten niet klakkeloos kopiëren naar je prognose. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld op de hoogte bent van een stijging van de huur van je bedrijfspand. Vraag om meer zekerheid te krijgen over je kosten in het komende jaar offertes en tarieven op zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hou rekening met meerdere scenario’s

Niemand kan natuurlijk de toekomst met zekerheid voorspellen. Wel kun je met meerdere scenario’s rekening houden. Je hoeft in je prognose niet per se van een worst case scenario uit te gaan, maar met een al te ambitieus scenario val je voor de bank door de mand. Let bij je prognose op conjunctuurgolven en verwachtingen in je branche. Heb je je eigen stukadoorsbedrijf en zit de bouwsector in de lift doordat Nederland net uit een crisis is? Dan kan de bank een positieve verwachting van binnenkomende opdrachten serieuzer nemen.

Hoe kom je aan een zzp prognose voor je hypotheek?

Je laat hem opstellen door de deskundige die je financiële adminstratie doet. Het kan ook goed zijn dat je als zzp'er zelf alles bijhoudt en dus geen eigen externe deskundige hebt. Kun je dan alleen voor een prognose naar een boekhouder of accountant? Meestal niet. Het kost een extern deskundige namelijk heel veel extra uitzoekwerk als je nog geen bestaande klant bent. Boekhouders en accountants stellen er dus in de regel alleen een prognose op voor al bestaande klanten waarvan ze de jaarcijfers en belastingaangiftes al in kaart hebben.

Ik heb geen accountant of boekhouder, wat nu?

Wanneer je geen boekhouder hebt, hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Over het algemeen zijn banken strenger in hun eisen aan deze verwachting wanneer een zzp'er een turbulent (recent) verleden heeft als ondernemer. Dan kan de bank vragen om je prognose door een accountant op te laten stellen. Doe je het al jaren goed met je onderneming? Soms kan dan een zelf opgestelde prognose ook voldoende zijn als je je financiële administratie zelf doet.

Wat kost een prognose?

Dit hangt af van je externe deskundige. Accountants zijn een stuk duurder dan boekhouders en administratief deskundigen. Zij hebben namelijk bepaalde certificaten behaald waarmee ze volgens de wet als deskundig worden beschouwd. Iedereen mag zich daarentegen boekhouder noemen. De kosten van de prognose hangen af van hoe lang deskundige bezig is en het uurtarief. Een accountant is bijvoorbeeld drie á vier uur bezig met een prognose van een al bestaande klant. 

Nog vragen over de prognose?

Twijfel je toch over of je prognose wel geaccepteerd zal worden door de bank? Je kunt alsnog de mogelijkheden bekijken om het door een deskundige te laten doen. Ook kun je je laten voorlichten door één van onze hypotheekadviseurs over wat voor jou de beste optie is. Zij zijn experts op het gebied van hypotheken voor zzp’ers. Plan daarvoor een gratis hypotheekgesprek en laat weten wanneer ze je kunnen bellen. Veel succes!

Hypotheekgesprek inplannen
Eerste pagina - E-book ZZP hypotheek

Een koophuis als zzp’er

Veel ondernemers denken dat een koophuis in de huidige markt voor hen niet is weggelegd. Dit is gelukkig lang niet altijd het geval! Dit e-book leert je alles over het aanvragen van een hypotheek als zzp'er en de aankoop van een huis.

E-book ZZP hypotheek

Download het gratis E-book “Een hypotheek als zzp-er”.

Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Ondernemer

4/03/2024

Zakelijke hypotheekrente

10/01/2024

Hypotheek na een jaar zzp met NHG

22/11/2023

Hoe krijg ik een hypotheek als ondernemer?

10/07/2023

Is de Inkomensverklaring Ondernemer nodig voor je hypotheek?

6/07/2023

Hypotheek als zzp'er: hoe kijken de banken naar je cijfers?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.